Ga naar content

Yucatan

Het prachtige schiereiland Yucatán kent een grote verscheidenheid aan natuur: van witte stranden en wetlands langs de kust, tot savannes in het binnenland en heuvels in het zuiden. Ook het culturele erfgoed is indrukwekkend; zo vind je er, naast de vele Maya-ruïnes, kleurrijke koloniale steden met mooie musea en kerken.

Tijdens een rondreis met Riksja Travel gingen we als gezin op zoek naar de bezienswaardigheden en hoogtepunten van de regio. Laat je meevoeren langs de mooiste plekken en bekijk onze tips voor een leuke groepsreis of individuele rondreis in Yucatan.

Reizen naar Yucatán

Een rondreis in Yucatan in Mexico staat voor veel afwisseling tussen cultuur en natuur! Uiteraard breng je tijdens een rondreis een bezoek aan steden zoals Merida, Cancún, Campeche, en prachtige opgravingen, maar reken zeker ook op natuur, veel natuur. Uiteraard moet je altijd op je hoede zijn in het buitenland, maar wij hebben de Mexicanen ervaren als vriendelijke, gastvrije mensen.

Mexicaanse gastvrijheid
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Achter de mooie bountystranden woekert de jungle, met daarin cenotes, mangroven, natuurparken en watervallen. Niet alleen boven water is er veel natuurschoon, ook onder water is het mooi. Voor de kust van Yucatan, tot in Honduras, strekt zich het tweede grootste rif ter wereld uit, tevens een van de beste plekken om te snorkelen en duiken in Mexico. Hier kijk je recht in de ogen van zeeschildpadden en walvishaaien!

Populaire natuurreizen

Natuur in Yucatan

De drukst bezochte kant is de oostkust van het schiereiland. De grote resorts en zwemparadijzen zijn vooral volgepakt met Amerikaanse toeristen, en toch liggen er tussen de trekpleisters van de Rivièra Maya diverse pareltjes verscholen. Rijd bijvoorbeeld vanaf Tulum verder naar het verlaten Punta Allen, en je laat alle massa's achter je. Schuiven we door naar het Noorden, dan vind je zonovergoten eilanden en mangrovegebieden zoals Rio Lagartos met talrijke flamingo's.

Noord Yucatan
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Aan de westelijke kust van het schiereiland ligt Celestún National Park; ook hier heb je tijdens een boottocht kans op het zien van grote aantallen flamingo's. Onlosmakelijk verbonden met Yucatan zijn de vele cenotes: bijna 3.000 natuurlijke waterpoelen, deel van een ondergronds grottensysteem, nodigen uit om te zwemmen en te snorkelen.

Leuke privéreizen

Mooiste plekken in Yucatan

Wat zijn de niet te missen hoogtepunten en waar staat Yucatan bekend om? We proberen een beeld te geven van enkele unieke gebieden, niet te missen bezienswaardigheden en mooie plekjes:

1. Bacalar

Verlaat zo snel mogelijk de drukke Riviera Maya bij de oostkust en rijd verder naar het zuiden, waar deze azuurblauwe lagune op je ligt te wachten. Met 50 kleurschakeringen blauw is dit een van de mooiste plekjes van Yucatan. De turquoise wateren kunnen met boot of kajak verkend worden. Niet te missen highlight! Lees meer over Bacalar.

Bacalar Yucatan
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Calakmul

Een biosfeerreservaat met de meest afgelegen Maya ruïnes van Yucatan. Rijd een lange weg dwars door de jungle van Yucatan en verken de meest indrukwekkende opgravingen. Spot brulapen terwijl je over de jungle heen kijkt en verbaas je over een wervelwind aan vleermuizen die bij zonsondergang hun grot verlaten. Meer over Calakmul

Yucatan tempels
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Rio Lagartos

Een walhalla voor de wildspotter! Dit schiereiland in het noordelijke deel van het schiereiland is de thuishaven van talrijke vogelsoorten en vele andere dieren. Vanaf de boot zie je honderden flamingo's pootje baden in het blauwe water. Tussen de mangroven schuilen watervogels en krokodillen. Lees meer over Rio Lagartos

© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Chichén Itzá

Het bekendste tempelcomplex. Druk, maar wel een iconisch hoogtepunt van Yucatan. De Piramide van Kukulcán (Chichen Itza) werd naar schatting in de negende eeuw gebouwd door de Maya's. De site is midden in de natuur gelegen. De manier waarop de piramide gebouwd is, is fascinerend: op de twee zonnewendes lijkt het alsof er een slang naar boven/beneden kruipt. 

Tempel Chichen Itza
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dit is niet de enige tempel, er is een heel tempelgebied, waar je een dag voor moet uittrekken.

5. Uxmal

Het hoogtepunt van Uxmal is de 40 meter hoge Piramide van de Tovenaar, met zijn unieke ovale vorm en steile trappen die naar de top leiden. Volgens de legende werd deze piramide in één nacht gebouwd door een tovenaar.

Naast de piramide zijn er andere opmerkelijke structuren, zoals het Gouverneurspaleis, dat prachtige reliëfs en decoratieve motieven bevat. Uxmal is ook beroemd om de goed bewaarde gebeeldhouwde ornamenten, die getuigen van de verfijnde Mayakunst.

6. Cobá en Tempelpiramide Nohoch Mul

Ruïnestad aan de oevers van Lago Cobá en Macanxoc. Ook Cobá is een uitgestrekt complex en veel van de tempels en piramides liggen nog steeds verscholen onder het weelderige groen. Het hoogtepunt van Cobá is de Nohoch Mul-piramide, die met zijn 42 meter hoogte een van de hoogste Maya-structuren is die je kunt beklimmen. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht op de omliggende jungle. In het hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk zijn.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wat Cobá echt bijzonder maakt, is de aanwezigheid van een uitgebreid netwerk van 'sacbeob' - verhoogde wegen die de verschillende delen van de stad met elkaar verbinden. Deze bieden bezoekers de mogelijkheid om te wandelen of te fietsen tussen de verschillende archeologische structuren.

7. Valladolid

Deze gezellige en wat kleinere stad ligt op het kruispunt tussen Chichen Itza en Isla Holbox. In de directe omgeving zijn de opgravingen van Ek Balam te bewonderen en kan je een bezoek brengen aan een lokale gemeenschap. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

8. Mérida

Mérida, de hoofdstad van de deelstaat Yucatán, kenmerkt zich net als andere koloniale steden door het schaakbordpatroon, kleurrijke huizen en een prachtige centrale kerk. Voor natuurliefhebbers is het een goede uitvalsbasis voor cenotes; de aarde rondom de stad is bezaaid met deze natuurlijke zwembaden. Je kunt dagexcursies boeken langs de mooiste cenotes, of zelf op ontdekking gaan.

Deel op Pinterest

9. Campeche

Campeche is een oude havenstad en wordt ook wel de piratenstad van het schiereiland genoemd. De voormalige hoofdstad werd gebouwd op nog oudere Mayaruïnes en was vanaf de 16de eeuw regelmatig het doelwit van piraten. Na diverse aanvallen werd er een grote stadsmuur gebouwd. Net buiten de stad kan je een museum bezoeken in een voormalig fort. Sinds 1999 staat Campeche op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

Straat Campeche
© Naturescanner
Deel op Pinterest

10. Tulum

Een van de bekendste archeologische opgravingen is de Maya-stad op een klif aan de Caribische Zee bij Tulum, met daarnaast een mooi natuurpark en schildpaddenreservaat.

Maya ruines in Yucatan
Deel op Pinterest

11. Akumal

Ook populair om te duiken en te snorkelen in Yucatan. Deze plek staat bekend om de vele zeeschildpadden!

12. Cancun en de Riviera Maya

Ten zuiden van Cancun ligt de meest toeristische trekpleister van Mexico, de Riviera Maya, met haar witte zandstranden, resorts en swingende kustplaatsen. Hier kom je vooral Amerikaanse toeristen tegen. Toch is meteen door tuffen naar het zuiden of het noorden niet een must. Er zijn voldoende leuke plekken te vinden, ook voor reizigers die het graag wat rustiger aan doen en van natuur houden.

13. Playa del Carmen en Cozumel

Veel mensen zijn gek op Playa del Carmen. Het is kleinschaliger dan Cancún en heeft hippe strandtenten en barretjes. Vanaf de haven van Playa del Carmen vertrekken er elk half uur volgeladen boten naar het eiland Cozumel.

Veel toeristen gaan hier hun vakantie doorbrengen, anderen gaan er een dagje heen om te snorkelen. Het water is hier dan ook blauwer dan blauw! Wat het meest bijzonder is aan snorkelen, zijn de enorme zeesterren bij El Cielo. Ook pijlstaartroggen laten zich hier veelvuldig zien. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij vonden het té toeristisch, maar het snorkelen was toch bijzonder.

Dieren in Yucatan

In de natuur komen veel soorten zoogdieren voor, waaronder jaguars, poema's, de ocelot, wasbeertjes, wilde zwijnen, rendieren, miereneters, gordeldieren, tapirs en vleermuizen. Ook vogelliefhebbers weten wat te doen tijdens een rondreis in Yucatan: er komen honderden bontgekleurde vogelsoorten voor: papegaaien, kolibries, toekans, spechten, muisspechten, zwaluwen, zangvogels, roofvogels, reigers en zilverreigers, jabiroes en veel meer.

Stranden en eilanden in Mexico

De exotische witte zandstranden van Yucatan zijn ansichtkaarten. De toeristenindustrie heeft weliswaar bezit genomen van de mooie stranden in badplaatsen als Cancun en Playa del Carmen, toch zijn de hagelwitte stranden en azuurblauwe zee nog steeds betoverend mooi.

Sommige gebieden worden beschermd, zoals Isla Contoy, een eiland ten noorden van Cancun. Het is beschermd natuurgebied, dat men alleen onder begeleiding kan bezoeken. Hier zie je flamingo’s, reigers, pelikanen en fregatvogels en je kan er fantastisch snorkelen.

Stranden Yucatan
Deel op Pinterest

Verder naar het noorden ligt Isla Holbox, een eiland dat voornamelijk bestaat uit mangroven en moerassen. De Yalahua lagune is een fraai natuurgebied met een overweldigende wereld aan vogels. Het eiland is ook populair bij vissers; vooral in mei en juni kan je hier tarpon vissen. Maar ook wie van adrenaline kicks houdt kan hier terecht.

Bij Holbox is het namelijk mogelijk om met echte walvishaaien te zwemmen! Wij gaan het deze zomer beleven!

Isla Mujeres heeft de mooiste parelwitte stranden en helderblauwe zee voor een ontspannen zonvakantie, weg van de massa’s in Cancun.

Yucatan

Let op de staat Yucatan is kleiner dan het schiereiland Yucatan. In bovenstaande tekst belichten wij wat er te zien is op het schiereiland, dat ook de deelstaten Quintana Roo en Campeche omvat.

Je kan een individuele rondreis samenstellen aan de hand van bouwstenen, waarbij je een bezoek aan de tempelruïnes in Yucatan combineert met stranden en eilanden. Bekijk de mogelijkheden op Riksja Mexico.

Soms wordt een individuele rondreis of groepsreis in Yucatan verlengd met een bezoek aan de deelstaat Chiapas, waar je Palenque (lees ons verslag) en de Sumidero canyon kan bezichtigen: een fraai natuurgebied met steile rotswanden en veel dieren.

Of wat dacht je van een combinatiereis met Guatemala of Belize? Combineer meerdere landen in een Midden-Amerika reis!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!