Ga naar content

Yucatan

Mexico natuur - Het prachtige Yucatán in Mexico kent een grote verscheidenheid aan natuur: van witte stranden en wetlands tot savannes in het binnenland en heuvels in het zuiden. En natuurlijk een adembenemende onderwaterwereld; het is een van de beste duikbestemmingen ter wereld. Laat je meevoeren op een natuurreis door Yucatan en bekijk onze tips voor een leuke groepsreis of individuele rondreis in Yucatan.

Natuurreis Yucatán

Een rondreis in Yucatan in Mexico staat voor veel afwisseling tussen cultuur en natuur! Uiteraard breng je tijdens een rondreis een bezoek aan prachtige Maya ruïnes, de indianendorpen bij San Cristóbal de las Casas en de koloniale steden, maar reken zeker ook op natuur, veel natuur.

Achter de mooie bountystranden woekert de jungle, met tal van mooie kloven, rivieren en watervallen. Niet alleen boven water kent Yucatan veel natuurschoon, ook onder water is het mooi. Voor de kust van Yucatan, tot in Honduras, strekt zich het tweede grootste rif van de wereld uit, tevens een van de beste plekken om te snorkelen en duiken in Mexico. Hier kijk je recht in de ogen van zeeschildpadden en walvishaaien!

Natuur in Yucatan

Vooral de oostkust wordt vaak bezocht. Hier vind je mooie oerwouden en prachtige stranden. Aan de westelijke kust van het noordoostelijke schiereiland ligt het Celestún National Park; hier heb je tijdens een boottocht kans op het zien van grote aantallen flamingo's. In Yucatan vind je tevens ongeveer 3000 cenotes: natuurlijke waterpoelen, die deel zijn van een ondergronds grottensysteem.

Natuur in Yucatan
Deel op Pinterest

Men zegt dat de Maya’s de afgekapte hoofden van verliezers in de poelen gooiden.

Mooiste plekken in Yucatan

In juli 2023 ga ik met het gezin op reis in Yucatán. We hebben een rondreis geboekt bij Riksja Family. Hou ons dus goed in de gaten, want deze zomer maak ik uitgebreid verslag hier op de site en op onze social media kanalen. 

Wat zijn de niet te missen hoogtepunten en mooie plekjes in Yucatan? De populairste gebieden, bezienswaardigheden en mooiste plekken op een rij:

1. Chichén Itzá

De bekendste stad van de Maya's. Druk, maar wel een iconisch hoogtepunt van Mexico.

2. Uxmal

Ruïnestad met de 40 meter hoge Tovenaarspiramide.

3. Cobá en Tempelpiramide Nohoch Mul

Ruïnestad aan de oevers van Lago Cobá en Macanxoc.

4. Tulum

Maya-stad op een klif aan de Caribische Zee.

Maya ruines in Yucatan
Deel op Pinterest

5. Xelhá

Archeologische opgravingen bij Tulum, met daarnaast een mooie natuurpark en schildpaddenreservaat.

6. Cozumel

Populaire plek om te duiken in Yucatan. Ook Mayaruïnes.

7. Akumal

Ook populair om te duiken en te snorkelen in Yucatan. Deze plek staat bekend om de vele zeeschildpadden!

8. Cancún

9. Valladolid

10. Mérida

De hoofdstad van Yucatán

Dieren in Yucatan

In de natuur komen veel soorten zoogdieren voor, waaronder jaguars, poema's, de ocelot, wasbeertjes, wilde zwijnen, rendieren, miereneters, gordeldieren, tapirs en vleermuizen. Ook vogelliefhebbers weten wat te doen tijdens een rondreis in Yucatan: er komen honderden bontgekleurde vogelsoorten voor: papegaaien, kolibries, toekans, spechten, muisspechten, zwaluwen, zangvogels, roofvogels, reigers en zilverreigers, jabiroes en veel meer.

Stranden en eilanden in Mexico

De exotische witte zandstranden van Yucatan zijn ansichtkaarten. De toeristenindustrie heeft weliswaar bezit genomen van de mooie stranden in badplaatsen als Cancun en Playa del Carmen, toch zijn de hagelwitte stranden en azuurblauwe zee nog steeds betoverend mooi.

Sommige gebieden worden beschermd, zoals Isla Contoy, een eiland ten noorden van Cancun. Het is beschermd natuurgebied, dat men alleen onder begeleiding kan bezoeken. Hier zie je flamingo’s, reigers, pelikanen en fregatvogels en je kan er fantastisch snorkelen. Ten zuiden van Cancun, voor de kust ligt het mooie eiland Cozumel. Leguanen lopen er vrij rond. 

Stranden Yucatan
Deel op Pinterest

Verderop ligt Isla Holbox, een eiland dat voornamelijk bestaat uit mangroven en moerassen. De Yalahua lagune is een fraai natuurgebied met een overweldigende wereld aan vogels. Het eiland is ook populair bij vissers; vooral in mei en juni kan je hier tarpon vissen. Maar ook wie van adrenaline kicks houdt kan hier terecht.

Bij Holbox is het namelijk mogelijk om met echte walvishaaien te zwemmen! Wij gaan het deze zomer beleven!

Isla Mujeres heeft de mooiste parelwitte stranden en helderblauwe zee voor een ontspannen zonvakantie, weg van de massa’s in Cancun.

Maya ruïnes in Yucatan

Wie een rondreis in Yucatan op de planning heeft, ontkomt niet aan de bekende Mayaruïnes van Chichen Itza, Uxmal en Palenque en de opgravingen van Ek Balam: deze historische bezienswaardigheden van Mexico moet je gezien hebben. 

De Piramide van Kukulcán (Chichen Itza) werd naar schatting in de negende eeuw gebouwd door de Maya's: het is een van de bekendste bezienswaardigheden van Yucatan. De site is bovendien midden in de natuur gelegen. De manier waarop de piramide gebouwd is, is fascinerend: op de twee zonnewendes lijkt het alsof er een slang naar boven/beneden kruipt. 

Je kan een individuele rondreis samenstellen aan de hand van bouwstenen, waarbij je een bezoek aan de tempelruïnes in Yucatan combineert met stranden en eilanden. Bekijk de mogelijkheden op Riksja Mexico.

Combireizen

Soms wordt een individuele rondreis of groepsreis in Yucatan verlengd met een bezoek aan de deelstaat Chiapas, waar je de prachtige Sumidero canyon kan bezichtigen: een fraai natuurgebied met steile rotswanden en veel dieren.

Of wat dacht je van een combinatiereis met Guatemala of Belize? Combineer meerdere landen in een Midden-Amerika reis!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!