Ga naar content

Belize

Een reis naar Belize op de planning? Naturescanner neemt je mee in een overzicht van de mooiste plekken en niet te missen bezienswaardigheden tijdens een natuurreis naar Belize.

Natuur in Belize

Belize, het prachtige land in Midden-Amerika, grenzend aan Guatemala en Mexico, wordt voornamelijk bezocht door duikers, speleologen en de enkele toeristen die hun weg weten te vinden naar de natuur van dit nog onontdekte pareltje. Belize heeft een schitterende natuur, met groene tropische jungle en parelwitte zandstranden. In deze ongerepte omgeving leven de meest bijzondere dieren, zoals apen, jaguars, tapirs, toekans en krokodillen. Voeg daar unieke planten en bloemen aan toe, vriendelijke locals en een heerlijk klimaat. Kortom, alles voor een onvergetelijke reis in de natuur! 

Mooiste plekken in Belize

Wat zijn de hoogtepunten en voornaamste bezienswaardigheden in Belize? Alvast een korte voorstelling van wat je kan verwachten van een rondreis in Belize:

1. Snorkelen en duiken in Belize

Voor velen is het doel van een reis duiken in Belize. Het Belize Barrier Reef is na het Great Barrier Reef in Australië het langste rif ter wereld. Tussen het rif en de hagelwitte stranden bevindt zich een 5 meter diepe lagune, waartussen honderden kleine eilandjes (Cayes) verspreid liggen, een ideale plek om te duiken en te snorkelen. In onze webshop hebben we een duikkaart van Belize.

Snorkelen in Belize
Deel op Pinterest

Op ongeveer 70 kilometer van de kust van Belize vind je Het Grote Blauwe Gat, een onderzeese grot die door de stijgende zeespiegel en door de stijgende druk is ingestort. Het diepste punt is ongeveer 124 meter en het gat is bijna perfect rond met een diameter van 314 meter.

De meest voorkomende zeezoogdieren en vissen die je kan verwachten tijdens een duikvakantie in Belize, vind je terug in de Belize Zeegids.

2. Caye Caulker

Het eiland Caye Caulker is zeker een van de mooiste plekken in Belize: hier kun je prachtig duiken en genieten van een welverdiende exotische vakantie. In het heldere water van de lagune wemelt het overal van de vissen; klipvissen, papegaaivissen en grote zeedieren zoals barracuda’s, haaien, zeeschildpadden en pijlstaartroggen.

Blue hole
Blue hole
Deel op Pinterest

Soms kun je zelfs zeekoeien en dolfijnen zien, kortom het is een van de mooiste plekken in de wereld om te duiken en te snorkelen. Voor de avontuurlijke duikers is er ook een groot diep gat, de Great Blue Hole genoemd. Deze onderwatergrot voor de kust is meer dan 100 meter diep en is niet te verwarren met het Blue Hole National Park in het binnenland.

Pas in 2019 is een expeditie, onder leiding van Richard Branson en Fabien Cousteau, afgedaald met een duikboot naar de bodem van het gat. Conclusie was dat er geen leven is op de bodem en dat het gat blijkbaar ooit een grot boven water is geweest.

3. Nationale Parken Belize

Belize bestaat voor maar liefst een derde uit nationale parken. Daarnaast zijn er nog vele andere ongerepte natuurschatten. Naast het verkennen van een van de grotten zijn er jungletochten te maken, excursies met een gids om wildlife en vogels te observeren of kun je kajakken op een van de rivieren. Ook paardrijden in het oerwoud is een aanrader! Lees meer informatie over de nationale parken van Belize

Dieren in Belize
Deel op Pinterest

Actun Tunichill Muknal - of ATM is een natuurlijk museum in het natuurreservaat Tapir. De Maya's beschouwden dit grottenstelsel als poort naar de onderwereld. Ook cultureel gezien van grote waarde, want op de muren zijn nog restanten keramiek en menselijke skeletten te vinden, waaronder het skelet van een jonge Maya vrouw, bekend als de kristallen maagd. (bron nieuwsbrief CentroAmerica)

Leuke overnachtingen

4. Watervallen in Belize

De Thousand Foot Falls of Hidden Valley Falls is de hoogste waterval van Centraal Amerika. De waterval bevindt zich in het Mountain Pine Ridge Forest Reserve, waar het water omlaag stort en verdwijnt in een mistig oerwoud. Een wandeling voert langs een steile helling naar een adembenemend uitzichtpunt op de vallei en de waterval. In de omgeving kan je ook verscheidene grotten exploreren en de Maya ruïnes van Caracol en van Tikal (Guatemala) bezoeken. Een verblijf van enkele dagen bij San Ignacio is als bouwsteen te boeken op Riksja (Verborgen ruïnes in het woud). 

Watervallen in Belize
Deel op Pinterest

5. Crooked Tree Wildlife Sanctuary

Dit moerassige lappendeken ten noordwesten van Belize City is een van de beste plekken om vogels in Belize te zien. Het uitgestrekte gebied omvat tal van lagunes, kreekjes, moerassen, bossen en graslanden. Van de jacana tot de kleine fuutkoet, vogelaars kunnen hier hun hart ophalen. Daarnaast leven er ook o.a. brulapen en schildpadden.

6. Dieren in Belize

Welke dieren leven er in Belize? In de regenwouden van Belize komen veel bijzondere vogels en andere diersoorten voor. De meest voorkomende zoogdieren zijn de jaguar, poema, ocelot, stinkdier, tapir, miereneter, zwijn, zeekoe, spider monkey... Er leven ook zeer veel soorten kikkers, schildpadden, leguanen, slangen en tal van kleurrijke vogels. Wil je meer weten over de zoogdieren in Belize, bestel dan onze Dierengids Belize. Vogelaars kunnen alle vogelsoorten in Belize herkennen in de geïllustreerde Vogelgids Belize.

Reistips Belize

Een reis naar Belize kan je maken op allerlei manieren. Kies je voor een zon- of duikvakantie, dan is een verblijf in Caye Caulker een aanrader, maar optimaal genieten van de natuur doe je tijdens een rondreis in Belize: zo zie je alle mooiste natuurgebieden en plaatsen. Ga bijvoorbeeld op ontdekking en verken ongerepte jungles en hoge watervallen tijdens een volledig op maat gemaakte rondreis van Undiscovered.

Je kunt er ook voor kiezen om niet alleen in Belize op vakantie te gaan, maar door verscheidene landen in Midden-Amerika te reizen, ook als groepsreis is dit mogelijk.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!