Ga naar content

Honduras natuur

Wonderlijk, prachtig, mooi... woorden volstaan niet om de natuur in Honduras te beschrijven. Het is een land waar avontuur en zeldzame schoonheid tijdens een rondreis samensmelten.

Mooie gebieden in Honduras

Gebieden met dichte jungle, hoge groene bergen en prachtige kustlijnen. Je kunt van alles bedenken om de tijd te vullen tijdens een vakantie in Honduras. Ecotours zijn in opkomst, goedkoop duiken bij het op een na grootste rif ter wereld en spannende excursies op de rivieren zijn te boeken. De mooiste plekken in de natuur zijn de nationale parken, maar er zijn tal van mooie gebieden in Honduras te ontdekken. Een overzicht van mooie bezienswaardigheden:

Honduras, Naturalmente Tuya

1. Nationale Parken Honduras

Het schaars bevolkte Honduras is rijk aan natuur en nationale parken, het telt maar liefst 30 nevelwouden. Als je op de kaart kijkt zie je overal groene gebieden, waar mooie natuur te vinden is. In het langgerekte Sierra de Agalta National Park in het oosten kun je genieten van een dicht nevelwoud met spectaculaire grotten en watervallen. 

Oostelijker liggen tal van lagunes en natuurgebieden. In het zuidwesten zijn vooral de Celaque bergen het vermelden waard: hier liggen vier hoge bergtoppen en het hoogste nevelwoud van het land. Trek met een gids door het gebied en neem een lekkere duik in een van de natuurlijke warme bronnen. Het afgelegen Montecristo Trifinio nevelwoud in het westen van Honduras is een bijzonder biosfeerreservaat. Het gebied ten noorden van Los Planes is alleen van december tot april te bereiken, maar biedt wel unieke bomen en planten.

2. Mooie eilanden Honduras

Honduras staat ook bekend om haar maagdelijke, paradijselijke eilanden, de Bay Islands of Baai-eilanden. Deze bevinden zich voor de kust van Trujillo.

- Utila en Roatán: op de zonnige eilanden Utila en Roatán word je verwelkomd met turquoise water en bounty stranden. Het rif rond de eilanden is het grootste van Amerika en je kunt goedkoop leren duiken. Is duiken niet jouw ding, dan kun je ook snorkelen, het is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring om de onderwaterwereld te verkennen. Isla Roatan is het grootste van de Baai-eilanden, op ongeveer 50 kilometer van de kust. Het is een langgerekt dun eiland, waar je heerlijk kan uitrusten. De stranden op Utila zijn minder mooi dan op Roatán, maar je kan er prachtig duiken.

Mooie eilanden Honduras
Deel op Pinterest

- Barbareta; op dit eiland kun je iets dieper de natuur in trekken en genieten van prachtige vergezichten over de baai van het eiland. In het Parque Barbareta, een marinepark op een eiland, zijn vele soorten parkieten en papagaaien te vinden, maar ook parelwitte stranden en prachtige koraalriffen.

3. Maya's in Honduras

In Honduras bevinden zich prachtige Maya ruïnes. In het archeologisch park van Copan vind je veruit de meeste; zo'n 4500 gebouwen verspreiden zich door het kleine park. Bezoek er de Acropolis, maak een tocht in de kilometers lange tunnels onder het tempelcomplex, bekijk de oude Maya sportvelden en maak een tocht langs de beroemde trap van Copan met haar vele hiërogliefen.

Mooiste plekken Honduras
Deel op Pinterest

Tussen de tempels word je verrast door de dieren die in dit gebied  leven. Apen en papagaaien laten je graag weten dat je in hun leefgebied aanwezig bent en vanuit de boomtoppen houden luiaards en de zeldzame, kleurrijke quetzal je in de gaten.

4. Lago de Yojoa

Het Lago de Yojoa bevindt zich tussen de nationale parken Santa Barbara en Cerro Azul Meambar, ongeveer in het midden van het land. Iets ten noorden van het meer valt de 43 meter hoge Pulhapanzak waterval omlaag: de begroeiing eromheen is prachtig groen. De waterval is voor velen een van de mooiste plekken in Honduras. Met een gids kan je achter de waterval door lopen. Ruim 400 soorten vogels zijn waar te nemen in de omgeving van de waterval, die overigens ook zeer geliefd was bij de Maya’s.

Tips reis Honduras

Een reis naar Honduras wordt vaak gecombineerd met andere landen. Reis je zelfstandig, bekijk dan eens de losse excursies en tours in Honduras die je kan boeken via Get Your Guide (betalen kan met iDeal).

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!