Ga naar content

El Salvador

Ben je op zoek naar een nog onontdekte bestemming, vol prachtige natuur en authentieke cultuur? Het kleinste land van Centraal-Amerika staat garant voor een heleboel verrassingen! El Salvador had het geluk niet altijd aan haar zijde. Het werd door de geschiedenis heen geteisterd door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, recente decennia kenmerken zich door dictaturen, burgeroorlog, bendes en drugskartels.

Toch herstelt het land zich volledig sinds het aantreden van president Nayib Bukele en ontplooit het zich in snel tempo als toeristische bestemming. Nu de situatie weer een stuk veiliger is en de bendes met harde hand zijn aangepakt, ervaar je er veel gastvrijheid en kom je ook als natuurreiziger prima aan je trekken.

Turquoise browed motmot
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

De natuur in El Salvador varieert van vulkanen en meren tot de beste surfstranden van Midden-Amerika. Op gebied van wildlife concurreert het niet met Costa Rica of Guatemala, maar vogelliefhebbers kunnen wel ca. 500 vogelsoorten spotten.

Het is het enige land in de regio dat geen Caribische kust heeft, maar de lange kustlijn aan de Stille Oceaan wint steeds meer aan populariteit.

Rondreis in El Salvador

Tijdens een rondreis bezoek je prachtige Maya tempels, kan je vulkanen beklimmen of cultuur snuiven in kleurrijke steden. Reisorganisaties bieden vaak rondreizen naar 3 tot 6 landen, waarbij El Salvador gecombineerd wordt met Guatemala of Nicaragua. Tegenwoordig is het land dusdanig veilig, dat je naast groepsreizen ook een georganiseerde fly-drive kunt aanvragen.

Populaire reizen in El Salvador

Op deze pagina licht ik ook een aantal leuke hotel overnachtingen in El Salvador uit voor wie graag op eigen houtje wil rondreizen.

Mooiste gebieden in El Salvador

De natuur heeft namelijk heel wat moois in petto. Wat zijn de mooiste plekjes om te zien tijdens een rondreis in El Salvador? Welke natuurgebieden mogen niet op je must see lijst ontbreken?

Ontdek El Salvador, waar het reizen je terugvoert naar de authentieke charme van Midden-Amerika, zoals het 25 jaar geleden was.

1. Meren en Vulkanen in El Salvador

Het land telt maar liefst 242 vulkanen, waarvan 36 actieve. Rond de meren en vulkanen van El Salvador kan je eindeloos wandelen en genieten van de vergezichten. Bijvoorbeeld in het westen, in het Parque Nacional Cerro Verde en rondom het Lago de Coatepeque.

Het Coatepeque kratermeer is prachtig gelegen en door de werking van micro-algen kleurt het water soms enkele dagen na elkaar turquoise. 

Coatepeque meer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Cerro Verde Nationaal Park of Los Volcanes is een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers. Tijdens een wandeling met gids ontdek je hier de rijke biodiversiteit. Geelooggaaien en andere bontgekleurde vogels strijken neer terwijl je goed gemarkeerde paden bewandelt, met adembenemende uitzichten op de omliggende vulkanische landschappen.

 - De Izalcovulkaan is de jongste vulkaan en was tot 1958 zo actief dat zeelieden hem als vuurtoren gebruikten. Tijdens een trektocht naar de krater voel je je nietig tegenover de natuurkrachten die zich hier hebben laten zien. 

- De Santa Ana vulkaan is de hoogste bergtop van het land (1.950 m). Er zijn tal van wandelroutes in het gebied; de beklimming naar de vulkaankrater is een van de favoriete hikes. Het zicht op het turquoise blauwe meer is de beste beloning.

Vulkaan El Salvador
Deel op Pinterest

Ook oostelijker vind je prachtige meren en bergen. Het Alegria meer, de Laguna de Alegría, is een smaragdgroen meer op de hellingen van de slapende vulkaan Tecapa, in de omgeving van Usulutan. In de krater leven agoeti’s, coati’s en vliegen vogels van tak naar tak.

Lempa
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

2. El Boquerón Nationaal Park

Het Parque Nacional El Boquerón is makkelijk te bereiken vanuit de hoofdstad San Salvador, de vulkaan is zelfs vanaf het centrum zichtbaar. In 1917 vond hier een grote uitbarsting plaats. De belangrijkste trekpleister is de overgebleven vulkaankrater.

Krater El Boqueron
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ooit gevuld met een helderblauw meer, maar nu aan de binnenkant droog en deels begroeid. Vanaf een platform kijk je op de krater en de omliggende hellingen. Deze zijn getooid in struiken en bijzondere bomen, zoals cipressen en de Myroxylon pereirae, een boom die lokaal erg gewild is voor de balsem, waarmee men zalfjes en andere producten produceert.

Parque Nacional El Boquerón
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Ooit leefden hier boeren in "tapescos" - met stro bedekte huisjes. De mannen bewerkten het land en verzamelden hout van o.a. de chaperno boom, om als houtskool te verkopen. De vrouwen verkochten bloemen op lokale marktjes. De struiken en bomen bieden een schuilplaats aan talrijke dieren, waaronder de motmot (de nationale vogel) en de grijze vos. Monarchvlinders fladderen rusteloos van bloem naar bloem. In het kleine museum kom je alles te weten over de flora en fauna in het nationaal park.

3. Suchitoto

Suchitoto is een prachtig kleurrijk stadje in de buurt van het Suchitlánmeer. Op het centrale plein heerst een gezellige drukte wanneer de kerkgangers uit de koloniale kerk komen. Ik zou je zeker willen aanbevelen om te verblijven in Casa 1800. De kleinschalige accommodatie is het mooiste plekje dat ik bezocht in El Salvador. Vanaf het terras geniet je van het beste uitzicht op het meer.

Casa1800 Suchitoto
© Naturescanner Cindy
Casa 1800
Deel op Pinterest

In de avonduren worden we verwelkomd met een show met lokale dansers en mogen we onze eigen "pupusa" bereiden; een plat broodje van maïs- of rijstmeel, dat tot nationaal gerecht is uitgeroepen.

Zet de wekker rond zonsopgang, want dan word je hier getrakteerd op een luid concert van cicaden en vogels. In het gebladerte zie ik een toekan, parkieten, een motmot en verscheidene andere kleurrijke gesnavelden. Boven het meer circuleren gieren en andere roofvogels op zoek naar een prooi. 

Gier El Salvador
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Kust van El Salvador

Al op de luchthaven prijst een bord het land aan als top surfbestemming. De lange kust bij de Stille Oceaan biedt enkele van de beste surfplekken in Midden-Amerika en dat lokt de meest avontuurlijke reizigers. Er heerst een laid back mentaliteit.

El Tunco Surf City El Salvador
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Steeds meer hippe strandbarretjes openen hun deuren langs de surfstranden en er wordt as we speak flink geïnvesteerd in de nog niet ontwikkelde delen van de kust. De regio rond El Tunco staat bekend als Surf City en zo komt er binnen korte tijd ook een Surf City 2 in het oosten van het land. 

Kust El Tunco
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Een bezoek aan de Sea Turtle Conservation Association (ACOTOMSAB) in San Blas Beach is leuk voor wie interesse heeft in waardevolle projecten. Ook elders aan de kust krijg je wel eens de mogelijkheid om zeeschildpadden te zien. Daarnaast zijn de kustwateren geschikt om te duiken of te snorkelen. Wie het graag rustig aan doet, kan genieten van de natuur tijdens het kajakken langs de mangrovebossen. En laten we de spectaculaire zonsondergang op het strand niet vergeten!

5. Maya Tempels El Salvador

De tempels in El Salvador zijn misschien iets kleiner dan de bekendere tempels in Guatemala en Mexico, ze zijn minder vaak bezocht dan de bouwwerken op de Mayaroute - en dus rustiger - en zijn uniek in hun soort. Dicht bij San Salvador in het departement Santa Ana ligt het archeologisch gebied van Chalchuapa, een met tempels en piramides bezaaid gebied. 

Maya El Salvador
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Een van deze tempelcomplexen is Tazumal. Deze is van grote historische waarde, omdat de verschillende lagen en constructies aantonen dat diverse bevolkingsgroepen de stad bewoond hebben. De oudste vondsten in de stad zijn van 3.000 jaar geleden, wat uniek is voor dit soort tempels. De grootste constructie van Tazumal is Structure B1-1, met delen die dateren van tussen 350 v. Chr. tot 1200 n. Chr. Onder de opgravingen zijn graven met daarin verschillende vondsten zoals jade en aardewerk.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een bijhorend museum is vernoemd naar de archeoloog die de eerste stenen blootlegde, Dr. Stanley H. Boggs.

Een tweede archeologische site die je gezien moet hebben, is Joya de Cerén, het Pompeii van El Salvador. Het dorp werd omstreeks 640 na Chr. bedolven onder de assen. Er zijn maar liefst 14 aslagen weggehaald. Lichamen werden er niet gevonden, wat doet vermoeden dat de bewoners tijdig zijn kunnen vluchten. 

Joya de Cerén El Salvador
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Walter Thilo Deininger Park

Bij La Libertad ligt een natuurpark waar je terecht kunt voor een aantal leuke outdoor activiteiten. Er zijn drie trails in Walter Thilo. Een korte en makkelijke route voert naar het uitzichtpunt Mirador al Pacifico, met zoals de naam het al zegt, zicht op de oceaan. Onderweg kom je langs een grot, la Cueva del encanto, die huisvesting biedt aan 6 verschillende soorten vleermuizen.

Cueva del Encanto El Salvador
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Voor de twee andere trails in het natuurgebied moet je betalen: voor de Sendero La ruta de la mariposa (4 uur) betaal je $ 3 en voor de Sendero Camino a la aventura leg je $ 7 neer. Outdoor liefhebbers kunnen hier tegen betaling ook terecht voor een via ferrata, abseilen, mountainbiken en een klimparcours. Er is een camping in het park, waar je naast standplaatsen ook tenten kunt huren.

7. Bloemenroute - Ruta de las Flores

De Ruta de las Flores of Bloemenroute is een van de beste roadtrips om El Salvador in al haar pracht te leren kennen. De 40 km lange rit voert langs vijf dorpen met felgekleurde huisjes en muurtekeningen, maar ook langs watervallen, koffieplantages en vulkanen. De rit vangt aan in Sonsonate, dat makkelijk te bereiken is vanuit San Salvador en La Libertad, en eindigt in Concepción de Ataco.

Waterval El Salvador
Deel op Pinterest

8. Tamanique Watervallen

Vanaf het plaatsje Tamanique kan je een mooie hike maken naar vier hoge watervallen. Er is een poeltje waar je een verfrissende duik kan nemen. Bij de derde waterval mogen waaghalzen een sprong wagen in het water. De totale hike duurt - inclusief zwemmen - 2 tot 3 uur. Het kan erg heet worden, dus zorg zeker voor genoeg water.

9. Parque Nacional Montecristo

In het noordelijk gelegen Parque Nacional Montecristo bij het drielandenpunt met Guatemala en Honduras, is het geweldig lopen in het nevelwoud. Dit prachtige nationale park biedt 2600 km² aan wild woud waar je vele riviertjes, wandel- en iets pittigere hiking paden aantreft. Het park is beroemd vanwege de vele soorten orchideeën en de hoogste dennenbomen van het land.

Geschiedenis van El Salvador

Een kijkje in de grimmige historie kan zeker geen kwaad om het land beter te begrijpen. Sinds de onafhankelijkheid in 1839 werd het gerund door 14 rijke families, die weinig ophadden met het welzijn van de bevolking. Vanaf 1931 volgde de ene na de andere dictator op, tot in 1979 een burgeroorlog uitbrak.

Theatro Santa Ana El Salvador
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Hierbij vielen ruim 75.000 doden. Ook Óscar Romero, een aartsbisschop die zich volop inzette voor vrede en optrad tegen corruptie, machtsmisbruik en armoede, werd vermoord en zette veel kwaad bloed onder de bevolking.

Het is pas in 2019 dat de vrede terugkeerde, nadat de nieuwe president ruim 14.000 bendeleden liet oppakken en vastzetten. Van een gemiddelde van 90 moorden per dag naar 0 per dag en dat in enkele jaren tijd; dat is een hele prestatie en dus ook vanuit andere narcostaten wordt er met belangstelling gekeken naar de aanpak.

Mensen praten er vrij open over en het lijkt of ze het fijn vinden om hun verhaal kwijt te kunnen. De ongelooflijke vriendelijkheid en openheid heeft ons ontroerd. 

Reizen naar El Salvador

Heb jij ook zin gekregen om de natuurparken en mooie plekken in El Salvador te zien met eigen ogen? Om dit pure deel van Midden-Amerika te verkennen en de ziel van het land te ontdekken? 

Strand El Salvador
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Natuurlijk is het altijd raadzaam om de actuele reisadviezen te checken of informatie in te winnen bij een van de bovengenoemde reisorganisaties om je te helpen bij het plannen van je reis. Maar El Salvador is een bestemming waar je de komende jaren nog veel van gaat horen. En het is nu het moment om deze ongerepte parel te ontdekken!

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Centro America en Travelproof.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!