Ga naar content

El Salvador natuur

Het kleinste land van Centraal-Amerika is een land vol verrassingen. In de hele geschiedenis werd El Salvador geteisterd door aardbevingen en vulkanische uitbarstingen, wat een prachtig landschap deed ontstaan, met bijzonder mooie natuurgebieden.

Rondreis in El Salvador

El Salvador is zeker geen toeristische trekpleister, wat het bij uitstek geschikt maakt voor de natuurreiziger. Je kunt in El Salvador de prachtige Maya tempels bekijken, genieten van de natuur rond de vele meren en rivieren of cultuur snuiven in de bruisende steden. Vaak wordt een rondreis in El Salvador gecombineerd met een van de buurlanden. Touroperators organiseren diverse rondreizen in Midden-Amerika, naar 5 tot 6 landen, waarbij ook El Salvador op het reisprogramma staat. Bekijk de populairste groepsreizen in El Salvador:

Mooiste gebieden in El Salvador

Wat zijn de mooiste plekjes om te zien tijdens een rondreis in El Salvador? Welke natuurgebieden mogen niet op je must see lijst ontbreken?

1. Parque Nacional Montecristo

In het noordelijk gelegen Parque Nacional Montecristo bij het drielandenpunt met Guatemala en Honduras, is het geweldig lopen in het nevelwoud. Dit prachtige nationale park biedt 2600 km² aan wild woud waar je vele riviertjes, wandel- en iets pittigere hikingpaden zult aantreffen. Het park is beroemd vanwege de vele soorten orchideeën en de hoogste dennenbomen van het land.

2. Maya Tempels El Salvador

De tempels in El Salvador zijn misschien iets kleiner dan de bekende tempels in Guatemala en Mexico, ze zijn echter zeker net zo mooi en spectaculair en een stuk minder bezocht dan haar bekendere broers in andere landen. Dicht bij San Salvador in het departement Santa Ana ligt het archeologisch gebied van Chalchuapa, een met maya tempels en piramides bezaaid gebied.

Maya Tempels El Salvador
Deel op Pinterest

Verdwaal in deze uitgestrekte archeologische site tussen de graftempels en paleizen midden in de jungle. Met stip een van de mooiste plekken in El Salvador!

3. Meren en Vulkanen in El Salvador

Rond de meren en vulkanen van El Salvador kan je eindeloos wandelen en genieten van de vergezichten. Bijvoorbeeld in het westen, rondom de Cerro Verde en Lago Coatepeque. Zeker het Coatepeque kratermeer is een bezoek waard vanwege de prachtige ligging en bijzondere kleur. Leuk feitje: door de werking van micro-algen kleurt het meer soms enkele dagen van blauw naar turquoise.

De Santa Ana vulkaan is de hoogste bergtop van het land (1950 m), de Izalcovulkaan is de jongste vulkaan en was tot 1958 zo actief dat zeelieden hem als vuurtoren gebruikten. Je kunt vele uren hiken in het gebied rondom de Santa Ana en eventueel een boottripje maken naar het Isla del Cerro (het eiland Teopan), dat uitgeroepen werd tot nationaal park.

Vulkaan El Salvador
Deel op Pinterest

Ook meer naar het oosten vind je prachtige meren. Het Alegria meer, de Laguna de Alegría, is een smaragdgroen meer op de hellingen van de slapende vulkaan Tecapa, in de omgeving van Usulutan. In de krater leven agoeti’s, coati’s en vele vogels tussen de bomen. De echte bergbeklimmers zitten ook goed in El Salvador, want het landje zit vol met beklimbare vulkanen waarvan de beeldschone kraters vaak gevuld zijn met helder regenwater.

4. Kust van El Salvador

De kust van El Salvador biedt een aantal geweldige plekken om te leren surfen. Het behoort tot de 10 landen met de beste surfspots maar dat is nog niet doorgedrongen in het mondiale surftoerisme. Het is mogelijk om te gaan zeevissen (zeer spectaculair) of te gaan kajakken tussen de mangrovebossen. Daarnaast zijn de kustwateren ook nog eens geschikt om te duiken of te snorkelen tussen de vele riffen. 

Stranden in El Salvador
Deel op Pinterest

5. Apaneca

Bij de plaats Apaneca kun je een 2 uur durende zipline excursie maken. Bij deze excursie word je vastgesnoerd en mee de lucht in genomen. Het is een beetje eng om jezelf aan een lijn door de boomtoppen mee te laten voeren, maar een spectaculairdere manier om dit prachtige landschap te bekijken is er niet.

6. Bloemenroute - Ruta de las Flores

De Ruta de las Flores of Bloemenroute is een van de beste roadtrips om El Salvador in al haar pracht te leren kennen. De 40 km lange rit voert langs vijf dorpen met felgekleurde huisjes en muurtekeningen, maar ook langs watervallen, koffieplantages en vulkanen. 

Waterval El Salvador
Deel op Pinterest

Reizen naar El Salvador

Heb jij ook zin gekregen om de natuurparken en mooie plekken in El Salvador te zien met eigen ogen? Neem dan deel aan een groepsreis door de landen van Centraal-Amerika. De criminaliteit in El Salvador is hoog en het is dus een land waar je voorzichtig moet rondreizen. Bekijk goed de reisadviezen bij de Rijksoverheid als je beslist om zelfstandig te reizen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!