Ga naar content

Nicaragua

Nicaragua, het land dat bekend staat om haar geweldige koffie, ligt in Centraal-Amerika en is een uitstekend alternatief voor het maken van een natuurreis naar gangbare landen zoals Costa Rica en Panama.

Natuur in Nicaragua

Wie denkt dat Nicaragua maar een klein landje is, heeft het mis. Het is ruim vier keer zo groot als Nederland en heeft maar liefst 78 nationale parken en tal van andere mooie gebieden waar je de natuur in kunt trekken. Omdat het tussen de twee grote oceanen in ligt, zijn er drie verschillende klimaten te vinden, de centrale hooglanden en de zogenaamde Pacifische en Caraïbische laaglanden. 

Hierdoor is er een grote verscheidenheid aan biotopen en een grote veelzijdigheid aan planten en dieren. In onze shop vind je leuke Nicaragua natuurgidsen met de meest voorkomende dieren en vogels.

Mooiste plekken in Nicaragua

Wat zijn de mooiste natuurgebieden en plekjes om te zien tijdens een rondreis in Nicaragua? De meeste rondreizen voeren langs dezelfde hoogtepunten, maar het reisprogramma goed vergelijken is aanbevolen. Hoeveel dagen wil je op een bepaalde plek blijven en welke natuurgebieden wil je niet missen? Combineer je een rondreis in Nicaragua met een bezoek aan Panama en Costa Rica of wil je alle tijd nemen om de natuur in dit land te verkennen? Een overzicht van mooiste plekken in Nicaragua.

1. Isla de Ometepe en het meer van Nicaragua

Het bekendste en voor velen mooiste gebied in Nicaragua is het Meer van Nicaragua (Cocibolcameer of Lake Nicaragua), in het zuidwesten van het land. Aan de westelijke oevers van het meer bevindt zich de koloniale stad Granada, meestal ook de uitvalsbasis van dit gebied. Wat is er zo mooi aan het Meer van Nicaragua? Betoverende natuur én mooie zandstranden, maar ook het eiland Ometepe: dit is het grootste eiland ter wereld in een zoetwatermeer.

Mooiste plekjes Nicaragua
Deel op Pinterest

Het Ometepe eiland bestaat uit twee vulkanen (Concepcion en Maderas), de naam betekent dan ook twee pieken. Men zegt dat de vriendelijkste mensen van Nicaragua hier wonen en op het eiland kan je heerlijk actief zijn: fietsen, watervallen bezichtigen en hiken op de vulkanen. Lees meer over de vulkanen in Nicaragua. Voor de kust van Granada liggen nog enkele eilanden, las Isletas de Granada: deze kleine eilandjes kenmerken zich door prachtige planten, bloemen en vogels. Je kunt er eveneens deelnemen aan tal van excursies, zoals de beklimming van de vulkaan Mombacho of kajakken.

2. Matagalpa

In het centrale deel van Nicaragua bevindt zich het departement Matagalpa. De natuur bestaat hier uit stille bossen, heuvels en rivieren en het hele landschap ademt een sfeer van rust uit. In dit gebied wordt o.a. veel koffie verbouwd.

3. Indio Maiz reservaat

In het zuidoosten van Nicaragua liggen enkele aaneengesloten natuurparken. Het meest zuidelijke is het ongerepte park Indio Maiz. Dit ruim 3000 km² grote natuurgebied is een van de best bewaarde geheimen van Midden-Amerika en een van de grootste reservaten na de Amazone. Ga op zoek naar de vissende Bulldog vleermuis en vaar urenlang door de mangrovebossen, over de prachtige waterwegen. Het park is voor het grootste deel ontoegankelijk voor reizigers, maar vanaf de stad El Castillo is het mogelijk om trips te maken per boot over de Indio of Bartola rivier. Je maakt kans op het zien van tapirs, jaguars, toekans, ara's en zelfs zeekoeien!

4. Los Guatuzos Wildpark

Los Guatuzos is een dicht regenwoud met veel water, het leefgebied van veel dieren. Het ligt ten zuiden van Lake Nicaragua, ten westen van de San Juan rivier en is vergelijkbaar met de Cano Negro in Costa Rica. Volgens lokale biologen is Los Guatuzos, een veelzijdig park van wetlands, mangroven en tropisch woud, een van de meest fascinerende bio reservaten van Midden-Amerika. Ruim 350 vogelsoorten zijn hier in de paartijd te vinden en dan hebben we het nog niet over de vele soorten trekvogels die het gebied aandoen. Begin je tour van dit park door het meer van Cocibolca over te steken. Vanaf hier ga je verder per boot over de Papaturro rivier en vergaap je je aan talrijke dieren, zoals apen, kaaimannen, schildpadden, vogels en bloemensoorten.

Wandeltochten in Nicaragua

Wil je andere toeristen ontlopen, trek dan tijdens je rondreis in Nicaragua je wandelschoenen aan en trek de bergen of het regenwoud in. De beste wandelpaden zijn hier te vinden en vergis je niet, de bergen bieden een ongelofelijke verscheidenheid aan landschappen. Er zijn geweldige kansen om wilde dieren en prachtige fauna en natuur te zien in de jungle. Als je de tijd hebt, besteed dan enkele dagen aan een trektocht om de natuur van Nicaragua volledig in je op te nemen. Lees meer over wandelen in Nicaragua en bekijk onze tips voor leuke natuurreizen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!