Ga naar content

Wandelen in Nicaragua

Wie de mooiste plekken in Nicaragua wil zien kan best de wandelschoenen aantrekken, want de meest fascinerende natuur en uitzichtpunten zijn slechts via wandelpaden bereikbaar. Wandelen in Nicaragua staat voor vulkanen, regenwoud en veel planten, bloemen en dieren. Het landschap is het leefgebied van vele apen, iguana's, jaguars, luiaards, tapirs, zeekoeien en natuurlijk ook zeer veel bijzondere vogelsoorten. Hike naar de top van een vulkaan en geniet van een bruisende cultuur met tal van historische bezienswaardigheden.

Mooiste wandelingen Nicaragua

Wie kiest voor een wandelvakantie in Nicaragua zal verrast worden met mooie landschappen en heel veel dieren. Te voet zie je immers beter de planten, bloemen en bijzondere diersoorten die het land rijk is. Wat zijn de mooiste wandelroutes in Nicaragua? Dat hangt een beetje af van je eigen voorkeur: wil je genieten van immense vergezichten, kies dan voor de beklimming van een vulkaan. Wil je veel dieren zien, ga dan wandelen in het regenwoud.

1. Beklimmingen vulkanen

De bekendste trektochten in Nicaragua zijn de beklimmingen van twee vulkanen die zich bevinden op het eiland Ometepe. Vaak worden ook meerdere vulkanen in één wandelreis gecombineerd. Hoewel bijna alle vulkanen in Nicaragua stratovulkanen zijn met dezelfde kegelvorm, gaan trekkingen op de vulkanen niet vervelen; iedere berg heeft zijn eigen karakteristieke landschap en prachtige vergezichten.

Vulkanen Ometepe eiland

Het Isla Ometepe is een eiland in het Meer van Nicaragua. Het eiland bestaat uit twee bijzonder mooie vulkanen: de Maderas en de Concepción. Beide vulkanen kunnen beklommen worden.
- Wandelen op Maderas
Een wandelroute voert naar de bijzonder mooie San Ramon waterval, een 50 meter hoge waterval op de zuidelijke helling van de Maderas vulkaan, ca. 4 km van het dorp San Ramon. Verscheidene paden leiden naar de waterval, de makkelijkst vindbare vangt aan bij het Biological Field Station in San Ramon. Tijdens een wandeling naar de waterval geniet je van verbluffende uitzichten op Lake Nicaragua. Ook een beklimming naar de top van de Maderas loont de moeite. Hiervandaan geniet je van een fraai uitzicht op het kratermeer van de vulkaan (een meer op een vulkaan in een meer dus).

- Wandelen op de Concepcion
Een van de bekendste vulkanen in Nicaragua is zonder meer de Concepción. Je kan tot boven op de top (1.667 meter) wandelen, met of zonder gids. Wie dit te zwaar vindt kan ook tot een ander uitzichtpunt wandelen op 1.100 meter, waarvandaan je ook prachtige vergezichten hebt. Een beklimming van de vulkaan vraagt om een goede conditie, want de steile hellingen vergen een goed uithoudingsvermogen. Losse steentjes zorgen ervoor dat ook de afdaling soms pittig is.

San Cristóbal vulkaan
De hoogste vulkaan van Nicaragua is de San Cristóbal (1.745 meter) in het noordwesten van het land. De steile hellingen van de berg vormen een zware uitdaging voor hikers. Eens deze overwonnen zijn word je beloond met een waanzinnig zicht op een enorme krater. De beklimming van de San Cristobal neemt een volledige dag in beslag en is een trektocht die een zeer goede conditie vereist.

Overige vulkanen
Ook de Momotombo, de Cosiguïna en andere vulkanen worden vaak beklommen door avontuurlijke hikers.

2. Wandelen bij Granada

Vanaf de prachtige koloniale stad kan je een trekking maken op de Mombacho vulkaan in Nicaragua. Deze vulkaan staat bekende om de weelderige flora.

3. Wandelen in het noorden van Nicaragua

Het noorden herbergt nog een aantal zeer ongerepte natuurgebieden en mooie plekken om te wandelen in Nicaragua. Hike langs afgelegen dorpjes en maak kennis met de gastvrije bevolking. De plaats León vormt een goede uitvalsbasis voor enkele van de jongste en meest actieve vulkanen, waaronder El Cerro Negro, en verder naar het noordwesten, de Cosigüina vulkaan en het gelijknamige natuurgebied.

4. Wandelen bij de kust

Mooie kustwandelingen in Nicaragua kan je maken vanaf het zuidwestelijk gelegen plaatsje Rancho Santana. Hier wandel je langs roze zandstranden, kliffen, rotsen met woeste golven die er op breken en groene natuur. Fotografen kunnen zich verheugen op bijzondere vogelsoorten en traditionele vissers. De stranden en golven zijn een trekpleister voor surfers, maar bij goed weer kan je er ook heerlijk zwemmen. Let bij het wandelen wel op de getijden!

5. Wandelen in het regenwoud

Indio Maiz Biological Reserve bevindt zich in het zuidoosten van Nicaragua, op de grens met Costa Rica. Hier kan je wandelen in een van de mooiste natuurreservaten van Nicaragua, met tal van bijzondere planten- en diersoorten.
Een wandelreis in het zuiden van Nicaragua kan je optioneel verder zetten in Costa Rica, met een bezoek aan de Arenal vulkaan en de Caño Negro.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!