Ga naar content

Panama natuur

Panama is het meest zuidelijke land van Centraal-Amerika. Het land staat vooral bekend om het Panamakanaal, dat de Caribische zee in het westen met de Atlantische oceaan in het oosten verbindt. Het land heeft dankzij haar ligging een grote verscheidenheid aan dieren en landschappen en tijdens een reis zal je versteld staan over de ongerepte en mooie natuur in Panama.

Dieren en Natuur in Panama

Panama is een vrij onbekende bestemming voor een natuurreis, maar het is wel een van de meest bijzondere landen ter wereld. De natuur in Panama is een samensmelting van het beste van twee continenten: je treft er dieren en planten uit zowel Midden- als Latijns-Amerika. Het aantal diersoorten dat in Panama voorkomt is zeer hoog. Zo werden er meer dan 900 vogelsoorten, ca. 1500 vlindersoorten (zie vlindergids Panama), 206 amfibieën (waaronder maar liefst 164 kikkers en padden), 228 reptielen en wel 1500 boomsoorten geteld.

In het regenwoud kan je op zoek naar de quetzal, een prachtige vogel met bonte kleuren en lange staart. En er leven honderden andere vogelsoorten. Wil je een vogelreis maken naar Panama, lees dan onze extra toelichting over vogels in Panama. Naast vogels en vlinders komen er slangen, jaguars, miereneters, krokodillen, schildpadden, luiaards, tapirs en apen voor. De meest voorkomende dieren vind je in onze dierengids Panama. Onmisbaar tijdens je reis!

Mooiste gebieden Panama

Wat zijn de mooiste plekken in Panama en welke gebieden moet je zeker zien tijdens een rondreis? De regenwouden woekeren tot dicht bij de steden en de 14 nationale parken van Panama zijn gemakkelijk te bereiken. En toch zijn er nog vele onbetreden paden en pure ongerepte natuur. Tal van avontuurlijke activiteiten zijn mogelijk in de toeristische gebieden van Panama, zoals de bekende canopy tours, waarbij je met een kabel door de jungle zoeft, met zicht op de dichte begroeiing.

De kustgebieden beschikken over schitterende zandstranden, wuivende palmbomen en prachtige beschermde koraalriffen, waardoor je een reis door Panama heerlijk kunt afsluiten met verlenging op het strand. Het klimaat is tropisch en zeer vochtig, met droge periodes tussen januari en mei. Hieronder een overzicht van de mooiste gebieden in Panama.

Bijzondere Panama vakanties

1. Soberania Nationaal Park

Zodra je geland bent in Panama kan je de natuur al in. Het Soberania Nationaal Park bevindt zich op slechts 25 km van de hoofdstad Panama City, aan de oostelijke kant van het Panamakanaal. Sinds begin jaren '80 is Soberania een beschermd natuurgebied. Er leven ruim 100 verschillende soorten zoogdieren en tal van reptielen en andere dieren. Het natuurpark staat vooral bekend bij vogelspotters, omdat er maar liefst 525 soorten vogels voorkomen. Met name de Pipeline road of Camino del Oleoducto staat hier bekend om.

Natuur in Panama
Deel op Pinterest

Ook de plantendiversiteit is enorm. Een ideaal vertrekpunt voor Soberania is de Gamboa Rainforest lodge, waarvandaan je tevens geniet van spectaculaire uitzichten op het Panamakanaal en het regenwoud. Neem het jungletrammetje om nog mooiere vergezichten te ontdekken. Ook te voet kan het park verkend worden: ga wandelen op de Pipeline road, de Sendero el Charco of de Camino de Cruces.

2. Darien National Park

Een aanrader tijdens je reis naar Panama. Het Darien National Park is het grootste beschermde natuurgebied in Midden-Amerika. Het park is ongeveer 6000 km² groot en vormt grotendeels de grens met Colombia. Het natuurgebied varieert van stranden en mangrovemoerassen tot ruige berglandschappen en tropische bossen, met een opmerkelijke flora en fauna. Het beschikt over een rijkdom aan planten en zeldzame diersoorten, met als meest bijzondere de tapir, ara’s en andere papagaaien, de arend, jaguar en poema.

Vogelspotters zullen hun ogen uitkijken, want er leven meer dan 500 vogelsoorten in het nationale park Darien. Twee inheemse indianenstammen zijn meestal wel bereid om toeristen een rondleiding door de jungle te geven. Bij de grens van Panama met Colombia vinden nog enkele guerrilla-activiteiten plaats, dus het is raadzaam te checken wat de huidige reisadviezen voor Panama zijn voordat je op reis vertrekt.

3. Bocas del Toro

Panama heeft ook verschillende eilanden. Op diverse plekken zijn er mogelijkheden tot scuba duiken, zoals in het nationale park Isla Bastimentos bij Bocas del Toro. Panama is dan ook een van de beste plekken om te duiken in Centraal-Amerika. Het hele gebied beslaat meer dan 13.000 hectares met mangrovebossen, koraalriffen, mooie zandstranden en afwisselend delen tropisch regenwoud. Op de stranden van Bocas del Toro tref je ook verschillende soorten zeeschildpadden, die er hun eieren komen leggen. Al snorkelend kun je de riffen verkennen. Het park richt zich vooral op ecotoerisme en all-in vakanties. De kustgebieden en eilanden van Panama zijn tevens uitermate geschikt om te (wind)surfen, kajakken, kanoën, jetskiën en vissen. Overal zijn fietsen te huur.

4. San Blas eilanden

Een aparte vermelding verdienen zeker de mooie San Blas-eilanden in Panama, 365 eilandjes voor de kust. De San Blas zijn vooral geliefd bij zeilsporters en rustzoekers. Palmbomen, zandstranden en azuurblauwe zee zijn hier aan de orde van de dag. Duiken is er niet toegestaan, omdat San Blas beschermd gebied is. Dankzij dit verbod zijn de koraalriffen wel een van de mooiste ter wereld. De eilanden worden bewoond door de Kuna indianen, een kleurrijk en bijzonder volk om kennis mee te maken. Steeds meer reisorganisaties bieden korte bouwstenen aan, waarbij je meerdere dagen verblijft op de eilanden van Panama.

Mooiste plekjes Panama
Deel op Pinterest

5. Barú Volcano National Park

In het noorden van Panama ligt dit mooie nationaal park. Dankzij vele trails kan je hier eindeloos struinen door de wilde natuur. Een van die trails leidt je in 4 tot 6 uur naar de top van de Barú Vulkaan. Je kan tot aan de kraterrand komen waar bijzondere vogelsoorten leven. Op heldere dagen kan je vanaf de top zowel de Atlantische als de Stille Oceaan bewonderen. In het nationaal park is bovendien nog veel meer te beleven. Ga bijvoorbeeld het water van de Chiriquí Viejo op om te raften of kanoën. Of ga lekker vogels spotten bij de Respingo-pas waar je toekans en quetzals kan zien. De beste uitvalsbasis voor het NP is het dorp Boquete, aan de voet van de vulkaan.

Natuurvakantie in Panama

We hebben het al benoemd: kajakken, surfen, watersport... Panama is een land om actief te zijn. De Rio Chiriqui is met haar ruige water een van de beste rivieren om te raften in Centraal-Amerika. Ook rustige activiteiten, zoals paardrijden, wandelen en vissen zijn erg in trek tijdens een natuurreis in Panama. De natuur heeft voldoende te bieden voor iedereen. Bekijk onze reistips voor de leukste rondreis in Panama, eventueel in combinatie met andere landen.

Beste reistijd Panama: eind december t/m midden april.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!