Ga naar content

Vogels in Panama

Panama vogelreis

Panama is een prachtig vogelland, maar het lijkt wel in de schaduw te staan van Costa Rica. Toch kun je er meer soorten vogels zien en zijn de voorzieningen voor een vogelreis in Panama beter. Wij nemen je alvast mee door een reisverslag van een vogelreis met Blue Elephant, specialist in vogel- en natuurreizen.

Vogels in Panama

Waar je maar komt in Panama zijn vogels. In de tuin van een huis of hotel zit vaak een Choliba schreeuwuil en zijn er kiskadees en altijd kolibries. Tropische koningstiran, zwarte gier, geelkopcaracara, tropische spotlijster zijn al snel vertrouwde soorten tijdens een vogelreis in Panama. Langs de kust kan je gemakkelijk bruine pelikanen of fregatvogels waarnemen. In onze webshop hebben we 3 vogelgidsen: de algemene Panama vogelgids van Waterford Press en 2 gidsjes van Rainforest Publications; Vogels in West-Panama en Vogels in Centraal Panama. Deze uitklapkaarten zijn erg handig om mee te nemen!

Beste vogelgebieden Panama

Wat zijn de beste gebieden om vogels in Panama te zien?

1. Park Eden

Het geeft je echt een vakantiegevoel om in een gemakkelijke stoel in de tuin van Park Eden steeds maar nieuwe vogelsoorten te zien, zoals de Barred Antshrike die door de heg sluipt of de Baltimore Oriole die boomblaadjes afzoekt op insecten en vele kolibries. Op tal van plaatsen in Amerika en zeker in Panama zijn tuinen voorzien van "feeders", voedertafels en huisjes om allerlei soorten vogels te voeren.

Gebandeerde mierklauwier
Deel op Pinterest

Hoewel de steenduiven, zwarte tangare, roodrugtangare, palmtangara, Cubavinken en andere voortdurend aanwezig zijn, trekken de kolibries toch de meeste aandacht. Voor hun zijn met suikerwater gevulde drinkflesjes opgehangen. Met name de White-vented Plumeleteer, Glittering-bellied Emerald, Blue-chested Hummingbird en andere kolibries, die eigenlijk alleen maar gangbare Engelse namen hebben, komen er op af.

Ze voeren een wervelende show op bij de feeders, niet voor de lol, maar omdat ze elkaar het licht niet in de ogen lijken te gunnen. De kolibries in Panama voeren voortdurend strijd om het exclusieve recht op de feeders. Zo klein als ze zijn lijken het wel de ergste vechtvogeltjes. In deze flitsende omgeving is het een uitdaging om te leren de soorten uit elkaar houden.

2. Vogels in Los Quetzales

Los Quetzales ligt in de noordelijke provincie Chiriqui. Het heeft een nat klimaat en de natuurlijke vegetatie is regenwoud en nevelwoud. Veel gebied is omgezet in veehouderijbedrijven, maar Los Quetzales is teruggegeven aan de natuur. Er staat nu weer regenwoud, met een fantastische flora en fauna, vooral vogels. Het gebied behoort nu tot het gemeenschappelijke en grensoverschrijdende Amistad (= vriendschap) National Park van Panama en Costa Rica.

Los Quetzales NP
Deel op Pinterest

Er komen hier en in het nabije park Los Volcanes erg veel vogels voor, waaronder zeer zeldzame soorten die een klein verspreidingsgebied hebben. Daartoe behoort niet de quetzal die gemakkelijk te zien is. De bijzonderheden in dit deel van Panama zijn de Yellow-thighed Finch, helemaal gitzwart met knalgele dijveertjes, Large-footed Finch en Rufous-browed Peppershrike.

Ook hier zijn de kolibries de blikvangers, niet alleen door hun beweeglijkheid, maar ook hun kleuren. Je ziet er gemakkelijk de volgende soorten met tot de verbeelding sprekende namen als Violet Sabrewing, White-throated Mountain Gem, Green Violetear, Scintillant Hummingbird, White-necked Jacobin Snowy-bellied Hummingbird. 
Geeldijstruikgors
Deel op Pinterest

Overal stromen bergbeken om het overvloedige regenwater af te voeren. De Torrent Tyrannulet is hier een vertrouwde maar schuwe soort. Hij leeft er als de grote gele kwikstaart in Europa.

3. Vogels in Panama - Pipeline Road  

Pipeline Road is een bekende wandelroute in Panama, gelegen in het Soberiana National Park, op slechts 40 minuten rijden van Panama City. De Pipeline Road is een gebied dat in de Tweede wereldoorlog gereserveerd werd voor een pijpleiding. Nooit echt gebruikt, maar nu is het gebied voor een groot deel natuurreservaat, met veel tropisch regenwoud en ook wat stukken droog bos. Het is nu een van de beste bestemmingen wereldwijd om vogels te zien: 8 soorten winterkoningen, 5 soorten trogons, 4 soorten baardkoekoeken, 3 soorten motmots en vele andere prachtig gekleurde vogels.

Een bijzondere plek is het Panama Rainforest Discovery Centre. In dit reservaat staat een hoge toren tot boven de allerhoogste boomkronen. Hierboven heb je uitzicht op de boomkronen en in het bijzonder de vele vogels. Je krijgt hier de kans soorten te zien die zelden de bosbodem bezoeken, zoals de Slaty-tailed Trogon, Cinnamon Woodpecker, Scaled Pigeon, Purple fruitcrow en Blue Cotinga. Daarnaast zie je hierboven gemakkelijk veel andere vogelsoorten, zoals amazonepapegaaien die in grote of kleine groepen rondtrekken. Drie soorten kun je er zeker zien zoals de Mealy, Yellow-crowned en Red-lored Amazones.

Deel op Pinterest

Maar in het gebied van de Pipeline Road is veel meer te zien voor wie op zoek is naar vogels in Panama. In de poelen en meren kun je een vreemde reiger met zijn brede bek, de Boat-billed Heron aantreffen. De Slakkenwouw, Black-bellied Whistling Ducks en de Gray-necked woodrail kun je hier zien. In de bomen langs het water rusten vaak vleermuisvalken, die vooral tegen de avond gaan jagen.
In drogere bosjes zijn manakins te zien Red-capped Manakin, Lance-tailed Manakin. Het is niet gemakkelijk om ze te zien, maar eenmaal gelukt blijken het oogstrelend mooie vogels.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!