Ga naar content

Vogels in Thailand

Echte twitchers weten het al langer, Thailand is een topbestemming voor vogelaars. Ruim tien procent van alle vogels (962 soorten) ter wereld komen er voor.

Beste vogelgebieden in Thailand

Wat zijn de beste gebieden om vogels in Thailand te zien? Met 96 nationale parken en 48 wildreservaten wordt het lastig juist die plekjes te vinden waar je zoveel mogelijk uit je vogelreis kan halen. NatureScanner heeft daarom drie locaties voor je geselecteerd. Uiteraard Khao Yai, maar ook het Doi Inthanon National Park bij Chiang Mai en Pak Thale bij Bangkok zijn topbestemmingen om te vogelen.

1. Vogels in Khao Yai

Het meest bekende natuurreservaat van Thailand is zeker Khao Yai. Meer dan 2000 vierkante kilometer heuvel en bergland, begroeid met bladverliezend, droog bos en graslanden in de lagere delen en tropisch regenwoud hoger op de berg. Tweehonderd soorten vogels zijn er genoteerd, maar net als ieder tropisch bos blijft het een uitdaging om meer dan de algemene soorten te zien. Goede tip: let op groepen vogels. Net als overal in de tropen bestaan deze uit meerdere soorten en je weet nooit wat er tussen kan zitten. Zelfs grotere soorten als de groene kitta (een ekstersoort met een rode snavel) kunnen zich erbij aansluiten.

Vogelreizen

Begin bij de vele rivieren en watervallen, gemakkelijk te bereiken langs een netwerk van paden. Blauw gekleurde chinese fluitlijsters scharrelen vaak langs de beek terwijl witkruinvorkstaarten, als echte vliegenvangers, een tak boven het water gebruiken om naar een prooi te zoeken. Malabarneushoornvogel, de gewone jaarvogel en dubbelhoornige neushoornvogels vliegen geregeld als donkere monsters over, op zoek naar rijpe vruchten. Tussen de bomen is het opletten voor zilverfazanten, de blauwe pitta en tientallen andere vogelsoorten. Khao Yai is een niet te missen park voor iedereen die vogels wil zien tijdens een reis naar Thailand.

Overige leuke Thailand reizen

2. Vogels in Doi Inthanon

Ten zuidoosten van de bekende plaats Chiang Mai ligt Doi Inthanon, met 2.565 meter de hoogste berg van Thailand. Hoewel er veel bos gekapt is was het mogelijk om grote delen van het bijzondere hellingbos veilig te stellen in een nationaal park. Een verharde weg loopt tot aan de top waar het enige veenmos-hoogveen van Thailand te vinden is. Groenstaarthoningzuiger, roodkoplijstergaai en roodvleugelnontimalia zijn op deze hoogte algemeen. Lager op de helling vliegen geregeld Roodbroekdwergvalkjes.

Voor Rivierroodstaarten zijn de Siritan, Siriphum en Vatcharitan watervallen uitstekende locaties.  Om de beste vogellocatie te vinden zal echter meer moeite gedaan moeten worden. Even na Checkpoint 2, bij kilometerpaal 37.5 gaat een totaal overgroeide Jeep Trail naar rechts, het bos in. Vogelen is hier goed opletten, het is dan mogelijk om ook de Groene Cochoa te zien, een grote, groene vliegenvanger. Iets verder van Chiang Mai ligt Huai Hong Krai waar je kunt uitkijken naar de bedreigde Groene Pauw.

3. Vogels in Pak Thale

Zuidwestelijk van Bangkok liggen de zoutpannen van Pak Thale. Onlangs is gebleken dat dit in de winterperiode een super bestemming is voor Siberische en Chinese trekvogels. Naast de uiterst zeldzame Lepelbekstrandloper zijn er onder andere Nordmann’s Groenpootruiters en Grote Kanoeten gezien. Zeker een locatie om te noteren wat vogels in Thailand betreft.

Vogelreizen Thailand

Er worden allerlei vogelreizen naar Thailand aangeboden. Beste reisperiode om vogels in Thailand te zien is november tot februari, veel van de trekvogels zijn dan aanwezig en vooral het noorden van Thailand is dan aangenaam koel. Bekijk zeker ook onze gidsjes met vogels in Thailand en vogels in Zuidoost-Azië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!