Ga naar content

Noord-Thailand

Wat zijn de mooiste plekken in Noord-Thailand? Chiang Mai, Chiang Rai en Nan zijn de drie bekendste vertrekpunten voor een rondreis in het noorden van Thailand. Het gebied staat bekend om de mooie tempels, vriendelijke bevolking en culturele bezienswaardigheden, maar NatureScanner belicht vooral de natuur en geeft tips in het vinden van een leuke natuurreis in Noord-Thailand.

Rondreis Noord-Thailand

Thailand is een groot land en de bezienswaardigheden verschillen sterk in het noorden en het zuiden. Waarom kiezen voor een rondreis in het noorden van Thailand? De natuur in het noordwestelijk deel van Thailand is, niet anders dan de bestemmingen in de rest van het land, betoverend mooi. Het aanbod van actieve reizen is groter dan in het zuiden van het land, waar de exotische stranden toch wel het hoofddoel van de meeste reizen vormen.

Groepsrondreizen

Zo kan je in Noord-Thailand deelnemen aan allerhande leuke tours en excursies in het oerwoud, zoals bamboe rafting, trektochten naar bergstammen en jungle trekkings in Mae Hong Son. Deze excursies zijn lokaal te boeken, maar de leukste activiteiten kan je ook van tevoren reserveren als losse bouwsteen bij Nederlandse reisorganisaties. Uiteraard zijn er ook vele georganiseerde rondreizen die de hoogtepunten in Noord-Thailand combineren, bekijk daarvoor onze reistips.

Mooiste plekken in Noord-Thailand

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Thailand? Een overzicht van mooie gebieden om te zien en leuke activiteiten om te doen tijdens een rondreis in het noorden van Thailand:

Privé reizen

1. Chiang Mai

De bekendste bezienswaardigheid in Chiang Mai - De Roos van het Noorden - is de Phra Sing tempel. Vanuit Chiang Mai kun je tal van georganiseerde natuurtrips boeken in de omgeving.

Phra Sing tempel
Deel op Pinterest

Naar Mae Hong Son bijvoorbeeld, waar de langenekkenvrouwen met gouden ringen om hun nek leven. Ook een aanrader is het Doi Inthanon National Park. Dit natuurgebied heeft een rijke fauna en flora en is een paradijs voor vogelspotters; je kunt er wel 400 vogelsoorten waarnemen. Verder vind je er orchideeën, mossen en schitterende watervallen! Nadeel: Chiang Mai is druk: jaarlijks bezoeken 2 miljoen toeristen het gebied.

-> Wandelen en fietsen bij Chiang Mai
De bekendste attractie rondom Chiang Mai vormen de lokale bergstammen, de langnekken (Longnecks). Op vele manieren kun je tochten boeken naar de lokale bevolking, maar het is leuk om rekening te houden met de manier waarop. Van Verre biedt allerlei leuke bouwstenen: fietsen, wandelen of varen met een bamboevlot.

Tip: WSPA en TUI zijn een gezamenlijke campagne aangegaan om het olifantenleed in Noord-Thailand te bestrijden. Beide reisorganisaties bieden nu nog uitsluitend olifantvriendelijke activiteiten aan. Sindsdien zijn diverse andere touroperators gevolgd in dit initiatief. 

Ook leuk zijn de fietstours in en rond Chiang Mai van Baja Bikes. Lees meer over fietsen bij Chiang Mai.

2. Pai

Pai is een heerlijk ontspannen hippie-dorpje waar je van alles kunt doen. Wandel door de gelijknamige canyon, bezoek warmwaterbronnen of maak een daguitstap naar prachtige grotten. Maar even helemaal niks doen en genieten van de laid-back sfeer is ook fantastisch. Lees meer over Pai in Thailand

Pai Thailand
Deel op Pinterest

3. Mae Hong Son

Vanaf Chiang Mai kan je een rondje rijden over de 1098, langs Pai en het bergdorpje Mae Hong Son. Alleen de weg is al bijzonder.

Maak een stopje voor een bezoek aan de Tham Lod grotten. De witte Wat Doi Kong Mu tempel werd op een heuveltop gebouwd en biedt een fraai vergezicht. Wat Chong Kham weerspiegelt dan weer prachtig in het meer. Vanaf het stadje kan je ook een excursie maken naar de "Giraffenvrouwen". De nek van deze Padaung vrouwen wordt van kleins af aan steeds langer gemaakt met koperen ringen. 

Reistips Noord-Thailand
Deel op Pinterest

Iets meer naar het noorden ligt de theeplantage Ban Rak Thai, met traditioneel gebouwde hutjes.

Su Tong Pae Bridge, de langste houten brug, is gemaakt van bamboe en omgeven door gifgroene rijstvelden, en ligt ook in Mae Hong Son Province, ten zuiden van Tham Pla.

4. Doi Inthanon Nationaal Park

Ook dit nationaal park ligt langs de route. Voor natuurliefhebbers is dit natuurgebied niet te missen tijdens een rondreis in Noord-Thailand. Hier vind je enkele van de mooiste watervallen in Thailand, waaronder de Vachiratharn en Mae Klang.

Diverse wandelroutes voeren door de weelderige natuur van dit park. De hoogtepunten zijn ook met de auto bereikbaar, maar te voet beleef je toch het echte jungle gevoel. De drie voornaamste trails zijn de Kew Mae Pan, de
Ang Ka en de Pha Dok Siew (Mae Klang Luang). Deze laatste is het minst drukke wandelpad.

Natuur Noorden van Thailand
Deel op Pinterest

5. Chiang Rai

Chiang Rai ligt bij de Mekong rivier en in dit deel van Noord-Thailand kan je deelnemen aan mooie riviertrips. In de omgeving leven nog vele, voornamelijk uit China afkomstige, volksstammen. Maar Chiang Rai is vooral de uitvalsbasis voor trips naar de Golden Triangle of Gouden driehoek. Dit is het drielandenpunt van Thailand, Myanmar en Laos. Je kent dit vast nog van de beruchte papaverteelt en handel in heroïne die hier vroeger hoogtij vierden. De rivier de Ruak stroomt hier in de Mekong.

Wie graag de spieren traint kan de Doi Pha Thang beklimmen en genieten van waanzinnige uitzichten op de vele viewpoints. 

6. Nan province

De Nan Province in het zuidoosten van Chiang Rai en bij de grens van Noord-Thailand met Laos is het minst bezochte stukje Thailand. Het gebied kenmerkt zich door beboste bergen, riviervalleien en rijstvelden. Net boven de stad Nan vind je prachtige riviervlakten. In de hele provincie zijn er vele parels van tempels. Het Si Nan National park en het Doi Phu Phu Kha Nationaal Park zijn mooie natuurgebieden. Wandelroute 1256 voert je over bergkammen naar het natuurpark Doi Phu Phu Kha.

Reis naar Noord-Thailand

Een reis naar het noorden van Thailand is makkelijk zelf te organiseren, hoewel het advies van Thailand specialisten toch wel handig is om de mooiste plekken te ontdekken. Er zijn voldoende opties om een individuele reis op maat te laten samenstellen, waarbij je bijvoorbeeld een rondreis in Noord-Thailand combineert met een bezoek aan Bangkok en een strandverlenging in het zuiden.

Wil je ook graag meer weten over het zuiden en de eilanden, check dan ook onze overige tips over de mooiste gebieden Thailand. Reis je graag in groep, dan heb je een ruime keuze aan groepsrondreizen. Voor een rondreis in Thailand met een avontuurlijke tintje is Sawadee zeker een aanrader.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!