Ga naar content

Sukhothai

Sukhothai - een stad bij de Yom rivier - geldt als de oudste hoofdstad van Thailand. De tempelruïnes van het koninkrijk dat 780 jaar geleden zijn hoogtepunt beleefde, zijn uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Per fiets is de perfecte manier om het serene Sukhothai Historical Park te ontdekken, leerde Naturescanner tijdens een bezoek.

Fietsen in Sukhothai

Eeuwenlang zat de boeddha van Wat Chi Sum beschut in een overdekte tempel. Maar vandaag kijkt hij op ons neer vanuit de ruïnes van zijn oude huis. Net als vele andere Boeddhabeelden in Sukhothai is de boeddha van Wat Chi Sum onder zijn dak vandaan gekomen en beland in de openlucht. De tempel in het noorden van Sukhothai Historical Park is een van de eersten die we tijdens onze fietstocht bezoeken. We hebben vanmorgen bij hotel Legendha Sukhothai voor 90 baht (2,50 euro) per persoon fietsen gehuurd om Thailands 'oudste hoofdstad' te verkennen.

Thaise tradities

In het welvarende koninkrijk van weleer, werd de basis gelegd voor het Thaise schrift en tradities als Thai boksen en botenfeest Luay Kratong. Het koninkrijk was ook bakermat van architectonische vernieuwing. De naam Sukhothai betekent vrij vertaald 'dageraad van geluk'.

Mooiste plekken Sukhothai Historical Park

Het Sukhothai Historical Park meet 70 vierkante kilometer en bestaat uit een centraal, noordelijk en westelijk deel. Entree kost 100 baht (2,70 euro) per zone plus 10 baht (0,27 euro) voor je fiets. We trekken de hele dag uit om het park te bekijken. 

Als je minder tijd hebt, begin je het beste bij centrale deel in het hart van het oude koninkrijk. Je kunt ook een iPad huren met een interactieve tour (20 euro per dag, inclusief fiets en toegang tot de centrale zone van het park). Als we de eerste meters door het groene park met bakstenen tempelcomplexen maken, valt op hoe rustig en bijna sereen het er deze septemberdag is voor een Unesco werelderfgoed site. Geen opdringerige gidsen of busladingen toeristen.

1. Noorden Sukhothai

We parkeren onze fietsen in het noordelijk deel bij de ruïnes van het grote complex Wat Phra Phai Luang en Wat Si Chum, dat staat voor 'hij die geen angst heeft'. We bekijken de naar schatting 700 jaar oude tempel met opvallende constructie, waarbij een enorme boeddha op ons neer kijkt door de kier van een tempelruïne. De boeddha zit in kenmerkende houding met de rechterhand op de knie en linkerhand in de schoot. Voor de boeddha knielen mensen, geurt wierrook en liggen oranje bloemen.  

2. Westen Sukhothai

Na een kwartiertje fietsen bereiken we de westzijde van het park. Dat deel wordt de 'forest temple area' genoemd. De tempels liggen er verscholen in het woud en op heuvels. We knijpen in de remmen bij de tempelheuvel Wat Saphan Hin. De tempel is via een stenen pad tegen de heuvel te bereiken. We beklimmen de heuvel in de vochtige hitte en bereiken bezweet de top. Daar worden we beloond met het uitzicht dat de staande boeddha heeft die al eeuwen over de groene vallei uitkijkt.  

Wat Saphan boeddhabeeld
Deel op Pinterest

3. Centrum Sukhothai

Bij zonsondergang bereiken we de poorten naar het hart van het oude koninkrijk. Binnen de stadsmuren vinden we de hoogste concentratie aan tempels, omringd door vijvers en uitbundig groen. We bekijken het standbeeld van koning Ramkhamhaeng, onder wiens bewind het koninkrijk 780 jaar geleden zijn hoogtepunt beleefde en rijden langs de inscriptiesteen die geldt als bakermat van het Thaise schrift.

4. Wat Mahathat

Dan parkeren we de fietsen bij Wat Mahathat, het pronkstuk van het oude koninkrijk, dat baadt in zacht namiddaglicht. We slenteren er langs stoepa's en een rij kolommen die leidt naar een grote pagode die wordt omringd door sierlijke torens. Boeddha's in genoegzame poses steken met hun neuzen boven ruïnemuren uit. Libellen fladderen boven vijvers met waterlelies. Het zonlicht kleurt net zo rood als de bakstenen stoepa's.

Mountainbikers
Dan valt de avond. Hardlopers, mountainbikers en racefietsers nemen bezit van het park en de tempels verliezen iets van de magie die ze hadden bij zonsondergang. Tijd voor het laatste fietstochtje naar het hotel.

Slapen in Sukhothai
The Legendha Hotel
biedt mooie bungalows in traditionele stijl vlakbij de poorten van historisch Sukhothai. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!