Ga naar content

Natuur bij Bangkok

Druk, indrukwekkend, groot en warm. Wie in Bangkok arriveert zal niet snel het gevoel krijgen dat op korte afstand van de stad meerdere plekken zijn waar je in alle rust kan bijkomen, weg van alle hectiek. Toch is dat zo! Het Khao Yai en Kaeng Krachan National Park bieden veel groen en wildlife en in de voormalige Thaise hoofdstad Ayutthaya slenter je langs eeuwenoude tempels, ruïnes en Boeddhabeelden.

Bezienswaardigheden in Bangkok

De meeste mensen verblijven enkele dagen in de Thaise hoofdstad alvorens verder te reizen om de omgeving te verkennen. Het Grand Palace, Wat Phra Kaew en Wat Pho behoren tot de bekende bezienswaardigheden van Bangkok. Overweeg echter ook eens een andere manier om de stad te bezoeken, bijvoorbeeld op de fiets, of per tuktuk. Fietsjournalist Bram de Vrind geeft ons enkele tips over fietsen in Bangkok.

Ook Local Hero Travel biedt leuke insider tips van locals en bij Van Verre kan je tegelijkertijd met je rondreis door Thailand bijzondere excursies in Bangkok reserveren: een kookles, een boottocht met een traditionele boot of een bezoek aan een tempel. Benieuwd naar het aanbod losse excursies in Bangkok? Kijk dan zeker ook eens bij Get Your Guide.

Mooiste plekken bij Bangkok

Welke mooie plekken zijn er te ontdekken vanuit Bangkok? Welke natuurparken mag je niet missen? Welke natuur bij Bangkok spreekt het meest tot de verbeelding? Enkele mooie gebieden in de omgeving van Bangkok die je gezien moet hebben tijdens een rondreis in Thailand:

1. Khao Yai National Park

Zo'n 175 kilometer ten noordoosten van Bangkok ligt het bergachtige Khao Yai National Park. Khao Yai bevat vruchtbare bossen en is daarom thuisbasis voor veel verschillende diersoorten. Zo telt het park meer dan 112 soorten zoogdieren; waaronder olifanten, gibbon apen, verschillende soorten herten, gemzen, maar ook tijgers en Aziatische wilde honden. 

Deel op Pinterest

Ook vind je er meer dan 209 reptiel- en amfibiesoorten; waaronder cobra's, pythons, varanen en verschillende soorten schildpadden. Liever vogels spotten? Met meer dan 392 verschillende vogelsoorten zie je met gemak neushoornvogels of de prachtig gekleurde grondkoekoek of groene kitta. Ook aan insecten en prachtige vlinders is in het park geen gebrek. Lees meer over een reis naar Khao Yai.

2. Ayutthaya

Ayutthaya ligt 85 kilometer ten noorden van Bangkok en was van 1350 tot 1767 de hoofdstad van het land, totdat het door voormalig Birma werd ingenomen en deels werd verwoest. Vandaag de dag staat Ayutthaya bekend om haar spectaculaire tempelruïnes. Veel van deze tempels zijn nog geheel intact, zoals de Wat Phra Sanphet, Wat Mongkhon Bophit, Wat Panangcherng en Wat Chai Mongkol, waarvan deze laatste bekend staat om haar grote bronzen standbeeld van de rustende Boeddha.

Mooie plekken rond Bangkok
Deel op Pinterest

Hier vind je ook het zomerpaleis van Koning Rama IV, een mengsel van Thaise, Chinese en Gotische architectuur. Voor de liefhebbers is het erfgoed van Ayutthaya ook vanaf het water te bewonderen, met een bootje kan je varen over het meer. Een andere leuke excursie is een fietstocht door Ayutthaya.

Bereikbaarheid: Ayutthaya is eenvoudig te bereiken per trein, bus of minibus. Voor een paar euro ben je in ongeveer anderhalf uur midden in Ayutthaya waar je, indien je langer dan een dag wil blijven, ook keuze hebt uit verschillende guesthouses.

3. Kaeng Krachan National Park

Op twee tot drie uur rijden van Bangkok, tegen de grens met Myanmar, vind je het Kaeng Krachan National Park. Een tropisch regenwoud met hoge toppen en rivieren. Met bijna 3000 km² is dit het grootste nationale park van Thailand. Het natuurpark is verdeeld over de provincies Phetchaburi en Prachuap Khiri Khan en grenst in het westen aan het Tanintharyi Nature Reserve, dat in Myanmar ligt.

Het Kaeng Krachan National Park telt meer dan 57 soorten zoogdieren, 300 vlindersoorten en 420 soorten vogels en is daarmee een toplocatie om dieren in het wild te zien in de omgeving van Bangkok. Op de grond vliegen vlinders in alle kleuren in het rond. Enkele vogelsoorten die je in het park kan tegenkomen zijn de trapstaartekster, Maleise dwergooruil, reuzenpitta, bisschopsooievaar, argusfazant, grote rivierarend en de neushoornvogel. Ook vind je er zoogdieren zoals luipaarden, stekelvarkens, makaken, de gewone bandcivetkat, herten, gibbon apen, de brillangoer en een handvol tijgers, hoewel deze laatste moeilijker te spotten zal zijn.

Natuurparken bij Bangkok
Deel op Pinterest

In het Kaeng Krachan National Park ontspringen de Phetchaburi en Pran Buri rivieren. De hoogste top is 1.500 meter en vind je langs de grens met Myanmar. De een na hoogste top, Khao Phonoen Thung ligt op 1.207 meter en is te bereiken middels een meerdaagse trektocht vanuit het Phonoen Thung kampeerterrein. In het park vind je diverse lodges en campings en zijn er meerdere hiking trails te vinden door de ongerepte wouden en naar de bekende Pa La-U waterval.

Bereikbaarheid: Kaeng Krachan is per auto bereikbaar, maar gedeeltelijk alleen per 4x4 toegankelijk. Per openbaar vervoer is het ook niet mogelijk om helemaal aan de voet van het park te komen. Het kan daarom interessant zijn om een tour naar het park te boeken of je goed te laten informeren over de mogelijkheden bij een toeristenbureau in de stad. De maanden november tot februari zijn het meest aangenaam om het park te bezoeken, aangezien het er dan koeler en droger is dan in de overige maanden. Om vogels te observeren zijn maart/april goede maanden. Denk eraan dat het park grotendeels dicht is van augustus tot oktober.

4. River Kwai

Een reis vanaf Bangkok is niet volledig zonder een bezoek aan de beroemde River Kwai. Een bijzonder mooie route voert vanaf de hoofdstad Bangkok naar Kanchanaburi. De natuur rond de rivier bestaat uit onaangetaste jungle, watervallen en grotten. De accommodaties bij de River Kwai zijn idyllisch: drijvende lodges, met hangmatten en sfeervolle olielampen. Het drijvende hotel in het oerwoud van Kanchanaburi wordt ook Jungle Rafts of "Floatel" genoemd en is uitsluitend per boot te bereiken. De vriendelijke Mon bevolking verwelkomt je in dit hotel.

5. Cruise op de Chao Phraya rivier

De belangrijkste vaarweg van Bangkok is de Chao Phraya rivier. Het is mogelijk om over de rivier te varen met een Mekhala boot en vanaf de boot te genieten van de mooiste plekken in en rond Bangkok. Bekijk onze reistips voor voorbeeldreizen met een cruise op de Chao Phraya.

Mooie plekjes Bangkok
Deel op Pinterest

6. Stranden bij Bangkok

Bangkok is een heerlijke stad, maar na enkele dagen vertoeven in de bruisende Thaise hoofdstad is het fijn om de rust van een strand op te zoeken. Cha-Am is een aardige bestemming bij het strand. Populairder is Pattaya aan de andere kant van de Golf van Thailand, maar dit is wel erg druk. Wil je een rondreis vanaf Bangkok verlengen met een verblijf op een van de mooie stranden? Bekijk dan onze informatie over de mooiste stranden van Thailand.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!