Ga naar content

Fietsen in Bangkok

Wie denkt dat Bangkok alleen een betonnen jungle is, heeft het mis. Fietsen in Bangkok biedt de uitgelezen mogelijkheid om de authentieke en groene kant van de stad te ontdekken. Aanrader zijn de fietstochten van Co van Kessel die leiden naar bijzondere plekken.

Het groene Bangkok

We fietsen over een smal pad kriskras door bananenplantages en basilicumvelden. Boeren werken op het land, tussen de palmbomen duikt een tempel op. Nee, we rijden niet door het Thaise platteland, maar in het anders zo drukke Bangkok.

We zijn met Co van Kessel op pad om het groene Bangkok te verkennen. Het bedrijf dat is opgericht door de gelijknamige Nederlandse fiets- en natuurliefhebber, laat toeristen het authentieke en groene Bangkok zien per fiets. Je kan er fietstours boeken variërend van drie tot negen uur, al dan niet met boot- of treinreis en eten inbegrepen. De insteek van het bedrijf is "talk les, see more". Geen lange verhalen, maar het ervaren van de stad en haar bewoners in al hun authenticiteit.

Met een groep van ongeveer tien personen – vooral Nederlanders - gaan we op pad, onder begeleiding van gidsen Peckky en Mimi. We rijden op stevige gele stadsfietsen. Een helm is optioneel. Ons wordt op het hart gedrukt dat we aan de linkerkant van de weg moeten rijden en goed moeten opletten in de drukke straten. “Mensen eten, slapen en dansen op straat!”, grapt Peckky.

Fietsen in Chinatown

 • We kiezen de tour van vijf uur, die voert door de nauwe steegjes van Chinatown, de rustige wijk Thonburi en groene de rafelranden van de stad. Tussen het fietsen door steken we per veerpont de Chaopraya-rivier over en varen met de longtail boat over Bangkoks netwerk van kanalen. De fietsen gaan mee op de boot.
 • We rijden over een geurende etensmarkt. Chauffeurs tukken op hun tuktuks. Via een steegje bereiken we Chinatown. In de wijk liggen auto- en motorwerkplaatsen, met gebruikte onderdelen opgestapeld tot aan het plafond.
 • We stoppen bij een Chinese schrijn (een tempel waar geen monniken leven). Na een korte uitleg van Peckky en het bewonderen van de gouden beelden, springen we weer op onze fietsen om China Town verder te verkennen.

  Vismarkt

  De bedrijvigheid spat er van de straten en stegen. Winkeltjes met slippers, koffers en stapels kroepoek trekken aan ons voorbij. Mannen duwen steekwagens met stapels dozen. We fietsen dwars door een lege vismarkthal waar katten en kooplui een middagdutje doen in afwachting van de drukte.

  Veerpont

  Dan laden we de fietsen op de veerpont om de Chaopraya over te steken naar het rustige Thonburi aan de westzijde van de river. We zigzaggen door smalle steegjes, zien twee dames kletsen bij een etenskraampje en bouwvakkers rusten onder een grote kraan. We stoppen aan de rivieroevers. Gids Peckky vertelt dat het water bruin kleurt vanwege overmatige neerslag in het regenseizoen en dat er veel problemen zijn met overstromingen.

Zittende Boeddha
Onze route door Thonburi eindigt bij het tempelcomplex van Kalayanamit. Daar bewonderen we een klokkentoren met grote klok met gouden inscriptie en een reusachtige zittende Boeddha.

Longtailboat
Na ons bezoek laden we de fietsen op de longtailboat die ons over kanalen naar de rand van de stad brengt. Tijdens de vermakelijke bootrit zien we een bijzonder gelaat van de stad. Houten paalhutjes tot weelderige villa's trekken aan ons voorbij. Vanaf een tempelkade wuift een kindje met zijn moeder ons verlegen toe. We spotten exotische vogels en zwemmende varanen. De omgeving wordt steeds groener.

We stappen weer op onze gele fietsen en wanen onszelf al gauw op het platteland. We kronkelen over een pad langs plantages en een dichte begroeiing van bananenbomen, palmbomen en stuiken. Twee boeren met rieten werken op een plantage.

Dan steken we een wijkje in en tempelcomplex over. Via een bruggetje en nauwe steegjes bereiken we een restaurant langs een kanaal, waar het eten al klaarstaat. Terwijl we ons te goed doen aan de uitgebreide maaltijd, genieten we nog even van de rust in dit afgelegen wijkje aan de rand van de stad. Een half uur later brengt de longtailboat ons terug naar het Bangkok van de gebaande paden.

Fietsvakantie in Bangkok

Je kan prima zelf een fietsvakantie in Bangkok plannen. 

 • Het Sheraton Royal Orchid hotel biedt accommodatie direct aan de Chaopraya Rivier in centraal Bangkok. Het hotel heeft twee zwembaden (geschikt voor kinderen) en recentelijk vernieuwde kamers. De fietstours van Co van Kessel starten 100 meter van het hotel. Kamers vanaf 80 euro (exclusief toeslagen en belastingen).

 • Meer informatie over Co van Kessel fietstours. Reis je liever in het gezelschap van een groep, bekijk dan ook onze tips voor groepsfietsreizen.

Weten wat er verder nog te zien is in de Thaise hoofdstad? Hou je van cultuur en tempels, bekijk dan ook eens de tips van MyTravelSecret over Bangkok.

Afbeelding van Fietsjournalist Bram de Vrind
Geschreven door
Fietsjournalist Bram de Vrind
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!