Ga naar content

Fietsen in Noord-Thailand

Chiang Mai is een goede uitvalsbasis voor fietstochten door de ruige natuur van Noord-Thailand. Van rustige ritten door de rijstvelden buiten de stad, tot uitdagende mountainbike tochten met bezoek aan bergvolkeren in de jungle. Fietsjournalist Bram de Vrind maakte verschillende fietstochten in Thailand en deelt zijn ervaringen.

1. Fietsen bij Chiang Mai

Bram vertelt ons over de Green Country Tour van Chiang Mai Bike Adventure. Het is ook mogelijk om georganiseerde fietstours te boeken bij Baja Bikes.

Onder de beschutting van een palmboom en met de voetjes in het water wast ze haar groenten. Vanaf haar werkplek kijkt ze uit over rijstvelden en de bergen rond Chiang Mai. De boerin weet het nuttige met het aangename te combineren. Gids 'mr P.' heeft ons naar deze stek gebracht om te vertellen over hoe boeren in de regio rondkomen.

Ze hebben niet alleen de rijstoogst als inkomstenbron, maar verkopen ook groenten en verzamelen slakken die in de velden leven, vertelt hij. En 's nachts wordt gejaagd op de sluwe muizen die dan tevoorschijn komen.

Tocht in de bergen
© B. de Vrind
Deel op Pinterest

De rijstvelden zijn de eerste stop tijdens onze Chiang Mai Green County Bike Tour van Chiang Mai Bike Adventure. We zijn met een groep van vijf en hebben prima mountainbikes meegekregen van het merk Scott. Het bedrijf heeft vooralsog alleen de maten S en M beschikbaar, maar grotere mountainbikes zijn besteld, belooft gids P. 

De tour kost 35 euro en dan ben je een hele ochtend en middag met twee gidsen – inclusief lunch – onderweg. De rit is volgens de gids 22 km, maar het zullen er uiteindelijk 29 worden.

Gids P. koopt bij de boerin een zakje groenten en hangt het om zijn stuur. We vervolgen onze weg door de buitenwijken van Chiang Mai en stoppen onder een reusachtige bodhiboom. Deze boomsoort heeft in Thailand een heilige status, omdat Boeddha er verlichting onder bereikte. Lokale bewoners vereren de boom met stokken ter symbolische ondersteuning, zilver- en goudpapier.

Doi Suthep

Een wit boeddhabeeld zit onder een parasol. We rijden langs rijstvelden en bananenboom met de 1676 meter hoge berg Doi Suthep die domineert aan de horizon. Dan is het tijd voor de lunch. Maar niet voordat gids P. drie verweesde kittens heeft meegenomen die we aantreffen langs de weg. De beestjes zijn er waarschijnlijk 's nachts gedumpt door hun eigenaar, denkt P.

We parkeren onze fietsen om te smullen van heerlijke tomyum kung (een traditioneel currygerecht) en een waaier van andere gerechten bij het restaurantje 'Mana', wat 'tussen de rijstvelden' betekent.
De kittens worden in een mand gezet en we vervolgen onze tocht. Dan krijgen we een kijkje in een koloniaal verleden. We rijden de McKean compound binnen die begin 20ste eeuw door de Amerikaanse zendeling dokter McKean werd opgezet om leprapatienten te helpen. We fietsen langs kleine witte huisjes waar de patienten werden verzorgd en passeren witte koloniale gebouwen, kerken en een monument met zuilen en olifanten voor de Amerikaanse arts. De compound is nu in gebruik als revalidatiecentrum.

Tempels

Via smalle straatjes, geflankeerd door bamboe en teakhout plantages, bereiken we de Chedi Liam tempel, met markante witte pagode en gouden spits. De verweesde kittens krijgen na kort overleg een een nieuw onderkomen in de tempel. 

Tempel
© B. de Vrind
Deel op Pinterest

We vervolgen onze fietstocht in Noord-Thailand langs verschillende tempelruïnes. Het gaat om de restanten van de verloren stad Wiang Kum Kan, die in de 13de eeuw werd gebouwd. De stad werd echter geteisterd door overstromingen, waarna werd besloten een nieuwe nederzetting 'Chiang Mai' te laten verrijzen, wat zoveel betekent als 'nieuwe stad'. Wat rest van Wiang Kum Kan zijn 46 ruïnes verspreid door de vallei.

De restanten van de oude beschaving gaan geleidelijk over in de buitenwijken en van het nieuwe Chiang Mai. Schoolkinderen begroeten ons met een vrolijk 'hello, what's your naaaame!'. De markante toren van het treinstation van de stad markeert het einde van onze tocht.

2. Mountainbiken in Noord-Thailand

Chiang Mai biedt naast fietsen volop mogelijkheden voor mountainbiketochten in de bergachtige omgeving. Van eendaagse ritten tot meerdaagse tochten met overnachting bij bergvolkeren en van beginnerslevel tot extreme trails; Noord-Thailand heeft het allemaal. Een goede conditie en het ontbreken van hoogtevrees zijn echter randvoorwaarden voor een leuke mountainbike ervaring. Zelfs de makkelijke routes vragen best wat van je skills. 

Mountainbiken Chiang Mai
© B. de Vrind
Deel op Pinterest

Chiang Mai heeft verschillende aanbieders van mountainbiketours in de regio. Wij hebben goede ervaringen met Mountain Biking Chiang Mai, de organisatie waarmee we vandaag op pad gaan. We kiezen de tour "The Eagle's Route". Bij deze tocht worden we afgezet bovenop de 1.600 meter hoge berg Doi Suthep bij Chiang Mai, om via halfverharde wegen, jeep tracks en enkele trails naar het Huay Teung Thao meer aan de voet van de berg af te dalen. De tocht kost 40 euro, met gids, mountainbikes, lunch, haal- en brengservice inbegrepen.
Na een briefing waarin de route aan de hand van satellietbeelden wordt besproken, springen we in een pickup truck die ons en onze fietsen bijna helemaal naar de top van de berg brengt. De rit van zo'n driekwartier loopt over een soms steile en bochte weg. Niet fijn als je snel wagenziek wordt.

Eenmaal boven doen we onze helmen op, trekken knie- en armbeschermers aan en krijgen een korte instructie over de mountainbikes. “Met de voorrem niet te hard remmen. Anders word je superman!”, waarschuwt onze gids met een knipoog. Na de instructie zegt hij in gebrekkig Nederlands: "Gaan met die banaan!"
Na een steil klimmetje naar de top volgen de eerste stukken downhill over verharde weg om erin te komen. Oerwoudgeluiden golven door het bos. Tussen de bomen hebben we weidse vergezichten op de vallei. Dan volgt een afwisseling met verhard met onverhard en haarspeldbochten tot de stop bij een koffieplantage. Het is koel in de jungle. De temperatuurmeter geeft 23 graden Celsius aan. Perfecte fietstemperatuur!

We passeren een bergdorpje dat wordt bevolkt door de Hmong-stam, met onverharde wegen, paalhuizen, kakelende kippen en een aardbeienplantage.

Hmong stam
Deel op Pinterest


Dan waarschuwt de gids voor 'rocky and bumpy terrain'. Het is tijd voor 'the real thing'. We vervolgen onze weg per mountainbike over uitdagende jeeptracks met modder en grote stenen. Er volgt een aantal drops en technische stukjes. We rijden langs een plantage en dwars door riviertjes.

Dan gaat het op en af met een paar felle klimmetjes. In de jeeptracks liggen nu ook stukken asfalt. Ik probeer het spoor van de gids zolang mogelijk te volgen; hij kiest de goede lijn. We krijgen het downhillen stilaan onder de knie en pakken de drops met toenemend vertrouwen. Een keer moet ik afstappen omdat ik de controle dreig te verliezen.
Na het afronden van de laatste downhill sectie bereiken we de vallei met het meer. Op een vlak pad tussen het riet kunnen we daar nog even lekker vaart maken. Het regent een beetje, maar de regen zet niet door. In het wiel van de gids snellen we het laatste stukje naar de oevers van het meer. Voldaan ploffen we neer in een hutje aan het water en uitzicht op de berg waarvan we vandaag zijn afgedaald. De tomyum kung curry smaakt beter dan ooit te voren.

Fietsen vanuit Chiang Mai met racefiets

Vanuit Chiang Mai kun je ook met de racefiets op pad - mits je het drukke verkeer rond de stad durft te trotseren. Opties zijn de beklimming van de berg Doi Suthep vlakbij de stad (18,3 km) of een ronde door het bergachtige binnenland van omgeveer 90 kilometer. Enkele fietsenzaken verhuren ook racefietsen.

Slapen in Chiang Mai

Het Meridien Hotel biedt fraai gedecoreerde, moderne kamers in een van de hoogste gebouwen van van de stad. De beste kamers hebben uizicht op de iconische berg Doi Suthep. Chiang Mai's bekende night market ligt praktisch voor de deur. Kamers vanaf 145 euro per nacht.

Afbeelding van Fietsjournalist Bram de Vrind
Geschreven door
Fietsjournalist Bram de Vrind
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!