Ga naar content

San Blas eilanden

De San Blas-eilanden bij Panama zijn een paradijs op aarde. Op een tropisch eiland hoor je te luieren in een hangmat onder een palmboom, met een cocktail in de hand, toch? Niets meer, niets minder. Dit is dan ook precies wat je van de San Blas-archipel in Panama kunt verwachten: een echt paradijs voor natuur- en zonliefhebbers. Je hebt zelfs keuze tussen 357 kleine eilanden voor de kust. Dus pak je zwemkleding, slippers en zonnebril maar in: welkom in San Blas!

Robinson-gevoel op de San Blas

Zo’n veertig van de San Blas-eilanden zijn bewoond door de Kuna Yala-Indianenstammen, de andere eilanden zijn onbewoond. Op het strand van Yandup kun je bij de Kuna’s blijven slapen in - met palmbladeren bedekte - huisjes. Je cabaña is vrij primitief en er is pas na 18.00 uur elektriciteit, dat door zonnepanelen wordt opgewekt.

Slapen bij de kuna's
Deel op Pinterest

In zo’n vijf minuten loop je het hele strand rond en onderweg word je begroet door kleurrijk geklede vrouwen. ’s Avonds eet je gezellig bij de bewoners de vers gevangen vis of schelpdieren mee. Het toerisme is hier nog niet helemaal van de grond af gekomen en het aantal excursies is dan ook beperkt, maar wij vonden het juist heerlijk om helemaal niets te doen en te genieten van het Robinson-gevoel. Met een bootje kun je wel de nabijgelegen gebieden en mangroves verkennen. Dit zijn onze favoriete activiteiten:

1. Op bezoek bij de Kuna-gemeenschap

Meer over de lokale bevolking en haar cultuur leren? Stap in een bootje en ga op bezoek bij de Playa Chicón gemeenschap. Zodra je het zand tussen je tenen voelt, rennen de kinderen enthousiast naar je toe. Nadat je de indianenstam hebt begroet, neemt de gids je mee naar zijn familie. Leer bij de mensen thuis hoe de vrouwen met de hand een kledingstuk of kussen naaien, een zogeheten mola, dat 'kleding' of 'shirt' betekent. Zowel de naaitechniek als de kleurige stof, vaak versierd met organische vormen, komen nergens anders ter wereld voor.

Kuna San Blas
Deel op Pinterest

Wandel door de smalle straten van het dorpje, waar tal van kippen rondscharrelen. Ook brengt de gids je naar de begraafplaats, waar hij vertelt over de verschillende rituelen en soorten graven.

2. Snorkelen en zwemmen

Wil je tijdens je verblijf in San Blas toch actief bezig zijn? Dan kun je gaan snorkelen of zwemmen bij de kust. Het water heeft een heerlijke temperatuur en het liefst blijf je er de hele dag in dobberen. Onder water zie je allerlei soorten vissen tussen het koraal. Je hoeft niet eens diep te duiken, want vanaf het oppervlak zie je al heel wat zeedieren: het water is helderblauw! Duiken is niet toegestaan bij de San Blas eilanden, de Kuna indianen beschermen het gebied omdat ze bang zijn dat het aantal vissen te veel terugloopt door scuba duikers. Dankzij deze restricties bevatten de San Blas een van de mooiste koraalriffen op aarde.

3. Zeilen naar de San Blas eilanden

De eilanden zijn een populaire stopplaats voor zeilers die vanaf Colombia naar Panama of door het Panamakanaal varen. Wie vanaf Colombia het ruige sop kiest krijgt het eerst zwaar te verduren, de tocht over zee kan pittig zijn.

Zeilen naar de San Blas eilanden
Deel op Pinterest

Maar eens aangekomen bij de archipel is zeilen naar de San Blas Eilanden een paradijselijke ervaring. Ook vanaf Panama stad worden zeilreizen naar de San Blas aangeboden.

Tips vakantie San Blas

Voor een reis naar de San Blas-eilanden is het slim om je goed voor te bereiden. Zo zijn er maar een beperkt aantal cabañas beschikbaar. Zorg ook dat je op tijd bent met vluchten reserveren, aangezien er weinig vliegverkeer is tussen Panama-stad en San Blas. Voordat je de eilanden afreist, is het handig om gepind te hebben. Er is namelijk geen pinautomaat aanwezig en de bewoners nemen vaak geen creditcards aan. 

Ook zijn er weinig winkels of supermarkten, dus het is aan te raden om een paar snacks en wat drinken mee te nemen. Wel kun je ontbijt, lunch en diner mee-eten met de Kuna’s. Het is begrijpelijk dat je graag foto’s wilt maken van de vrouwen in kleurige kleding, maar vraag altijd eerst toestemming. Ook is het netjes om in het dorp bedekte kleding te dragen omdat de bewoners dit zelf ook doen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!