Ga naar content

Isla Boca Brava

Panama - Tijdens een rondreis in het Midden-Amerikaanse land verkennen veel mensen de centraal gelegen natuurparken. Sommige plekken liggen vrij hoog en het kan er dan ook flink afkoelen in de avond. Wanneer je dan weer behoefte hebt aan wat meer zon, is Boca Chica bij de kust een ideale volgende stop. Koen Geus, de fietsende vogelaar, rijdt met de fiets door Midden-Amerika en vertelt ons meer over een van zijn favoriete plekjes in Panama.

Natuur bij Boca Chica

Boca Chica ligt bij de Stille Oceaan aan de zuidkust van Panama en is de plek om het mooie eiland Boca Brava te bezoeken. Er liggen nog andere eilanden in de omgeving, en bij Boca Chica vind je ook tal van mangroven. 

Naar Isla Boca Brava

Voor 3 dollar neem je vanaf Boca Chica een bootje naar het tegenover liggende Isla Boca Brava. Onderweg zie je misschien nog dolfijnen of andere zeedieren.

Dolfijnen
Deel op Pinterest

De boot meert aan bij twee plekken. Aangekomen op het eilandje zul je waarschijnlijk een stukje omhoog moeten lopen. Veel delen liggen wat hoger. Dit zorgt er ook meteen voor dat je schitterende uitzichten hebt over de baai en de andere eilandjes.

1. Stranden op Boca Brava

  Aan de oostkant van Isla Boca Brava vind je twee schitterende strandjes, Playa Piedrita en Playa Christina. Vanaf het puntje van het eiland, waar Boca Brava Lodge ligt, is het 15 minuten wandelen naar het verst gelegen strandje Playa Christina. Beide plekken geven je het gevoel dat je op een onbewoond eiland bent. Zorg er wel voor dat je weet wanneer het eb is. Bij vloed is Playa Piedrita namelijk nagenoeg verdwenen. Vanaf de strandjes kun je een 1,5 uur durende wandeling maken.

  2. Dieren

  Er leven veel verschillende dieren en vogels op het eiland. Rond half 7 in de ochtend komt de zon al op en als je al niet wakker bent gemaakt door de eerste zonnestralen of door de talloze brulapen die op Isla Boca Brava leven, is het een aanrader om je wekker te zetten voor een ochtendwandeling. Tijdens een tocht struikel je bijna over de verschillende dieren. Deze trekken zich weinig van je aan en zijn daarom van vrij dichtbij te bewonderen.

  Brulaap
  Deel op Pinterest

  Het gedrag van grote groepen brulapen is op deze manier goed te bestuderen. Ga niet onder een groep staan, kans is groot dat ze dan op je urineren. Pas verder ook op voor slangen, want de Boa Constrictor en giftige koraalslang komen hier voor.

  3. Vogels op Boca Brava

  Vogels zijn overal aanwezig op Boca Brava Een aantal endemische en bijzondere vogelsoorten komen hier vrij algemeen voor. Zo hoor je op veel plaatsen de lancetmanakin, grijskopchachalaca of de gebandeerde mierklauwier; normaal schuwe vogels, maar op Isla Boca Brava goed te zien. Verder komen ook algemenere soorten als kuiforopendola, Panamese tiran, gestreepte tiran, verschillende vireo's en Amerikaanse zangers voor op het eiland.

  Kuiforopendola
  Kuiforopendola
  Deel op Pinterest

  In de middag, als het warmer wordt, gebruiken vogels de thermiek om langs de kust te reizen. Zo zie je verschillende soorten gieren, zwarte buizerd, Amerikaanse fregatvogel en pelikanen.

  Lancetmanakin

  Een bijzonder kleine kleurrijke vogel is de lancetmanakin. Het mannetje is met zijn rode kruin, blauwe rug en stekelige staart een opvallende verschijning. Het vrouwtje is onopvallend olijfgroen. Deze manakins zijn bekend om hun opvallende versiertechnieken. Dankzij onderzoek dat sinds 1999 op het eiland door onderzoekers van de Universiteit van Florida wordt uitgevoerd weten we veel meer over de paringsdans. Als je geluk hebt zijn de onderzoekers aanwezig op het eiland. Als je het vriendelijk vraagt, mag je misschien wel even meekijken. 

  Lancetmanakin
  Deel op Pinterest

  Overnachten op Isla Boca Brava

  Er zijn een paar kleine hotels en er is een camping. Er is geen winkel, dus het kan handig zijn om vooraf wat kleine inkopen te doen bij de winkeltjes in het dorp. Er zijn heel wat insecten, dus als je op het eiland blijft slapen is het aan te raden om muggenpreventie mee te nemen.

  Bereikbaarheid

  Vanaf de Panamerican Highway neem je de afslag naar de Pacifische kust. Een weg van 20 kilometer brengt je naar Boca Chica. Vanaf daar neem je een bootje voor 3 dollar naar Isla Boca Brava. Eenmaal aangekomen, loop je naar je accommodatie. Op het eilandje zijn geen auto's. Je bent dus aangewezen op de benenwagen. Wil je toch een huurauto regelen vanaf bijvoorbeeld Panama stad, dan bevelen we Sunny Cars aan. Die bieden all-in tarieven.

  Over Koen de Geus

  Koen de Geus, ook bekend als de Fietsende Vogelaar, fietst van Cancun (Mexico) naar Ushuaia (Argentinië). De opbrengsten die hij met deze fietstocht genereert doneert hij aan IUCN NL, die land opkopen ter behoud van de biodiversiteit.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Koen de Geus
  Geschreven door
  Koen de Geus
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!