Ga naar content

Venezuela

Venezuela is een van de mooiste landen ter wereld voor een natuurreis. Het land heeft een zeer veelzijdige natuur, met een rijk dier- en plantenleven. Minstens 40% van de oppervlakte is beschermd natuurgebied. Bekijk onze tips en plan of boek vandaag nog een onvergetelijke rondreis in Venezuela.

Natuur Venezuela

Venezuela staat vooral bekend om de mooie tafelbergen en hoge watervallen. Maar er is nog meer indrukwekkende natuur te zien. Wist je bijvoorbeeld dat ook de Andes in Venezuela ligt? Tussen de Andes en de tafelbergen in het zuidoosten van Venezuela liggen Los Llanos, de bijzonder dierrijke wetlands van Venezuela. Verder is er het Nationaal Park Henri Pittier, dat naast de weelderige en vochtige bossen een van de beste gebieden is om vogels te spotten (ruim 500 vogelsoorten en 22 inheemse soorten werden hier geregistreerd).

Natuur in Venezuela
Deel op Pinterest

De staat Bolivar (met Ciudad Bolivar als hoofdstad) is het mooiste gebied van Venezuela. In het zuiden hiervan liggen de Gran Sabana, met de indrukwekkende tafelbergen, de Guri-dam (een van de grootste dammen ter wereld) en het Canaima National Park, met de hoogste waterval ter wereld, de Angel Falls. De Orinoco en het ongerepte regenwoud maken de natuurreis compleet.

Mooiste plekken in Venezuela

De natuur van Venezuela bestaat uit een grote diversiteit aan landschappen, maar wat zijn de mooiste gebieden in Venezuela? Een overzicht van mooie plekken om op je bucket list te zetten:

1. Andes in Venezuela

De Andes strekt zich uit over een lengte van 9.500 km, van de Caribbean tot helemaal in Vuurland. In Venezuela bevindt de Sierra Nevada zich in het westen van het land; dit zijn de hoogste bergen. De stad Merida vormt de uitvalsbasis voor tours en excursies in deze bergen. De hoogste berg van de keten is de Pico Bolivar (4.981 meter). Bij de Pico Espejo vind je de hoogste en langste kabelbaan ter wereld (let wel op, want recent was deze gesloten voor renovatie). Op het eindpunt geniet je van een overweldigend uitzicht op de hoogste met sneeuw bedekte bergtoppen. 

Mooiste plekken Venezuela
Deel op Pinterest

Regenwoud en nevelwoud bedekken de voet van het gebergte, de Paramos zijn hooggelegen graslanden, waar van november tot december de Frailejones het gebied geel kleuren. De natuur in de hele regio vormt een uitdaging voor wandelaars en bergbeklimmers. Als excursie kan je ook ezelritten maken. De dichtstbijzijnde luchthaven om het gebied te bereiken is de luchthaven in El Vigia, op 60 km van Merida.

2. Angel Falls en Canaima National Park

Het sinds 1962 beschermde Canaima National Park, in het oosten van Venezuela, kenmerkt zich vooral door imposante tafelbergen, maar het hoogtepunt (van een reis naar Venezuela)  is zonder twijfel de Angel Falls of Salto Angel, die door de inheemse bevolking de Parekupa-Meru genoemd wordt. Het is de hoogste waterval ter wereld: het water stort er van een hoogte van 978 meter (!) in 14 seconden naar beneden. 

Angel Falls Venezuela
Deel op Pinterest

Om een idee te geven: de watervallen zijn maar liefst 18 keer hoger dan de Niagara watervallen! Het is zonder twijfel een van 's werelds mooiste watervallen, gelegen in een prachtig natuurpark met vele wilde dieren (zoals de jaguar). Met ruim 9000 plantensoorten en bloemen kijk je je ogen uit in dit adembenemende natuurgebied.

Beste tijd om de Angel Falls te zien is gedurende de maanden augustus en september. De watervallen zijn dan breed en volumineus, maar er is dan ook meer mist.
Bereikbaarheid Angel Falls: om de Angel Falls te zien moet je een binnenlandse vlucht nemen naar Canaima. De vlucht is op zich al een ervaring, je vliegt over het prachtige landschap van de Gran Sabana. Vanaf het plaatsje Canaima organiseren lokale reisbureaus excursies. Het is een pittige tocht om de watervallen te bereiken, maar je kunt ook mee met een vliegtuigje of kano. Maak het jezelf makkelijk en boek een georganiseerde groepsreis of individuele reis naar Venezuela. Dat is veiliger en dan hoef je het niet zelf uit te stippelen. Er worden overigens ook excursies georganiseerd naar de Canaima Lagune, met een prachtig zandstrand, vijf fraaie watervallen en bijzondere kleurschakeringen door de mineralen.

3. Gran Sabana

De Gran Sabana ligt in het zuidoosten van Venezuela. De bergen in dit gebied behoren tot de oudste rotsformaties op aarde en dat resulteert in prachtige tafelbergen. Meer dan 100 tafelbergen, met steile zandstenen wanden rijzen majestueus op boven de savanne, tot hoogtes van 2.800 meter. Glinsterende rivieren banen zich een weg door de groene savanne, donkerblauwe meren en donkere tafelbergen contrasteren in het landschap. De bekendste waterval in dit gebied is de Quebrada de Jaspe, met een oranje rivierbedding.

4. Amazone

Het Amazonegebied is het meest ongerepte en onbewoonde gebied van Venezuela, hoewel het wel het leefgebied vormt voor exotische dieren en enkele indianenstammen. Het gebied is vooral interessant vanwege de weelderige plantengroei, dieren laten zich minder makkelijk observeren in de jungle. De Orinoco ontspringt hier. 

Spelende kinderen
Deel op Pinterest

5. Orinoco rivier

De Orinoco rivier is meer dan 2.000 km lang en vormt hiermee de derde langste rivier van Zuid-Amerika. De rio slingert vanaf Colombia dwars door Venezuela en doorkruist daarmee een zeer diverse natuur, bestaande uit dichte jungle, graslanden en mangrovebossen. Deze verscheidenheid maakt het gebied biologisch gezien zeer divers.
Bij de monding vormt de Orinoco een wijde delta, de Orinocodelta, in het oosten van Venezuela. Met meer dan 300 riviervertakkingen vormt het veel eilandjes en zandbanken en is het een van de puurste moerasgebieden ter wereld. Slechts enkele stammen bevolken het gebied.

6. Los Llanos

De savanne rond de machtige "Rio Orinoco" verspreidt zich over Venezuela en Colombia en loopt onder in het regenseizoen. Dit drassige natuurgebied wordt Los Llanos genoemd. De oppervlakte van de Llanos is bijna twee keer zo groot als de oppervlakte van Engeland. Het gebied is een trekpleister voor een ongeëvenaard aantal dieren en vooral vogels. Geen ander gebied in Venezuela biedt zoveel mogelijkheden om wildlife te observeren. Het is een van de meest fascinerende leefgebieden voor veel zeldzame zoogdieren, vogels en enorm veel vissoorten. Bijna alle trekvogels houden halte in Los Llanos.

Natuurgebieden Venezuela
Deel op Pinterest

Lepelaars, visarenden, gieren, ara's en als echte blikvangers de rode ibissen. Ook andere dieren zijn in grote aantallen aanwezig: rivierdolfijnen, capibara's, Orinoco krokodillen, kaaimannen, schildpadden, agoeti’s en paca’s laten zich hier in grote mate zien. Slangen, waaronder de anaconda, apen en jaguars zijn wellicht wat moeilijker te spotten. Er wonen slechts weinig mensen in dit uitgestrekte gebied, slechts enkele veehoeders met enorme ranches. Verscheidene opties zijn mogelijk om de tropische graslandvlakte van Los Llanos in te trekken tijdens een rondreis in Venezuela, maar het leukste is om er een meerdaagse trip van te maken zodat je de vele dieren rustig in je op kunt nemen.

7. Río Caura

Het natuurreservaat Rio Caura bevindt zich in het midden van het land, te midden van het regenwoud, op ongeveer 3,5 uur van Ciudad Bolivar. Het is een droombestemming voor een natuurreis in Venezuela. Genieten van natuur, junglegeluiden, grote verscheidenheid aan planten en serene uitzichten op de rivier zijn hier aan de orde van de dag. Caura Lodge is het vertrekpunt van vele excursies in de jungle, inclusief een bezoek aan indianendorpen op de oevers van de rivier. Yokore Island ligt op slechts 20 minuutjes met de boot. Tijdens het droge seizoen vormen zich hier witte zandstranden, waar bezoekers kunnen relaxen en genieten van de fantastische natuur.

8. Catatumbobliksem

Boven het Maracaibo meer in het westen van Venezuela speelt zich bijna dagelijks een bijzonder natuurfenomeen af. Aan de monding van de Catatumbo rivier onweert het bijna het hele jaar door. De spectaculaire paars - witte bliksemschichten worden vermoedelijk veroorzaakt door methaan uit de omliggende moerassen.

Bijzondere natuur Venezuela
Deel op Pinterest

De Catatumbobliksem wordt door de lokale bevolking ook Lighthouse of Maracaibo genoemd, omdat het vaak door vissers werd gebruikt als herkenningspunt. Lokale toeristendiensten organiseren excursies met bootjes over het meer, waar je op veilige afstand dit natuurspektakel kunt bewonderen.

9. Kust Venezuela: grotten en eilanden

De Guacharo grotten staan bekend om de grootste kolonie olievogels ter wereld. Iedere avond om 19 uur verlaten maar liefst 15.000 vogels de grot en keren om 4 uur ’s ochtends weer terug. De grotten bevinden zich op ongeveer 10 km van Caripe. Voor de kust van Panama, Colombia en Venezuela bevindt zich het zuidelijk Caribische gebied, voor de kust van Venezuela liggen de Los Roques eilanden. Op enkele van deze eilanden is er sprake van hoge mate van toerisme, veel mensen gaan op vakantie op Isla Margarita. Wil je een beetje meer weg van de massa, verken dan met een lokale gids de andere eilanden. Los Roques zijn een paradijs voor wie van duiken of snorkelen houdt, bieden mooie golven voor surfers en parelwitte stranden voor zonliefhebbers. Het schildpaddenreservaat op Dos Mosquises is ook zeker een bezoek waard, hier geeft men graag uitleg over hoe men helpt de schildpaddenpopulatie te herstellen.

Choroni
Deel op Pinterest

10. Vakantie op Isla Margarita

Isla Margarita is het grootste en mooiste eiland van Venezuela en ligt op slechts 40 km van het vasteland. Het is toeristisch, maar toch ook een prachtige bestemming voor een vakantie of verlenging na een rondreis in Venezuela. Prachtige zandstranden wisselen er af met culturele bezienswaardigheden als forten, musea en kerken. Enkele natuurgebieden zijn echter ook de moeite. De Lagune de la Restinga bijvoorbeeld, waar je goed kunt surfen, duiken en snorkelen. Er worden vele excursies georganiseerd, zowel op het eiland als naar het vasteland van Venezuela.

Beste reistijd Venezuela

Wat is de beste periode om Venezuela te bezoeken? Het hele jaar door is het prettig reizen in Venezuela. Van december tot en met april is het de droge tijd. In deze periode heb je minder last van muggen en van rivieren die buiten de oevers treden. Angels Falls is echter juist in augustus en september, als het meer regent, op zijn mooist.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!