Ga naar content

Aruba

ABC-eilanden - Aruba is een ideale Caribische bestemming voor een ontspannen vakantie. De combinatie van mooie stranden en natuur op Aruba maken het tot een idyllische bestemming om een week of twee weken er even helemaal tussenuit te zijn. Combineer de mooie bezienswaardigheden met veel zon en de keuze is duidelijk: op reis naar Aruba!

Natuurvakantie Aruba

Aruba, one happy island in de Caribbean! Tot 1996 behoorde Aruba tot de Nederlandse Antillen, maar is sindsdien onafhankelijk. Wanneer men het over de eilanden heeft, wordt Aruba vaak vernoemd, ook omdat het deel uitmaakt van de ABC eilanden: Aruba – Bonaire - Curacao. De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Bekendste bezienswaardigheden van het eiland zijn de mooie stranden en natuurgebieden.

Natuurvakantie Aruba
Deel op Pinterest

Het is een zonbestemming en een vakantie op Aruba staat over het algemeen dan ook voor veel luieren en genieten van zon, mooie stranden, helder water en duiken. Losse vliegtickets kan je boeken via TUI fly.

Mooiste plekjes op Aruba

Hoe is de natuur op Aruba en wat zijn de mooiste plekken op het eiland? Qua omvang is Aruba niet veel groter dan Texel. In het midden van het eiland bevinden zich nog oude vulkanische gedeeltes en de 189 meter hoge Jamanota en Arikok. Over het hele eiland groeien cactussen en net als op Bonaire en Curaçao komt ook de kenmerkende dividivi boom voor op Aruba. Leguanen, hagedissen, slangen en veel vogels hebben hun leefgebied op het eiland.

Aruba vakantie tips

De westkust is een walhalla voor zonaanbidders, want hier bevinden zich de mooiste witte stranden van Aruba. Je vindt er echter ook enkele mooie natuurgebieden. De natuur bij de noordkust van het eiland is grilliger, met rotsen en steile kliffen. Geen ideale plek voor een vakantie op het strand, maar wel bijzonder mooie plekjes in de natuur. Wie op vakantie gaat om natuur op Aruba te zien, zal dit deel waarschijnlijk mooier vinden.

In de verschillende rotsformaties op het eiland huizen meer dan 300 eeuwenoude schilderingen van de Caiquetio shamans, van stammen die duizenden jaren geleden op Aruba leefden. Vooral in de Guadirikiri grotten vind je deze. 

1. Spaans Lagoen

Het Spaans Lagoen in het westen van Aruba is de enige binnenbaai van het eiland, met een oppervlakte van 2 km bij 500 meter. Door de getijden en zeespiegelstijgingen in het verleden is er in dit mooie natuurgebied een merkwaardig ecosysteem ontstaan, met een grote biodiversiteit. Talrijke vogels, vissen en schaaldieren hebben hun leefgebied in het drassige gebied. 

Rustplaats Spaanse Lagune
Deel op Pinterest

2. Franse Pas

Ten noorden van Spaans Lagoen verbindt een smalle doorgang de heuvels en de koraalrotsen; de Franse Pas of Frenchman’s Pass. De naam heeft een historische achtergrond, vernoemd naar een strijd tussen Franse veroveraars en lokale bewoners. De groene vallei is nu een van de mooiste bezienswaardigheden op Aruba, met tal van kleurrijke vogels, waaronder Caribische parkieten.

3. Grotten Aruba

Er zijn een aantal opmerkelijke grotten op Aruba. De Guadirikiri grot is een van de mooiste grotten, omdat er lichtstralen naar binnen schijnen via gaten in het plafond. Een andere populaire grot is de Fonteingrot, waar rotstekeningen van de Arowak-indianen te vinden zijn.

4. Nationaal Park Arikok en de Natural Pool

Het Nationaal Park Arikok is een belangrijk park voor het behoud van de natuur op Aruba en neemt een groot deel van het eiland in beslag. Het bevindt zich aan de noordoostkust van het eiland. Door te wandelen of te fietsen in het park kom je meer te weten over de flora en fauna van het eiland. Er zijn wandelpaden voor alle niveaus. In het noorden van het Arikok Nationaal Park bevindt zich een van de leukste bezienswaardigheden van Aruba, de zogenaamde Natural Pool, of Conchi, wat letterlijk vertaald "kommetje" betekent.

Mooiste plekken Aruba
Deel op Pinterest

Dit natuurlijke zwembad is enkele meters diep en heeft zich in de loop der eeuwen gevormd tussen fraaie omliggende rotsen. Tussen de rotsen door komt glashelder water uit de oceaan. In de Conchi kan je snorkelen en de kleurrijke visjes in het water bekijken. 

De rotsen rondom de Natural pool bieden de mogelijkheid om een spectaculaire duik te nemen, maar je kunt ook gewoon afdalen via een trapje. De tocht naar de Natural Pool is op zich al een avontuur. De bezienswaardigheid is niet makkelijk te bereiken en meestal wordt het als excursie geboekt vanuit een hotel of lokaal toeristenbureau. Tijdens deze tour kan je wandelen, paardrijden of met een jeep vervoerd worden onder begeleiding van een gids.

5. Renaissance Island

De hotels Renaissance Marina Resort en de Renaissance Ocean Suites hebben een eigen privé eiland, het Renaissance Island. Alleen hotelgasten mogen naar het eiland varen, waar je heerlijk kan relaxen op een exotisch strand met palmbomen. Merkwaardig is dat er flamingo's vrij rondlopen op het strand. In de mangroven kan je kajakken. Het Renaissance Aruba Resort and Casino hotel is te boeken via de website van TUI

Mooiste plekjes Aruba
Deel op Pinterest

6. Bubali Vogelreservaat

Bubali Bird Sanctuary of Bubaliplas is een klein natuurreservaat dat niet mag ontbreken tijdens een reis naar Aruba. Het reservaat ligt op wandelafstand van de Palm Beach Resorts, aan de westkust van Aruba. Het vogelreservaat is makkelijk te vinden, recht tegenover de Old Dutch Windmill. 

Bij de twee meertjes en het omringende hoge gras kan je vele vogelsoorten spotten; vanaf een observatiepost kan je de vogels observeren. Er komen zowel trekvogels als standvogels voor: reigers, meeuwen, meerkoeten, aalscholvers, tal van eendensoorten enz.

Meer weten over Aruba? Bestel dan de Rexby gids van onze collega Naomi Aruba like a Local. Hij kost $29 voor de map en $49 voor de full guide incl. 14 reisroutes en tot 1 febr. 2023 op die laatste optie 50% korting met code Authentic50.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!