Ga naar content

Aruba

Aruba heeft als Caribische bestemming alle elementen voor een ontspannen vakantie. De combinatie van mooie stranden, culturele bezienswaardigheden en natuur maakt het tot een idyllische plek om er een week of twee weken even helemaal tussenuit te zijn.

Vakantie Aruba

Aruba, one happy island in de Caribbean! Laten we beginnen met enkele feiten. Tot 1986 behoorde Aruba tot de Nederlandse Antillen, maar nu is het een land binnen het Koninkrijk, met Oranjestad als hoofdstad. Wanneer men het over de Caribische eilanden heeft, wordt Aruba vaak vernoemd, ook omdat het deel uitmaakt van de ABC eilanden: Aruba Bonaire - Curacao.

Geel huis
Kleurrijk huis
Deel op Pinterest

De meeste Arubanen spreken vier talen: Papiamento, Engels, Nederlands en Spaans. Je kunt je als toerist dus altijd wel verstaanbaar maken.

Toerisme is ook de voornaamste inkomstenbron van het eiland. Het is dus zeker een toeristische bestemming (met name Amerikanen komen hier in grote aantallen), maar zodra je de grote resorts en hotels in Palm Beach achter je laat, valt het goed mee met de drukte en kan je een verrassend mooi landschap ontdekken!

Boca Prins
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook ecotoerisme heeft een steeds belangrijkere plek op de agenda en er wordt fors geïnvesteerd in natuurbehoud en -bescherming. In dat kader werd ik met Naturescanner uitgenodigd om de natuur op Aruba te verkennen.

De autoriteiten zijn steeds meer bezig met bewustmaking van toeristen en locals. Zo zijn er vogeltellingen en andere initiatieven om mensen te betrekken in het besef van de waarde van de unieke natuur. Als er een schildpad eieren legt op een strand, wordt dat stuk meteen afgezet, ook al is dat midden op het populairste strand van het eiland. En dat gebeurde toen ik er was. Een zeeschildpad had gekozen voor een plekje tussen de strandstoelen op Eagle Beach. 

Landschap en natuur

Qua omvang is het eiland niet veel groter dan Texel. In het midden bevinden zich nog oude vulkanische gedeeltes. Door massale houtkap door de Spaanse kolonisten in de 16de eeuw is Aruba een woestijnachtig eiland. Zij introduceerden ook de geiten en ezels. Duizenden cactussen bedekken het dorre landschap en daarom noemt men het ook wel het cactuseiland

Cactussen Aruba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook kenmerkend is de dividiviboom, niet te verwarren met de fofoti bomen, die ook veelvuldig voorkomen. Door de passaatwind groeien de dividivi's, lokaal watapana genoemd, vaak met de wind mee, wat ze hun kenmerkende dunne en gebogen vorm geeft. Ook de fofoti heeft een kronkelende stam en mooie groene bladeren.

Aruba Eagle Beach
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook dieren zijn goed vertegenwoordigd. Leguanen, hagedissen, slangen en veel vogels hebben hun leefgebied op het eiland. Zeeschildpadden, 17 soorten haaien en talrijke andere zeedieren bevolken het onderwateroppervlak.

Aruba vakantie tips

Mooiste plekjes op Aruba

Genoeg feitjes. Jij hebt zin om te genieten van mooie plekken op Aruba! Welke plaatsen en bezienswaardigheden moet je zeker bezoeken tijdens een vakantie op het eiland? 

1. Stranden

De turquoise zee rondom het eiland loopt als glashelder water over in witte zandstranden, omzoomd door groene fofoti bomen. De mooiste stranden om te relaxen, zwemmen en snorkelen bevinden zich in het zuiden en het westen.

De kustlijn in het noorden is grilliger, met rotsen en steile kliffen. Door dit ruige karakter is die kant van het eiland minder geschikt om te zwemmen, maar ook nog ongerepter. Geen ideale plek voor een vakantie op het strand, maar wel geschikt om bijvoorbeeld te wandelen. Wie op vakantie gaat om natuur op Aruba te zien, zal het noordelijke deel waarschijnlijk mooier vinden. Toch is het niet zo dat er elders geen mooie natuur te vinden is. Ook aan de westkust zijn er naast witte stranden enkele natuurgebieden, zoals de Bubaliplas.

Fofoti
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Leuk weetje is dat het zand op de Arubaanse stranden eigenlijk geen zand is, maar een verzameling van uitwerpselen van papegaaivissen. Je loopt hier dus eigenlijk over poep en verpulverd koraal. Het grote voordeel: het zand wordt niet heet, ook al schijnt de zon er de hele dag op. Je kunt er altijd makkelijk over heen lopen.

One Happy Island

Snorkelen kan op diverse plekken. Twee plekken die ik kan aanbevelen zijn Baby Beach en Savaneta Beach, de kust bij de mangroven. Helaas is er twee weken voor het schrijven van dit artikel dezelfde koraalziekte vastgesteld als op Bonaire. Hopelijk zal dit geen desastreuze gevolgen hebben. Waar je zeker zelf op kan letten, is dat je zonnebrand zonder oxybenzone gebruikt.

De andere onderwaterbestemming die je niet mag missen is Tres Trapi in het noordwestelijk deel van Aruba.

Zeeschildpadden Aruba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De donkerblauwe plekken in het water zijn een voedingsplek voor zeeschildpadden en tijdens een half uurtje snorkelen of duiken kan je er zomaar 7 verschillende zien. Houd je net als wij de nodige afstand van de dieren?

2. Nationaal Park Arikok

Wat mij betreft is dit absoluut het mooiste gebied van Aruba. Het Nationaal Park Arikok is een belangrijk park voor het behoud van de natuur op Aruba en neemt een groot deel van het eiland in beslag. Het bevindt zich aan de noordoostkust van het eiland. Door te wandelen of te fietsen ontdek je de unieke flora en fauna. Wandel over de daarvoor aangelegde paden en geniet van de talrijke vogelgeluiden, wegschietende hagedissen en prachtige planten langs de routes.

Rivierbedding in Arikok
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Op verschillende rotsformaties op het eiland huizen meer dan 300 eeuwenoude schilderingen van de Caiquetio shamans, van stammen die duizenden jaren geleden op Aruba leefden.

3. Natural Pool

In het noorden van Arikok Nationaal Park bevindt zich een van de leukste bezienswaardigheden van Aruba, de zogenaamde Natural Pool, of Conchi, wat letterlijk vertaald "kommetje" betekent.

Dit natuurlijke zwembad is slechts enkele meters diep en bevindt zich tussen grillig gevormde rotsen. Glashelder water sijpelt via gaten uit de oceaan in het natuurlijke bad. In de Conchi kan je zelfs snorkelen en de kleurrijke visjes onder water bekijken. 

Conchi
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Durfals wagen graag een sprong vanaf de rotsen rondom de Natural pool, maar je kunt ook gewoon afdalen via een trapje. De tocht naar de Natural Pool is op zich al een avontuur, vooral als je wandelt vanaf Daimari Beach (vergeet niet een ticket voor het nationaal park aan te schaffen bij de toeristische dienst).

4. Grotten Aruba

Er is een aantal opmerkelijke grotten op Aruba. De Guadirikiri / Quadirikiri is een van de mooiste grotten, waar lichtstralen naar binnen schijnen via gaten in het plafond. De grot omvat drie spectaculaire grotkamers bij een fraaie klif. Oostelijk van de hoofdingang is nog een kleinere grot met een aantal indiaanse rotstekeningen.

Grot Aruba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een andere populaire grot is de Fonteingrot, waar rotstekeningen van de Arowak-indianen te vinden zijn.

5. Hooiberg

De Hooiberg steekt als een grote puist boven het landschap uit. Hoewel de kenmerkende vorm bijna over het hele eiland zichtbaar is, is het niet de hoogste "berg" van Aruba. Het is wel een hele ervaring om de Hooiberg te beklimmen.

Hooiberg Aruba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Terwijl ik puffend en zwetend de 650 treden naar de top bedwong, werd ik meerdere keren ingehaald door sportieve locals die hier hun ochtend workout houden. Ik maakte maar gebruik van de verschillende plateautjes om onder het mom van het uitzicht op adem te komen en foto's te maken van de vele cactussen in het landschap.

Hooiberg Aruba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wie goed oplet, kan wellicht een kolibrie vastleggen op een van de cactussen langs het trappenpad!

6. Bubali Vogelreservaat

Bubali Bird Sanctuary of Bubaliplas is een klein natuurreservaat, op wandelafstand van de Palm Beach Resorts, aan de westkust van Aruba. Het vogelreservaat is makkelijk te vinden, recht tegenover de Old Dutch Windmill. 

Tropische spotlijster Aruba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij de twee meertjes en het omringende hoge gras kan je vele vogelsoorten spotten; vanaf een observatiepost kan je de vogels observeren. Er komen zowel trekvogels als standvogels voor: reigers, meeuwen, meerkoeten, aalscholvers, tal van eendensoorten enz. In dit natuurgidsje van het Caribisch gebied vind je overigens alle veel voorkomende vogelsoorten op Aruba, wel zo handig!

7. Spaans Lagoen

Het Spaans Lagoen in het westen van Aruba is de enige binnenbaai van het eiland, met een oppervlakte van 2 kilometer bij 500 meter. Door de getijden en zeespiegelstijgingen in het verleden is er in dit mooie natuurgebied een merkwaardig ecosysteem ontstaan. Talrijke vogels, vissen en schaaldieren hebben hun leefgebied in het drassige gebied.

8. Franse Pas

Ten noorden van Spaans Lagoen verbindt een smalle doorgang de heuvels en de koraalrotsen; de Franse Pas of Frenchman’s Pass. De naam heeft een historische achtergrond, vernoemd naar een strijd tussen Franse veroveraars en lokale bewoners. De groene vallei is nu een van de mooiste bezienswaardigheden op Aruba, met tal van kleurrijke vogels, waaronder Caribische parkieten.

9. Natural Bridge Aruba

Jaren lang was de natuurlijke brug de voornaamste bezienswaardigheid van Aruba. De aanvankelijk populaire trekpleister is in 2005 ingestort, maar vlak ernaast is er nog een andere natuurlijke brug, die je nog steeds kan zien. Beter kan je er niet overheen lopen, omdat hier ook instortingsgevaar is. 

Natuurlijke rotsbrug
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Heel bijzonder vond ik dit niet, maar het is nog steeds wel een van de meest bezochte attracties op Aruba.

10. Aruba Aloe

Aruba Aloë werd al in 1890 opgericht en is vandaag de dag nog steeds een gerenommeerd bedrijf op het gebied van aloë vera producten. Aanvankelijk werd alleen het gele sap gebruikt dat uit de plant komt wanneer je in het blad snijdt. Dit sap kan door te koken getransformeerd worden in een soort zwarte, compacte steen, die makkelijk te transporteren is. Dat ontdekte men begin 20e eeuw en zo ontstond er een florerende handel met Europa, waar men het goedje verwerkte in medicijnen.

Aloë vera Aruba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Later ging men ook de gel-achtige substantie van de bladeren gebruiken. Deze is bijzonder heilzaam, met name voor brandwonden en huidproblemen. Hetgeen niet gebruikt wordt in medicijnen, crèmes en voeding wordt als compost gebruikt voor de planten. De plant groeit altijd snel weer aan, dus de velden blijven nooit brak liggen.

Overnachten op Aruba

De meeste hotels bevinden zich aan de westkust van Aruba. Mooie resorts bieden comfortabele en mooie kamers dicht bij het strand.

Naast resorts zijn er steeds meer kleinschalige Boutique Hotels en vakantiehuizen te boeken, rechtstreeks of via sites als Booking en AirBnB. Deze huisjes, bungalows en appartementen liggen vaak meer afgelegen, op een authentieker plekje. Wij verbleven zelf in Casa Cadushi van At Monchi, een klein familiebedrijf met rustig gelegen vakantiewoningen met zwembad. 

Veelgestelde vragen

Meer weten over Aruba? Bestel dan de Rexby gids van onze collega Naomi Aruba like a Local. Hij kost $29 voor de map en $49 voor de full guide incl. 14 reisroutes.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!