Ga naar content

Saba

Tijdens een vakantie op het Nederlandse Saba kom je oog in oog te staan met prachtige natuur. Bekijk onze vakantietips en ontdek de mooiste plekken om te wandelen op Saba.

Natuur Saba

Tropisch Nederland in miniatuurformaat, dat zou een passende omschrijving zijn van Saba. Ter afwisseling van de andere Caribische eilanden met hun witte stranden en palmbomen is Saba het groene eiland. Van nevelwouden met onverharde varenpaadjes tot koraalzee en dat alles op een eiland wat drie keer kleiner is dan Schiermonnikoog.

Mooiste plekjes op Saba?

Wat zijn de mooiste plaatsen om te zien op Saba? Wat mag je niet missen als je houdt van natuur? Een overzicht van mooie plekken om te wandelen op Saba, bijzondere bezienswaardigheden en prachtige natuur:

1. Mount Scenery

Op Saba is echter niet alles klein. Mount Scenery is met 877 meter de hoogste berg van ons koninkrijk. Dominant uittorenend boven de blauwe koraalzee is het feitelijk een slapende vulkaan. Ruim 350 jaar geleden was de laatste grote uitbarsting, of er ooit weer een volgende zal volgen weet niemand. Vanaf het dorpje Windwardside kronkelt een pad met 1064 treden door het tropische "Elfenwoud" naar de top van de berg. Onderweg kun je granaatkolibries en Antilliaanse kuifkolibries als vliegende juwelen ontmoeten. Boven aangekomen is het uitzicht overweldigend, Saba, de zee en andere Caribische eilanden als lokkende stipjes aan de horizon.

2. Saba Nationaal Park

Vanuit het lieflijke elfenwoud naar de dreigende noordkust is, net als alles op Saba, slechts een korte afstand. Heetwaterbronnen en een verlaten zwavelmijn maken duidelijk dat deze vulkaan slechts slaapt en niet dood is. Hier voel je de ongetemde kracht van Saba. Het gebied heeft inmiddels de status van natuurreservaat gekregen en wordt daarmee beschermd tegen oprukkende woningbouw. Op de kliffen broeden o.a. audubon’s pijlstormvogels, overdag op zee of broedend en alleen ’s nachts aan land komend of uitvliegend.

3. Ballerina’s

Elk voorjaar wordt op Saba een uniek ballet opgevoerd. Honderden roodsnavelkeerkringvogels komen terug van een lange winter op zee voor een romantisch samenzijn op dit kleine eiland. Uitgedost met lange, helderwitte staartveren wordt er gevlogen en geflirt waarbij er alles op gericht is om de mooiste partner te vinden. Op de hellingen van Saba kun je genieten van deze vogelshow.

4. Duiken bij Saba

Niet alleen boven water heeft Saba veel te bieden voor de verwende natuurreiziger. Het vulkanisch geweld van de noordkust wordt onder de waterspiegel verder uitvergroot. Lavatunnels en een borrelende zeebodem laten zien dat Saba nog lang niet af is. Iets verder liggen de "Pinnacles", feitelijk de toppen van kleine, slechts dertig meter hoge onderwater vulkanen en thuisbasis van Zeebaarzen. Aan de lijzijde loopt Saba geleidelijk af en biedt een ondiepe koraalzee ongekende kansen om snorkelend of duikend kennis te maken met bijzondere vissen, sponzen en zeeëgels. De gehele kustlijn wordt beschermd als zeereservaat.

Reis Saba

Tijdens een reis naar Saba geniet je van veel natuur en rust. Tussen het Caribisch natuurschoon dragen de kenmerkende witte huizen met rode daken en groene luikjes bij tot een fijn vakantiegevoel met een ons-kent-ons sfeertje. De beste tijd voor een reis naar Saba valt tussen het midden van december en half april. Daarvoor is de kans op orkanen erg groot, daarna begint het natte seizoen.  Het eiland is zowel per boot als vliegend (bijvoorbeeld vanaf Sint Maarten) uitstekend te bereiken.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!