Ga naar content

Kleine Antillen

Natuur in de Caraïben - In de azuurblauwe Caribische zee, tussen de Dominicaanse Republiek en Zuid-Amerika, vind je de Kleine Antillen. De Kleine Antillen worden onderverdeeld in Leeward Islands (bovenwindse eilanden) en Windward Islands (benedenwindse eilanden). De Leeward Antilles liggen voor de kust van Venezuela. Veel van deze eilanden zijn vulkanisch, en daarom enorm groen. Andere eilanden worden omlijst door hagelwitte stranden. Tropische vruchten zijn er in overvloed, en ook wonen hier veel vogels en tropische vissen. Wij laten je graag de parels van de Caribbean zien.

Leeward Islands

De belangrijkste eilanden van de bovenwindse eilanden zijn de Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden, Anguilla, Antigua en Barbuda, Dominica, Guadeloupe, Montserrat, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Saint Kitts & Nevis. Welke van deze Caribische eilanden mag je niet overslaan?

1. Antigua en Barbuda

Antigua en Barbuda wordt gesierd door de prachtige, kleurrijke hoofdstad Saint John's, gelegen op Antigua. Niet alleen de straatjes en huisjes zijn vrolijk gekleurd, ook de bevolking gaat gekleed in fleurige en bonte kleding. De stad wordt gesierd door veel kleine restaurantjes waar je kunt genieten van de vangst van de dag, verser wordt het niet! In de buurt van Saint John's vind je een suikerplantage, die nu meer functie heeft als museum over het verleden van Antigua. Met de veercatamaran ben je binnen een mum van tijd op Barbuda. Barbuda geeft je het echte 'onbewoonde eiland' gevoel. Ook vogels merken dit, op het eiland broeden namelijk veel vogels in deze oase van rust.

2. Guadeloupe

Naast een oogverblindend mooi eiland, is Guadeloupe ook erg makkelijk, je kan hier namelijk gewoon met euro’s betalen! Guadeloupe is vulkanisch, de grond is daarom erg vruchtbaar en het eiland enorm groen. De jungle heeft talloze watervallen en de eilandengroep is ook rijk aan stranden.

Mooiste plekken kleine antillen
Deel op Pinterest

Omdat de eilandengroep rond een vulkaan ligt, zijn er ook zwarte zandstranden! Heb je een duikbrevet? Dan is een vakantie naar Guadeloupe een absolute aanrader! Reis door Guadeloupe met de veerbootjes tussen de eilanden. Vanaf hier kun je ook makkelijk naar Sint Maarten reizen.

3. Sint Maarten

Sint Maarten heeft een rijke geschiedenis, rijke cultuur en een keuken met rijke smaken. Het eiland is ontzettend kleurrijk en enorm groen. Het Franse gedeelte, Saint Martin, hoort bij Frankrijk en hier betaal je dus ook weer met euro’s. Sint Maarten heeft een goede verbinding met andere omliggende eilanden, dus het eiland is ook makkelijk mee te pakken wanneer je eiland hopt, bijvoorbeeld naar Sint Eustatius. Op het eiland wordt weinig Nederlands gesproken, dus je voelt je hier wel echt weg van thuis!

4. Saint Kitts & Nevis

Een walhalla voor duikers. Hier vind je bonte koraalriffen en talloze tropische vissen. In het helderblauwe water rondom Saint Kitts en Nevis zijn in het verleden veel schepen gezonken. In dit gebied tref je dus veel wrakken. Welke schat duik jij hier op? Ook Saint Kitts en Nevis bevindt zich rond een vulkaan, dit zorgt voor een wonderschoon bergachtig en groen landschap.

Eilanden Kleine Antillen
Saint Kitts en Nevis
Deel op Pinterest

Bezoek hier ook zeker het Brimstone Hill Fortress National Park. Dit park staat op de UNESCO werelderfgoed lijst en geeft een goed beeld van de bezetting en slavernij op het eiland.

Windward Islands

De Benedenwindse eilanden bestaan onder andere uit Barbados, Grenada, Martinique, Saint Lucia, Saint Vincent & the Grenadines en Trinidad & Tobago. In dit tropische paradijs zijn veel scènes voor de Disney films Pirates of the Caribbean opgenomen. Bij welke van deze eilanden meer jij aan?

1. Barbados

Een vreemde eend in de bijt is Barbados. Barbados is een eiland dat in vergelijking erg vlak is. Het heeft geen hoge bergen en ook geen vulkanen. Het eiland is namelijk een koraaleiland, wat als voordeel heeft dat de stranden oogverblindend wit zijn. Voor de wat minder gevorderde wandelaar of voor degene die niet zo graag intensief wandelt bij hoge temperaturen, is Barbados daarom een goede optie. Op Barbados kan daarnaast ook goed gedoken worden, wellicht zie je er dolfijnen of zeeschildpadden! In het regenwoud vind je hier aapjes en ook verschillende tropische vogels. 

2. Saint Lucia

Saint Lucia wordt ook wel het meest vrouwelijke eiland van de Caribbean genoemd, door haar rondingen. Het aanzicht van het eiland wordt gesierd door twee vulkanen, Petit Piton en Gros Piton. Na het beklimmen van een van deze twee bergen met verschillende moeilijkheidsgraad, kun je goed tot rust komen. Tussen deze twee vulkanen bevinden zich thermische baden en een modderbad met mineralen verwarmd door de vulkanen en kraters.

St Lucia natuur
Deel op Pinterest

Spoel de modder van je af onder de massagestraal van de Torrelle waterval. Daarna kun je in het vissersdorpje Soufrière genieten van een vers gevangen visje met een Piton-biertje. Ook op Saint Lucia kun je zeeschildpadden en dolfijnen zien, en tijdens het duiken of snorkelen zullen de tropische vissen zich niet verstoppen achter het kleurrijke koraal. Het eiland is zeven keer bezet geweest door de Engelsen, en zeven keer door de Fransen. De overblijfselen hiervan kun je zien in het Nationaal Park in Gros Islet. 

3. Trinidad & Tobago

Wie denkt dat Brazilië de hoofdstad van de carnaval is, is nog nooit in Trinidad en Tobago geweest. Buiten de februarimaand merk je hier echter niet veel van, maar saai is het hier zeker niet! Trinidad is het grootste eiland binnen de Kleine Antillen, met hoofdstad Port of Spain. Het eiland is zowel met een veerdienst, als met het vliegtuig verbonden met Tobago. 

Er komen vijf verschillende soorten zeeschildpadden voor, het hele jaar door zijn er dolfijnen te zien en als je honger hebt na al dat snorkelen en duiken, kun je bijkomen met een heerlijk vers bereide roti die je natuurlijk niet met bestek eet!

Trinidad en Tobago
Deel op Pinterest

In de jungle leven veel bijzondere dieren, zoals miereneters en brulapen. Voor snorkelen en waterdieren ben je in Tobago aan het juiste adres, hagelwitte stranden en kristalhelder water huizen verschillende kreeften, vissen en koralen.

  Leeward Antilles

  Wellicht de meest bekende van de Kleine Antillen voor ons zijn de ABC eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao. Vanuit Amsterdam zijn ze het best bereikbaar van de Caribische eilanden. De Nederlandse Antillen lenen zich goed voor duiken en snorkelen, maar ook voor surfen en zeilen. Op de eilanden zijn zoutmeren te zien en tientallen watervallen. 

  De andere eilanden binnen de Leeward Antilles zijn La Tortuga en Isla Margarita. Deze eilanden horen bij Venezuela. La Tortuga moet niet verward worden met het eiland Tortuga bij Haïti. La Tortuga verraadt het al, op het eiland zijn veel schildpadden te zien. Ook heeft het eiland als enige eiland zoetwatergrotten. Isla Margarita is vooral bekend om haar oesters en de bijbehorende parels. 

  Reistips Kleine Antillen

  Weer en Klimaat

  Tussen juni en december spreken we van het regenseizoen. In deze tijd van het jaar valt er meer regen dan anders, maar het komt vaak neer op een of twee buien per dag. Dit seizoen wordt ook wel orkaanseizoen genoemd. De ligging van Saint Vincent & the Grenadines, Grenada en Tobago zorgt er echter voor dat deze eilanden weinig tot nooit getroffen worden door orkanen.

  Veiligheid

  In principe is ieder land zo veilig als je het zelf maakt. Laat horloges en sieraden die je niet nodig hebt thuis of in je hotel en luister naar de tips van de reisleider. De Caribische bevolking is ontzettend vriendelijk en verwelkomend omdat het grootste deel van hun inkomen uit toerisme voortkomt. 

  Verkeer

  Op veel eilanden binnen de Kleine Antillen wordt links gereden, en zijn snelheidslimieten meer een richtlijn dan een regel. Wil je dus een auto huren, maar vind je links rijden spannend? Check dit van tevoren even.

  Inentingen en Visum

  Kijk goed na welke vaccinaties je nodig hebt voor het eiland waar je heen wil. Voor de meeste eilanden zijn Gele Koorts, Hepatitis A en B verplicht. Visa zijn voor de meeste eilanden niet nodig.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Anne Bosveld
  Geschreven door
  Anne Bosveld
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!