Ga naar content

Cuba

Cuba is het land van de sigaar, rum, salsa en oldtimers. Naast een vakantie vol cultuur, heeft het Caribische eiland veel te bieden voor een natuurvakantie. Naturescanner geeft je een overzicht van de mooiste plekjes op Cuba en leuke tips voor een rondreis.

Reis naar Cuba

Cuba is een zonvakantie bestemming; het tropische klimaat, de witte stranden en de helderblauwe zee maken een strandvakantie compleet. Varadero, op ca. 140 km van Havana, is de bekendste badplaats. Op dit schiereiland vind je immers de mooiste witte stranden en kliffen en het is tevens een goede plek om te duiken en te snorkelen.

Op Cuba kan je echter meer dan zonnebaden alleen, steeds meer wordt het ontdekt als natuurvakantie bestemming in het Caribisch gebied. Je kan er bijvoorbeeld wandelen of paardrijden en ook fietsen op Cuba is populair. Onder onze reistips vind je vele individuele rondreizen. Interesse in een groepsrondreis in Cuba, vraag dan de gratis brochure aan bij Djoser.

Natuur Cuba

Het eiland heeft een uiteenlopend en gevarieerd landschap. De natuur op Cuba varieert van groene vlakten en witte zandstranden tot hoge heuvelruggen. De kustlijn wordt gevormd door lagunes, rotsen en een aantal witte stranden. In het noorden vind je een glooiend groen landschap met enkele meertjes, meer landinwaarts komen er steeds meer heuvels en bossen om uiteindelijk over te gaan in de bergen van Cuba.

natuurgebieden cuba
Deel op Pinterest

Op de centrale hoogvlakten van Cuba groeien slechts enkele cactussen en kleine struiken. Het zuiden daarentegen wordt gekenmerkt door moerassen en mangroven en is over het algemeen erg vlak. 

Mooiste plekjes op Cuba

Wat zijn de populairste bestemmingen en mooiste gebieden van Cuba, kortom wat mag je niet missen tijdens een rondreis? De mooiste bezienswaardigheden en leuke plekken op een rijtje:

1. Viñales

In het westen van Cuba ligt een prachtig groen landschap, gevuld met oprijzende karstbergen, roestrode aarde en kleine simpele huizen. Dit is de vallei van Viñales, de belangrijkste tabakregio van Cuba. Overal zie je hier velden vol tabaksplanten, droogschuren gemaakt van palmbladeren en boeren in groene overalls die op het land werken. 

Het is een gebied waar je mooie wandelingen en fietstochten kunt maken, of voor wie het wat avontuurlijker aan wil pakken: een ritje te paard. Onderweg vertelt de Cubaanse gids je graag over het leven in het interessante en soms ook ingewikkelde land, met zijn bonnenboekjes en staatsrestaurants. Ook de tabaksboeren onderweg houden wel van een praatje en ze bieden je graag wat zelf gerolde sigaren aan, om zo een zakcentje bij te verdienen.

Vakantietips van onze Cuba expert

2. Sierra Maestra

De hoogste top, de Pico Turquino (1947 m), ligt in de Sierra Maestra, een mooi gebergte in het zuidoosten van Cuba. Deze bergketen staat deels op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zelfstandig reizen naar dit gebied? Bekijk dan eens de 3-daagse individuele bouwsteen bij Riksja Cuba voor meer informatie over de Sierra Maestra.

Mooiste plekken cuba
Deel op Pinterest

3. Sierra del Rosario

In de provincie Pinar in het oosten van Cuba kan je een leuke stop maken op je rondreis door Cuba om een kijkje te nemen in de koffieplaatsjes Soroa en Las Terrazas in de Sierra del Rosario. Wandel langs tabaksheuvels, oude koffieplantages en voel de sfeer van de slavenbarakken die hier ooit stonden. De regio wordt ook wel de "regenboog van Cuba" genoemd vanwege de exotische natuur en weelderige vegetatie.

4. Sierra del Escambray en de El Nicho waterval

Het Escambray gebergte in het centrale zuiden van Cuba is de plek bij uitstek om te wandelen in nevelwoud. Een half uurtje rijden vanaf het koloniale Trinidad vind je het natuurpark Topes de Collantes, midden in de Sierra del Escambray. Deze verzameling van watervallen, meren en tropische vegetatie is een mooie plek om een dag door te brengen.

Pak vooral ook je zwemkleding in, want in sommige bergmeren kun je even lekker afkoelen na een verhitte wandeling door de jungle. Wij liepen naar de Salto del Caburni, een wandeling bergaf van ongeveer een uur – en zeker anderhalf uur terug bergop. Heerlijk om hier even in het (ijskoude!) meer te plonzen en het zweet van ons af te spoelen. Verderop, voorbij Cien Rosas, ligt de prachtige El Nicho waterval.

5. Baracoa

In het oosten van Cuba ligt Baracoa, een plaats die totaal anders is dan de rest van Cuba. Ja, je treft hier ook oldtimers en socialistische leuzen op de muren, maar Baracoa heeft een bijzonder microklimaat en de vegetatie is er tropischer dan in de rest van Cuba. Onze natuurgids nam ons mee over de flanken van de kenmerkende tafelberg in Baracoa, El Yunque genaamd. Hier troffen we bananen- en cacaoplanten, bomen vol avocado's, mandarijnen en papaja's, plus tig kokospalmen. We plukten onze lunch er zo uit de boom. 

Vlakbij ligt ook het Humboldt National Park, waar de kleinste kolibrie soort ter wereld voorkomt. Ook kun je hier papegaaien en hagedissen spotten. Neem wel een lokale gids mee, want hij of zij kan dieren spotten waar je zelf zeker aan voorbij zou zijn gelopen... Het vergt een getraind oog om deze kleine maar bijzondere dieren te spotten!

6. Alejandro de Humboldt Nationaal Park

Alejandro de Humboldt in het uiterste oosten van Cuba, staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het natuurpark heeft een overweldigende flora; tussen de met mossen bedekte rotswanden sijpelen watervallen de diepte in, groeien varens en palmbomen en stromen rivieren die tot de breedste in het Caribisch gebied behoren.

7. Zapata moerassen

Het schiereiland Zapata in het zuidoosten van Cuba mag je niet missen tijdens een natuurreis. In het moerassig gebied Ciénaga de Zapata kan je vogels en reptielen observeren. Het is het grootste drasgebied van de Caribische Zee en het is eveneens uitgeroepen tot biosfeerreservaat van de UNESCO. Er komen ruim 900 planten- en tal van bijzondere diersoorten voor. Bezoek de krokodillenboerderij en vaar naar de Laguna del Tesoro.

Natuur op Cuba
Deel op Pinterest

8. Zandstranden

Cuba heeft het allemaal: naast mooie natuur kan je hier heerlijk tot rust komen op een van de witte zandstranden met wuivende palmbomen. Vergeet niet te snorkelen! Bekijk de mooiste stranden in Cuba.

Excursies op Cuba

Er is nog veel meer te ontdekken in Cuba. Ga wandelen in El Nicho, een berggebied, met watervallen in de jungle (50 km van Cienfuegos in Centraal Cuba) of trek het regenwoud in nabij Guantanamo. Breng een bezoek aan de Bellamar grotten. Ook spectaculair is de krabbenmigratie die ieder jaar in april - mei plaatsvindt! Bay of Pigs (Centraal Zuiden). Ontdek Cuba per oldtimer met Condor Travels of ga overnachten in casas particulares.

Planten en bloemen op Cuba

De vegetatie van het eiland is zeer gevarieerd: van lage struikjes tot de wel 30 meter hoge koningspalm, de nationale boom van Cuba. De nationale bloem is de vlinderjasmijn. Ook groeien er vele tropische planten en vruchten zoals mango’s, papaja’s en avocado’s. Het regenwoud in Cuba is bedreigd en maakt op veel plekken plaats voor suikerrietplantages en akkers.

Dieren op Cuba

Zowel de kleinste kikker ter wereld, de sapito, als de kleinste vogelsoort, de bijkolibrie, leven op Cuba. Er leven ruim 350 vogelsoorten, zoals flamingo’s en de Cubaanse trogon. Hou jij ook zo van vogels, bekijk dan snel onze vogelgids Cuba. Daarnaast leven er leguanen, slangen, spinnen en kleurrijke slakken.

Dieren op Cuba
Deel op Pinterest

Duiken en snorkelen op Cuba

Ook onder water heeft Cuba een boel moois te bieden. Er liggen verschillende koraalriffen voor de kust en je kunt hier geweldig duiken en snorkelen. Twee goede plekken zijn Maria La Gorda in het uiterste westen, of Playa Santa Lucía aan de oostkust. Er zijn een aantal staatsgerunde duikscholen waar je je uitrusting kunt huren en Cubaanse divemasters die je kunnen vergezellen. Je ziet koraalmuren, scheepswrakken en gaten waar je doorheen kunt zwemmen. Heel af en toe spotten duikers bij Maria La Gorda zelfs een walvishaai.

Tip rondreis Cuba

Uiteraard kan je op eigen houtje rondreizen in Cuba, maar houd rekening met het volgende: de internetverbindingen zijn vaak slecht en het is dus best wel lastig om ter plekke een hotel te boeken voor de volgende nacht. De meeste hotels worden gerund door de Staat. Cuba is dus naar onze mening een land waarbij je de reis beter voor vertrek al volledig geboekt kan hebben.

Sinds enige jaren moet je bij aankomst in Cuba een kopie van je ziektekostenverzekering kunnen tonen. Je ziekteverzekering moet volledige dekking bieden voor medische kosten in het buitenland en vervoer met de luchtambulance. Ben je hier niet voor verzekerd, dan zal men je verplichten om een aanvullende verzekering af te sluiten. Ga je tijdens een rondreis op Cuba extreme sporten beoefenen, dan is deze toeslag nog hoger. Lees informatie op Commonwealth Office.

Beste reistijd Cuba

Wat is de beste periode? De beste reistijd voor een rondreis Cuba wordt vaak geadviseerd als de maanden november t/m april.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!