Ga naar content

Fietsen op Cuba

Een aanrader voor wie op vakantie gaat naar het Caribisch gebied is fietsen op Cuba. Op de fiets kan je het landschap en de steden van Cuba uitstekend verkennen. Geniet van de natuur op het platteland, de vrolijke sfeer in de koloniale steden en ontmoet tijdens een fietsvakantie op Cuba de gastvrije bevolking van het Caribische Eiland.

Fietsvakantie in Cuba

Op deze pagina ontdek je hoe je een fietsreis naar Cuba organiseert en geven we je tips voor mooie gebieden. 

Waar fietsen in Cuba?

Waar kan je het beste fietsen in Cuba? Wat zijn de mooiste fietsgebieden in Cuba? De populairste streek om te fietsen is Viñales, in het westen van Cuba. Er zijn echter meer mogelijkheden. Zowel in het zuidoosten, het centrale deel van het land als in het westen zijn er mooie gebieden om te fietsen in de natuur en ook de steden kunnen prima per fiets verkend worden. Zelfs in het midden van het land kan je prima terecht op de tweewieler, je rijdt dan langs suikerrietplantages en akkers. Niet alleen het binnenland van Cuba heeft mooie fietsroutes, ook de kust mag je beslist niet overslaan: de stranden vormen een ideale plek om uit te rusten na een fikse fietstocht.

Tip: wie zelfstandig gaat fietsen kan best een goede wegenkaart van Cuba aanschaffen, kijk bijvoorbeeld bij Reisboekhandel De Zwerver. Bij een reisorganisatie wordt er vaak zorg gedragen voor bagagevervoer, wat voor vele fietsers de voorkeur heeft.

1. Fietsen in Vinales

Het populairste en volgens velen het mooiste gebied van Cuba om te fietsen is de Viñales vallei, een gebied in het westen van het eiland. Viñales kenmerkt zich door mooie kalklandschappen, mogotes en tabaksvelden. Dit typerende landschap vormt een ideaal gebied voor een fietsreis op het eiland. Wat zijn mogotes? Dit zijn de typische groene steile bergen die het landschap in het westen van Cuba domineren. Mogotes zijn eigenlijk kalkformaties. De Viñales vallei bevindt zich in de provincie Pinar del Rio. Vanuit het dorpje Vinales kan je fietsen huren, maar er zijn ook andere excursie mogelijkheden om een fietsvakantie op Cuba af te wisselen met bijvoorbeeld paardrijden of wandelen.

2. Fietsen in Trinidad

Het leven in Trinidad is het Cubaanse leven pur sang. Geplaveide straten, het rustige straatbeeld met hier en daar een oldtimer en pleintjes waar 's avonds salsaliefhebbers bijeenkomen. 

Trinidad
Deel op Pinterest
Met Riksja Cuba maak je vanuit je casa, bij de Cubaan thuis, een excursie per bici-taxi. Je lokale gids neemt je mee naar de buitenwijken van Trinidad en stopt op plekken waar je normaal aan voorbij zou gaan. De ervaren gids kan je veel vertellen over de gezondheidszorg en het schoolsysteem terwijl je een schooltje passeert, en hij stopt voor een suikerrietsapje waar de stad ooit zo rijk van werd.

3. Fietsen in Havana

Tijdens een fietstocht in Havana zie je op korte tijd de belangrijkste bezienswaardigheden; fiets over de Malecón boulevard, langs de afbeelding van Che Guevara op het Plaza de la Revolución, het stadspark en de kastelen. Kies voor een tour onder begeleiding van een lokale Cubaanse gids: kijk voor georganiseerde fietstours in Havana op Baja Bikes.

4. Fietsen in de Sierra Maestra

Wie echt voor een fietsvakantie in de natuur gaat, zou zeker ook de Sierra Maestra in het zuidoosten van Cuba moeten overwegen: dit is een minder bekend, maar prachtig natuurgebied.

Fietsvakantie Cuba boeken

Fietsen op Cuba is populair en dus zijn er diverse reisorganisaties en touroperators die dit aanbieden als reis. Kies ervoor om in gezelschap te reizen (groepsreis) of stel je eigen fietsreis Cuba samen met bouwstenen. Wil je nog meer weten over de natuur op het eiland en de mooiste reizen bekijken, lees dan de informatie en tips voor een rondreis Cuba.

Beste tijd fietsen Cuba

De beste periode om te fietsen is januari, maar in principe kan je het hele jaar door fietsen of mountainbiken.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!