Ga naar content

Viñales in Cuba

Mooiste plekjes op Cuba - In het westen van Cuba ligt misschien wel het mooiste natuurgebied van het land: de groene vallei van Viñales. Op zo’n drie uur rijden van Havana vind je hier een uitgestrekt landschap van tabaksvelden, roestrode aarde, statig oprijzende karstbergen en boeren die zich voortbewegen per paard en wagen.

Viñales in Cuba bezoeken

De Viñales vallei bevindt zich in de provincie Pinar del Rio, in de westelijke punt van Cuba. Het is een van de meest geliefde bestemmingen voor natuurreizigers die Cuba bezoeken. Er zijn verschillende manieren om van het prachtige landschap in Viñales en omgeving te genieten; te voet, te paard of op de fiets. Diverse touroperators en reisorganisaties bieden een bezoek aan Viñales aan als bouwsteen, of als onderdeel van een rondreis. Op welke manier kan je Viñales bezoeken? 5 leuke tips:

1. Wandelen tussen mogotes

Te voet geniet je altijd optimaal van de natuur. Verspreid door de vallei van Viñales vind je verschillende "mogotes", oftewel grijze heuvels van kalksteen die op zichzelf staand uit de groene vlakte steken. Een soortgelijk landschap tref je ook in Zuid-China, Laos en Noord-Vietnam. 

Viñales Cuba
Deel op Pinterest

De mogotes vormen verschillende kleine valleien, zoals de Valle del Silencio en de Valle del Palmarito, die je perfect in een halve dag al wandelend kunt verkennen. Trek er voor een wandeltocht in Viñales samen met een gids op uit, zodat je niet verdwaalt en onderweg mooie stops kunt maken bij bijvoorbeeld een grot of lokale kiosk met palmendak, waar je zal genieten van een verse kokosnoot.

2. Paardrijden door de tabaksvelden

Een andere populaire en leuke activiteit in Viñales is paardrijden: trek per paard de valleien in. De lokale gidsen kennen het landschap én de paarden op hun duimpje en zorgen dat je een rustig beestje krijgt om mee over de roestrode zandpaden te sjokken. Onderweg passeer je tabaksvelden en droogschuren, waar het gebied Viñales in Cuba bekend om is. Je gids kan je van alles vertellen over de tabaksproductie, van zaaien en oogsten tot drogen en verkopen.

In Viñales wordt de beste tabak van heel Cuba geteeld, en volgens sommigen zelfs van de wereld. Tussen november en april zie je hier de tabaksplanten op het land staan; daarna worden de bladen geplukt en in droogschuren enkele weken te drogen gehangen. In welke tijd van het jaar je ook in Cuba bent, je kunt bijna altijd wel een deel van het tabaksproces bekijken.
Lees meer over paardrijden in Viñales.

3. Fietsen in de vallei

Veel toeristen kiezen ook voor een tocht op de fiets door de mooiste valleien van Cuba. Het geeft de ruimte om te genieten van het mooie landschap, maar toch ook meer te zien dat tijdens een wandeling. In enkele uren kan je langs de mooiste plekjes van Viñales fietsen. Bekijk zeker ook onze tips voor een fietsvakantie in Cuba.

4. Bezoek aan een ondergronds grottenstelsel

Ook ondergronds heeft de regio rondom Viñales een bijzonder landschap. Zo vind je tussen de mogotes het grottencomplex La Cueva del Indio. Hier kun je tussen stalagmieten en stalactieten door wandelen, in een grot die mooi verlicht is. Op een gegeven moment stap je in een bootje en na 10 minuten kom je aan de andere kant weer naar buiten. Leuk, maar wel een tikje toeristisch. Voor grotten die een stuk spectaculairder zijn, ga je naar de Gran Caverna de Santo Tomás, het grootste grottenstelsel van Cuba. Gewapend met een helm en een lamp ga je hier samen met een gids anderhalf uur lang op ontdekkingstocht door de grotten.

5. Ontmoetingen met de locals

Buiten alle prachtige natuur in Vinales maken ook de ontmoetingen met de lokale bevolking een bezoek aan het gebied bijzonder. Bijvoorbeeld een ontmoeting met de tabaksboer, die je graag laat zien hoe je met de hand een sigaar rolt en je daarna voor een zacht prijsje een paar van zijn beste exemplaren verkoopt.

Of de gastfamilie in je "casa particular" in Viñales, een Cubaanse vorm van een bed & breakfast, waarbij families een aantal kamers in hun huis verhuren aan toeristen. Zo maak je het Cubaanse leven van dichtbij mee en krijg je ’s avonds de beste lokale specialiteiten voorgeschoteld, van varkensvlees met rijst en bonen tot kreeft en verse fruitcocktails.

Rondreis langs Viñales

Wil je in korte tijd veel zien van het land en ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Cuba? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die Cuba door en door kent. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Edith Huntink
Geschreven door
Edith Huntink
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!