Ga naar content

Arikok Nationaal Park

Aruba - Arikok is een adembenemend stukje beschermde natuur op Aruba. Het bevindt zich aan de oostkust van het eiland en beslaat ongeveer 20% van de totale oppervlakte van het eiland.

Arikok Nationaal Park is een echte schatkamer van diverse landschappen, met een mix van droge woestijngebieden, ruige kliffen, weelderige heuvels en fraaie grotten. Natuurgids Jorge Zaraga van Aruba Eco Tours en zijn collega Sergio namen ons mee op pad om dit schitterende stukje natuur te ontdekken!

Natuurbehoud in Arikok

De afgelopen decennia is er heel wat gebeurd op het gebied van natuurbescherming op Aruba. In Arikok is natuurbehoud sowieso belangrijker dan recreatie. Men doet er alles aan om zo weinig mogelijk afval te hebben, de rotsen en planten niet te beschadigen en de dieren zo min mogelijk te verstoren. Drones zijn niet toegestaan. Men doet ook aan educatie, waarbij men bijvoorbeeld locals stimuleert om zoveel mogelijk inheemse planten in de tuin te zetten. Dat is beter voor de lokale fauna.

Rooi rivierbedding
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De maximale snelheid voor voertuigen in het natuurpark is 20 km/uur. Sommige delen, zoals het zuiden, zijn zelfs geheel ontoegankelijk voor auto's. Fietsers en voetgangers zijn alleen op bepaalde tijdstippen van de dag welkom. Zo zijn er op de momenten dat de dieren het meest actief zijn geen gemotoriseerde voertuigen toegestaan.

Overnachtingstips

Mooiste plekken in Arikok Nationaal Park

Het natuurgebied wordt onderverdeeld in drie gebieden: de North Conservation Zone, de South Conservation Zone en de Central Activity Zone.

De beste tijd om te wandelen in Arikok is de vroege ochtend. De temperatuur is dan nog aangenaam en de dieren zijn het meest actief. Wil je de mooie cododo (endemische hagedis) zien, ga dan wat later op pad. Tussen half 10 en 12 warmt deze zich op op de rotsblokken. Het mannetje valt op door zijn felblauwe tekening, het vrouwtje is zoals het in het dierenrijk vaker gebeurt, saai bruin.

cododo Aruba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- North Conservation Zone

Het noorden van het park heeft een droger landschap dan de rest van Arikok. Dit beschermde deel is toegankelijk vanaf de Rancho parkeerplaats in het noorden van Arikok. Meld je wel eerst even bij het Centrale Bezoekerscentrum om toegangstickets voor het nationaal park te kopen. Met dit geld wordt het park onderhouden en beschermd en het is belangrijk om hier aan bij te dragen. Het is ook mogelijk om een jaarpas te kopen. Na drie bezoeken heb je je geld er uit.

Daimari Beach Arikok
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een schitterende wandelroute voert vanaf Rancho Parking langs Daimari Beach, via de Moro rots naar Conchi Natural Pool. Moro wordt ook wel eens Klein Aruba genoemd. Deze rots ligt bij de samenvloeiing van twee rivierbeddingen (roois), met aan beide kanten een baai: Boca Keto en Boca Fluit. 

Moro Aruba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Aan het einde van de wandelroute verandert de kleur van het landschap. De groene zeedruiven en okerkleurige rivierbeddingen maken plaats voor zwart basalt. Bij de Natural Pool bevinden we ons midden in een Lord of the Rings aandoend landschap, bezaaid met ruige rotsblokken. De "Schildpaddenrots" waakt over de omgeving. 

Conchi Natural Pool
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Conchi, het natuurlijke zwembad en tevens eindbestemming van de hike, is echt een hoogtepunt op Aruba. Je zwemt hier in glashelder water, beschermd door ruige rotsen. Het water rond de pool spet soms wel meters hoog de lucht in. Wanneer je met een snorkel onder water duikt, zie je alle kleuren vissen om je heen. 

Vissen natuurlijk zwembad Aruba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Aanvankelijk had het natuurlijke zwembad een iets minder leuk doel. Hier werden een eeuw geleden schildpadden samengedreven, om vervolgens op het bord van de Arubanen te eindigen.

- Central Activity Zone

Het centrale gebied van Arikok Nationaal Park is het meest bestemd voor recreatie. 

1. San Fuego entree en Botanische Tuin

De centrale entree van Arikok Nationaal Park bevindt zich bij San Fuego op de Northern Loop / Route 7, een weg dwars door het park. Bij deze entree zitten ook diverse gebouwen van het FPNA, Fundacion Parke Nacional Arikokde of Arikok National Park Foundation, en een botanische tuin met wetenschappelijke onderzoeksruimte.

De botanische tuin is interessant voor plantenliefhebbers. Hier groeien diverse endemische en zeldzame soorten, waaronder een endemische orchidee. In het onderzoekscentrum worden bomen en planten gekweekt.

Picnic Aruba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Via Picnic Aruba kan je zelfs een picnic in het park laten organiseren! Tijdens een heerlijk ontbijt laten we ons meer vertellen over de geschiedenis en biodiversiteit van het park.

Gian Nunes, de Research and Conservation Manager, vertelt ons vol passie over het werk van de FPNA en de natuur in het park. Er is een tienjarig plan om de mensen van Aruba en de toeristen meer verantwoordelijkheidsgevoel te geven over het natuurbehoud.

Zo zijn er vogeltellingen waar de lokale bevolking bij betrokken wordt en weet hij zelf alles te vertellen over de geluiden en het gedrag van de meest voorkomende vogelsoorten in Arikok; de grijze koningstiran, de troepiaal, twee kolibries en drie soorten vliegenvangers.

2. Dos Playa

Deze stranden zijn de belangrijkste plekken voor zeeschildpadden. Vier verschillende soorten komen hier om te nestelen. Met uitzondering van de maand februari, is er in elke maand wel een soort aan het nestelen op Dos Playa. Bij de kust komen veel sternen voor. Ze komen soms recht op ons af vliegen om hun nest te beschermen.

Vogels Arikok
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Boca Prins

Op de route naar Quadirikiri Cave kan je een stop maken bij Boca Prins, een mooie baai. Zwemmen is hier echter strikt verboden, omdat er gevaarlijke zeestromen zijn. Genieten van het witte zandstrand en groene mangroven kan wel.

De omliggende duinen bieden een unieke vegetatie. Er zijn zelfs sporen van varens, want vroeger zou dit gebied veel verder landinwaarts gelegen hebben.

Boca Prins
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- South Conservation Zone

Het zuiden van Arikok is een bijzonder mooi gebied. De ruige kust, de ruwe zee en de duinen vormen een vogelrijk gebied. 

1. Jamanota

De Jamanota is met 188 meter het hoogste punt van het eiland. Het is een mooi wandelgebied, waar wilde geiten en ezels je pad kruisen en parkieten luidkeels krijsen tussen het gebladerte. Onder meer de Pajarito trail voert door het gebied.

Er loopt een betonnen weg langs het viewpoint en ook deze is nog uitsluitend in gebruik om te wandelen. Op dit pad kan je met redelijk gemak de Arubaanse ratelslang zien. De slang warmt zich net als de cododo graag op in de zon.

2. Guadirikiri

Guadirikiri of Quadirikiri betekent kleine tuin. De grotten hier worden door veel toeristen bezocht en zijn een van de belangrijke highlights van Aruba. Het zijn prachtige grotten om te bezoeken, maar het kan er op sommige momenten wel druk zijn. 30 meter verderop ligt nog een andere grot, met oude rotstekeningen van de indianen.

Quadirikiri
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ga je zelf op vakantie naar Aruba en is natuur jouw interesse, dan mag een wandeling in Arikok echt niet ontbreken. Ben je minder goed ter been, of wil je graag vanuit een ander perspectief naar de omgeving kijken, dan kan een jeeptour ook nog leuk zijn. Kijk voor boekingen bij Get Your Guide.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!