Ga naar content

Brazilië

Brazilianen zeggen vaak dat ze op een continent wonen, en niet in een land. Dat nodigt uit om meer te weten te komen over Brazilië als vakantieland! Een bestemming met een zeer divers landschap dus, veel wildlife en ongekend veel mogelijkheden voor een rondreis.

Hoe is de natuur in Brazilië?

Qua oppervlakte behoort het tot de grootste landen ter wereld, voor natuurliefhebbers is het een land met de grootste biodiversiteit. De natuur in Brazilië biedt het overweldigende Amazonewoud, de Pantanal, vele nationale parken en kleinere natuurgebieden, elk met een spectaculaire dieren- en plantenwereld.

Hou je van planten en dieren, check dan zeker onze Brazilië natuurgidsjes! De grote steden bevinden zich voornamelijk in het zuiden, exotische stranden in het noorden en het regenwoud en natuurgebieden in het binnenland.

Rio de Janeiro, een bruisende metropool, geldt vaak als uitgangspunt voor een natuurreis. En tijdens een stop van enkele dagen kan je er de Suikerbroodberg beklimmen, deltavliegen vanaf de Pedra de Gavea of de Corcovado vulkaan bezoeken. Er zijn een honderdtal nationale parken in Brazilië, te veel om op te noemen. Wil je zelf de mooie natuur ervaren, bekijk dan onze selectie van mooiste rondreizen of stel zelf een rondreis in Brazilië samen aan de hand van losse bouwstenen.

Mooiste individuele natuurreizen Brazilie

Mooiste natuurgebieden

We nemen je mee in een overzicht van de mooiste plekken in Brazilië en de natuurgebieden je niet mag missen tijdens een rondreis.

1. Iguazu watervallen

De Iguazu watervallen behoren tot de drie grootste watervallen ter wereld en zijn volgens velen de mooiste watervallen die er zijn. Lees onze informatie en bekijk onze tips voor een reis naar de Iguazu watervallen

Iguazu watervallen in Brazilië
Iguazu
Deel op Pinterest

2. Amazone

Een van de bekendste en ook mooiste gebieden van Brazilië is natuurlijk het Amazonewoud. De regio heeft een ongekende rijkdom aan planten, bomen en dieren. Uniek in de wereld, iedere natuurliefhebber moet dit ooit in zijn leven gezien hebben! Uitvalsbasis voor de Amazone is de stad Manaus, bij de Rio Negro. Hiervandaan kan je tal van excursies in het regenwoud maken.

Tijdens een vlucht naar het gebied krijg je al een goed idee van de enorme oppervlakte. Aan de oevers van de vele rivieren die door het Amazonegebied kronkelen leven Indianen in kleine dorpjes. De "joining of the waters" is de plek waar de Rio Negro en de Solimoes samenkomen. De twee stroken water vormen pas na 12 km één geheel, de almachtige Amazonerivier.

3. Pantanal

De Pantanal is net zo bijzonder als de Amazone. Met een oppervlakte van vijf keer Nederland bestrijken deze enorme wetlands een immens gebied. Volgens biologen kent dit natuurgebied de grootste diversiteit aan planten, bloemen en dieren. Lees meer over de Pantanal en bekijk de mooiste individuele- en groepsreizen. 

Dieren in Brazilië
Deel op Pinterest

4. Cerrado

In een groot land als Brazilië is oneindig veel te zien tijdens een reis, en zeker als je van natuur houdt. Een mooi gebied is Cerrado, ten noordwesten van Rio de Janeiro. Met glooiende gele graslanden en rode rotswanden vormt dit een fraai natuurgebied, waarbinnen verschillende nationale parken vallen. Het Nationaal Park Emas staat bekend om de rode en door glimwormen opgelichte termietenheuvels, palmenstranden, bossen en diepe kloven en heel veel wildlife.

Leuke groepsreizen in Brazilië

5. Tocantins

Deze tip deelde Olaf Reizen met ons. Een onbekende staat in Brazilië, prachtig gevarieerd en met heel veel dieren. Azuurblauwe bronnen, dichte jungle en een grote rijkdom aan ecosystemen. Ontdek Tocantins.

6. Lencóis Maranhenses

Een natuurgebied dat we je absoluut niet willen onthouden zijn de witte zandduinen van Lencóis in het noordoosten van Brazilië, niet te verwarren met Lencois bij de Chapada Diamantina. Dit vrijwel onbekende gebied is betoverend mooi. Hagelwitte duinen worden afgewisseld met prachtige blauwe lagunes van Lagoa Bonita en Azul. Het contrast van kleuren is prachtig.

Lencois
Deel op Pinterest

In het regenseizoen (van januari tot juni) komt dit eldorado tot leven: uit elk hol in de witte woestijn komt wel een schildpad, vis of garnaal tevoorschijn. Eigenlijk kan je Lencois Maranhenses vergelijken met een strandwoestijn van zeer fijn en licht wit zand, dat tot 30 kilometer landinwaarts gaat. De baaien worden morrarias genoemd. De Braziliaanse woestijn van Lencois wordt overigens doorkruist door de Preguicas rivier, waarop je boottochten als excursie kunt boeken. Lencois is met een huurauto in ongeveer 10 uur rijden te bereiken vanaf Sao Luis. Chartervluchten vliegen naar Barreirinhas, de uitvalsbasis voor het gebied. Beste reistijd Lencois: januari - juni 

7. Fernando de Noronha

Op ongeveer 350 km van de noordoostelijke kust van Brazilië ligt een ander paradijs voor natuurliefhebbers; de tropische en vulkanische archipel van Fernando de Noronha. Het water rond de eilanden is het hele jaar door zeer aangenaam, met ongeveer 28 graden en een ideaal gebied om te duiken en te snorkelen.

Niet alleen is het water enorm helder, de diversiteit aan leven is net zo groots. Naast tonijn, haaien en barracuda's leeft hier een enorme groep spinner dolfijnen, die bekend staan om de sprongen die ze maken boven water.
Tip: bekijk de bouwsteen van Riksja Travel.

8. Bahia

Een ander gebied dat we extra in de kijker willen zetten voor je reis in Brazilië is de staat Bahia, vanwege de bijzonder mooie en ruim 1.000 km lange kustlijn. Er zijn zoveel verschillende soorten stranden, dat men ze ingedeeld heeft in vijf types. Cultuurstad Salvador is de uitvalsbasis voor deze staat.

Itacaré is een Portugese nederzetting ten zuiden van Salvador. Hoewel het vroeger vooral een belangrijk handelscentrum was voor cacao, is het vandaag de dag vooral een trekpleister voor de avontuurlijke toerist: surfers, wandelaars en natuurliefhebbers komen graag genieten van de prachtige natuur en exotische stranden rond Itacaré.

Verder het binnenland in kenmerkt de staat Bahia zich door groene eindeloze natuurparken. Lees bijvoorbeeld meer over de Chapada Diamantina, het mooiste gebied in Bahia.

9. Ilha Grande

Dit paradijselijke eiland ligt net ten zuiden van de stad Rio de Janeiro en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het landschap heeft veel te bieden op gebied van ecotoerisme. Mooie stranden, bergen, beschermde bosgebieden en watervallen kenmerken het landschap. Op Ilha Grande zijn auto's niet toegestaan, maar er is wel een uitgebreid netwerk aan wandelroutes.

Mooiste plekken Brazilië
Deel op Pinterest

Lees meer over de mooiste streken in Brazilië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!