Ga naar content

Tocantins

Mooiste gebieden Brazilië - Voor de echte natuurliefhebber is de staat Tocantins een paradijs op aarde. Olaf van Olaf Reizen vertelt ons meer over dit nog onbekende gebied.

Natuur in Tocantins

Tocantins is waarschijnlijk de meest onbekende staat van Brazilië en daar worden we bij Olaf Reizen blij van, want wij zijn altijd op zoek naar de onbekende pareltjes. Met Palmas als hoofdstad begon deze staat haar leven in 1988, toen het zich afsplitste van de staat Goias. Tocantins ligt centraal in het noorden van Brazilië en hier komen onder andere een paar natuurgebieden samen die Brazilië rijk is, zoals de Amazone en de Pantanal. Het wordt ook wel de oorsprong van veel natuurgebieden en rivieren genoemd.

Mooiste plekken in Tocantins

Veel reizigers die Brazilië bezoeken,richten zich op de Pantanal en de Amazone als richtpunten van flora en fauna. De lodges in deze gebieden zijn echter vaak duur en overvol. Dat probleem is er niet in Tocantins. Met gebieden zoals Cantao state park en Ilha do Bananal vind je hier de meest pure Amazone en Pantanal, die in elkaar overgaan.

1. Ilha do Bananal

Ilha do Bananal is het grootste riviereiland ter wereld en er leven zelfs nog oorspronkelijke indianen. Niet dat ze allemaal nog in de oertijd leven, maar als je wat verder het eiland bezoekt zijn er zeker nog gemeenschappen te vinden waar de Westerse invloed beperkt is. Er wordt hier wel redelijk wat rijst verbouwd, maar dat heeft weinig invloed op de fauna. Er zijn hier ongelofelijk veel beesten te zien, zeker in de droge tijd, die aanvangt in mei en tot december duurt. Je zal hier dieren kunnen zien als de tapir, jaguar, brilkaaimannen, capibara's, en anaconda's.

2. Cantão State Park

Ilha do Bananal is heel goed met het Cantao State Park te combineren, wat een paar uur rijden naar het noorden ligt. Dit beschermd gebied is een rivieren deltagebied en is qua fauna ook zeer divers. Hier treft men zelfs 3 soorten zoetwaterdolfijnen aan. Recentelijk hebben biologen een nieuwe soort ontdekt. Verder tref je er zo'n 750 vogelsoorten, 350 vissoorten en tal van bedreigde zoogdieren, zoals de zwarte kaaiman, de arapaima - de grootste vis van de Amazone - tal van reuzenotters en ga zo nog even door.

3. Jalapão

Tocantins heeft nog meer natuurschoon, in het oosten van de staat, dat in een nieuwe Jurassic park film niet zou misstaan. Laten we beginnen met het Jalapao gebied. Dit is een droger gebied dan b.v. Cantao, met tafelbergen, prachtige duinen en tal van bronnen waar het water zo uit de grond naar boven komt.

Deze bronnen noemen ze in Brazilie 'Fervedouros'. Het zijn geheime hot springs, verborgen tussen de bananenbomen. Ze zijn intens blauw, glashelder met een witte zandbodem en het water is gewoon drinkbaar. Het hele jaar door is het water heerlijk warm. 

Ook degene die van rafting houden komen hier aan hun trekken. Er zijn een paar heerlijke stukken met wild water, die stroomversnellingen veroorzaken tot klasse IV. En natuurlijk zijn hier vrijwel alle outdoor activiteiten te beleven, zoals mountainbiken, wildlife tochten, canyoning en tokkelen (een prachtige afdaling van zo'n 1.200 meter en een verval van 75 meter recht over een stuk jungle). 

Deel op Pinterest

4. Serras Gerais

Serras Gerais is ook een bijzonder gebied in Tocantins. Velen vinden dit gebied zelfs nog mooier dan Jalapão. Toen wij daar een paar maanden geleden op inspectie waren, zagen we zo'n 80 blauwe ara's op geringe afstand. Heel bijzonder. In deze regio vind je bovendien nog koloniale dorpjes, tal van watervallen en blauwe meertjes. Lagoa do Japones is zo'n meertje en eigenlijk niet te missen. Azuurblauw-turquoise helder water, omgeven door een groene jungle.

In deze fascinerende streek kan je gemakkelijk ruim een week van je Brazilië reis inplannen. Misschien nog wel langer als je er even voor gaat zitten!

Geschreven door
Olaf Hendriksz
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!