Ga naar content

Chapada Diamantina National Park

Brazilië natuur - Brazilië grossiert in bijzondere bestemmingen, maar geen een klinkt zo verleidelijk als "The Lost World" van het Chapada Diamantina National Park, ten westen van de stad Salvador. Glimmende kostbaarheden liggen er niet meer, maar wie de verloren wereld kan terugvinden krijgt een ongekend mooi landschap van watervallen en kliffen cadeau.

Natuur in het Chapada Diamantina National Park

Chapada Diamantina is gelegen in het oosten van Brazilië, in het achterland van Bahia, op ongeveer zes uur rijden van Salvador. Wie mooie natuur bij Salvador zoekt kan dus zeker een rondreis langs de Chapada Diamantina op de planning zetten.

Met een oppervlakte van ruim 1.500 km² heeft het nationaal park een grote diversiteit aan planten, dieren en landschappen. De flora en fauna bestaat uit cactussen, tal van bloemsoorten, bromelia's, diverse soorten apen, ara's en herten. De natuur kenmerkt zich door betoverende valleien, kloven, grotten, ondergrondse rivieren, bergen en watervallen. De Pati rivier en Ancorado rivier vormen vaak een leidraad voor wandelaars. Een van de mooiste uitzichtpunten vormt de heuvel Serra do Imperio.

Bereikbaarheid Chapada Diamantina

De bekendste toegangspoort met de beste infrastructuur is de plaats Lençois. Andere plaatsen waarvandaan je het gebied kunt verkennen en overnachten in leuke hotels zijn Mucuge, Xique-Xique do Igatu en Indarai. Vanaf Lençois kan je deelnemen aan tal van excursies, zoals paardrijden, mountainbiken, hiken en uitstapjes naar de grotten en watervallen van het gebied. Je kan de trips ook van tevoren boeken bij Nederlandse reisorganisaties, bekijk daarvoor onze reistips.

Bezienswaardigheden Chapada Diamantina

Veel minder bekend dan de Gold Rush uit de negentiende eeuw was de zoektocht naar kostbare diamanten. Het waren twee Duitse schatgravers die vanaf Salvador in 1844 de weg vonden naar een bizar landschap wat we nu kennen als Chapada Diamantina National Park.

Te midden van dreigende rotsformaties, diepe meren en ondergrondse rivieren werd een kwartsiet laag met diamant gevonden. Ruim 100 jaar later zijn de diamanten verdwenen en is Lençois als een dromerig stadje achtergebleven. Alleen koloniale façades getuigen van verdwenen rijkdom. De mooiste plekjes, bezienswaardigheden en activiteiten op een rijtje:

1. Tepuy

Ver voor de eerste vissen landdieren werden kreeg de Diamantina reeds zijn huidige vorm. Wind en water versneden het landschap tot een ondoordringbaar woud van stenen torens met daartussen diepe ravijnen. Miljoenen jaren later werden de torens "Tepuy" genoemd door de eerste bewoners. Nu zijn het vooral toeristen die ademloos omhoog staren naar de grillige vormen van de Morro do Camelo (kamelenrug) en de Morro do Pai Inácio (Vader Ináciorug).

2. Waterval

Laat je van de hoogste toppen van Chapada Diamantina National Park meevoeren naar de diepste grotten. Water doet dit wel erg letterlijk met tientallen watervallen waarvan de Cachoeira da Fumaça of Smoke Waterfall de meest bekende en hoogste waterval van Chapada Diamantina is. Onderweg naar de 380 meter lager gelegen bodem van de kloof verdampt een deel van het water tot mist. De Sossego en Buraçao zijn kleiner maar niet minder imposant. 

Cachoeira da Fumaça
Deel op Pinterest

3. Grotten in de Chapada Diamantina

Slechts een klein deel van het neerstortende water zoekt bovengronds zijn weg. Chapada Diamantina grossiert in verdwijngaten, ondergrondse rivieren en immense grotten die uitgeslepen zijn door water waar de dinosauriërs nog van gedronken hebben. Lapa Doce en Pratinha nodigen uit om de diepste geheimen van het gebied te verkennen. Ben je er in juni of juli? Vergeet dan niet om het Betoverde Meer op het programma te zetten.

Grot in Diamantenkloof
Deel op Pinterest

Diep, donkerblauw water in een kalksteengrot, verlicht door zacht strelende zonnestralen die door barsten in het plafond net het wateroppervlak bereiken. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan dit park. Voor wie durft is er de Lapão Grotto, een kwartsiet grot waar je samen met een gids aan een touw in afdaalt. Minder avontuurlijke mensen kunnen altijd een duikje nemen in het glasheldere water van een rivier of natuurlijk zwembad.

4. Wandelen in de Chapada Diamantina

Wie van dichtbij wil kennismaken met deze betoverende natuur in Brazilië moet zeker een trektocht in de Chapada Diamantina overwegen. Een groot netwerk aan paden werd vroeger aangelegd voor de diamantmijnen. Ga wandelen over deze eeuwenoude paden, langs tafelbergen, watervallen en grotten. Onderweg kan je regelmatig zwemmen in een rivier of poeltje.

Mooie wandelingen zijn de routes in de Vale do Pati en de Vale do Cachoeirao, twee zeer mooie valleien. Vanaf Bomba kan je wandelen in de Pati vallei, met een fraai uitzicht over de Ancorado. Vanaf de Morro do Castelo heuvel geniet je van een mooi vergezicht. Klim zeker ook naar de Serra do Imperio, waarvandaan je de mooiste foto's van de Chapada Diamantina kan maken. Heb je interesse in een wandeltocht in de Chapada Diamantina, vraag dan een voorstel op maat aan bij de Brazilië Reis Specialist.

Tips Reis naar Chapada Diamantina

Vanuit Salvador (Bahia) gaan er enkele vluchten per week naar Lencois. Voor wie goedkoop wil reizen is er een mogelijkheid van een nachtbus (afstand 400 kilometer - 6 uurtjes rijden). Vanuit Brazilië worden diverse pakketmogelijkheden aangeboden, bijna alle reizen als een individuele reis.

Maar het is ook mogelijk om bij een Nederlandse reisorganisatie je reis naar Chapada Diamantina National Park te boeken, onder Nederlandstalige reisbegeleiding. Bekijk het aanbod "Chapada Diamantina bouwstenen" en "excursies Chapada Diamantina" hierboven. Klaar voor een prachtige natuurreis in Brazilië?

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!