Ga naar content

Guatemala

Guatemala is een land in Midden-Amerika, vol bezienswaardigheden voor cultuur- en natuurliefhebbers. De gigantische Maya tempels in het noorden, de vulkanen, meren en mooie natuurgebieden maken een rondreis in Guatemala een bijzondere aanvulling op je reisportfolio.

Natuur Guatemala

Hoe is de natuur? Het landschap bestaat grofweg gezegd uit een aaneenschakeling van jungle, veel vulkanen (3 van de 33 zijn nog actief) en een fraaie kust. In het noorden ligt een groot kalksteenplateau, terwijl de korte kuststrook in het noordoosten aansluit bij de Golf van Honduras.

In het westen vind je een langere kustlijn, bij de Stille Oceaan. Twee grote meren staan vaak op het reisprogramma: het Izabalmeer in het oosten en het Atitlanmeer aan de westelijke kant van Guatemala.

Atitlan Guatemala
Deel op Pinterest

De Maya tempels bevinden zich vooral in het noorden, en ook hier is natuur alom aanwezig. Er worden soms ook fietsvakanties georganiseerd langs de grensgebieden van Belize, Mexico en Guatemala. Hier kan je de voortlevende cultuur van de Maya’s in je opnemen terwijl je langs tempels fietst. Naar Guatemala ga je niet voor een natuurreis óf een cultuurreis, maar voor een combinatie van beiden.

Mooiste gebieden Guatemala

Wat zijn de mooiste gebieden om te zien tijdens een rondreis in Guatemala? Organiseer je zelf een reis of kies je voor het gemak van een georganiseerde rondreis? Bekijk onze tips voor het plannen van jouw reis naar de mooiste plekken in het land.

1. Antigua

Een rondreis vangt vaak aan in Antigua, een stadje in de directe omgeving van Guatemala stad. Deze plaats is een goede kennismaking met het land en kenmerkt zich vooral door vele bijzondere koloniale gebouwen.

2. Dulce rivier en Izabalmeer

De Dulce rivier (Rio Dulce) en de omliggende natuur vormt een prachtig natuurgebied in het oosten van Guatemala. Er worden bootexcursies georganiseerd naar het reeds genoemde Izabalmeer (Lago de Izabal) en het dorpje Livingston, of je kunt zelf kanoën over het water. Onderweg zie je tal van dieren, waaronder bontgekleurde vogels en aapjes en met heel veel geluk zie je een jaguar. Bezoek zeker ook de minder bekende ruïnes van Quirigua. Het meer staat in verbinding met de Golf van Honduras. 

Natuuractiviteiten Guatemala
Deel op Pinterest

3. Atitlánmeer

Het Lago de Atitlán of Lake Atitlán, in het zuidwestelijke deel van Guatemala, is een van de mooiste gebieden van Guatemala. Voor velen is het het mooiste meer van het land en zelfs van de wereld. Dat komt met name door de omgeving: het meer wordt omringd door 12 vulkanen, door de lokale bevolking de "12 apostelen" genoemd. Maar dat is niet het enige: het water van het meer straalt een enorme sereniteit uit, waardoor rust en natuur het enige zijn wat je voelt en ziet. Atitlan is gelegen in de westelijke hooglanden van Guatamala.

Atitlanmeer
Deel op Pinterest

Het meer is vanaf Guatemala City te bereiken door met de bus of een huurauto naar Panajachel te rijden. Hiervandaan worden verscheidene excursies georganiseerd. Het is mogelijk om met bootjes (die als bus fungeren) de verscheidene pittoreske dorpen rond het meer te bezoeken om er te kajakken of te duiken. Let wel, de middagwind die over het meer waait kan het water soms opzwepen tot verraderlijk wit schuim.

4. Vulkanen in Guatemala

Van de 33 vulkanen zijn er slechts 3 actief. De Pacaya en de Fuegovulkanen behoren tot de meest actieve, mooiste en meest beklommen vulkanen van het land en vormen dus een favoriete stop voor toeristen tijdens hun rondreis door Guatemala.

Pacaya vulkaan
Pacaya
Deel op Pinterest

Vanuit het plaatsje Antigua is het mogelijk om rondleidingen of wandeltochten met gids te maken, in groep of individueel. Een gids is eigenlijk wel aan te raden, want zij zien zoveel meer dan jij. Een andere route voor de Pacaya vertrekt bij de radiotorens op de helling van Cerro Chino, reken op 2-3 uur wandelen.

Een andere boeiende vulkaan is de Tajumulco. Met 4.222 meter de hoogste van heel Midden-Amerika. Het is een slapende vulkaan die fantastisch is om op te wandelen, klimmen en kamperen. Er groeit en bloeit van alles op de flanken van de berg waardoor een beklimming naar een van de twee toppen prachtig is!

5. Maya Tempels en Tikal Nationaal Park

Een bezoek aan de Maya tempels van Guatemala kan natuurlijk niet ontbreken op je rondreis. Het Maya tempelgebied bevindt zich in het noordelijke deel van het land, in het Petén departement. Bekendste tempels zijn die van Tikal, maar ook de minder bekende Maya opgravingen van El Mirador, Seibal en Uaxactun zijn de moeite. De natuur is hier een ononderbroken aaneenschakeling van regenwoud.

Uitvalsbasis voor Tikal is de stad Flores, vanaf het dorp Carmelita kan je vervolgens (bijvoorbeeld per ezel) de jungle in trekken om de ruïnes te verkennen. Onderweg kruisen vele soorten apen, vlinders en vogels je pad. Voor de avontuurlijke hiker is het ook mogelijk om de tocht te voet te maken zonder gids, laat je echter goed informeren! In Tikal dwaal je urenlang rond langs fascinerende tempels van de Maya's en geniet je van de natuur in het Tikal Nationaal Park. Veel toeristen trekken naar dit gebied om de tempels te bekijken, maar vanwege de grootte van het complex voelt het veel rustiger aan als bijvoorbeeld Chitzen Itcha in Mexico.

6. Lanquín

Ook in het centrale deel van het land - in de departementen Verapaces - zijn er mooie bezienswaardigheden. De grotten van Lanquin bij de gelijknamige stad zijn gigantisch en onwaarschijnlijk mooi. De plaats is heilig voor de Maya's. Tijdens een bezoek is het mogelijk door de grotten te wandelen of per opblaasband de Lanquinrivier af te varen.

Ook het nabijgelegen Semuc Champey natuurgebied, met haar natuurlijke zwembaden, vormt een leuke excursie vanaf Lanquin. Bovendien is de streek vooralsnog bespaard gebleven van groepen toeristen. Er zijn prachtige ecolodges in de natuur te vinden, waar je heerlijk kunt bijkomen van je avonturen. 

Pools Guatemala
Semuc Champey pools
Deel op Pinterest

7. Vogels in Guatemala

Guatemala is een zeer vogelrijk land. Vooral het centrale bergachtige deel van het land, op de hellingen aan de kant van de Stille Oceaan, heeft veel gebieden waar je vogels kan observeren. Nabij Guatemala City kan je wandelen in het Cayala Ecological Park en Muxbal Scout Camp.

Rondreis Guatemala

Een ding is zeker, hoe je een reis naar Guatemala ook organiseert, je zal geen spijt krijgen. Een fantastisch land, met een ongelooflijke cultuur en prachtige natuur. Wie graag de touwtjes in eigen handen heeft, maar toch wil kunnen terugvallen op een reisorganisatie, kan een reis naar Guatemala samenstellen met bouwstenen. Op Riksja Mexico bijvoorbeeld vind je een aantal excursies om je reis zelf te bouwen.

Uiteraard zijn bouwstenen en maatwerk reizen niet de enige manier om Guatemala te ontdekken. Verscheidene organisaties met kennis van het land hebben mooie individuele rondreizen uitgestippeld. Indien je iets wilt wijzigen in het reisprogramma is dat meestal geen probleem. Vind je het gezellig om met meerdere mensen te reizen, dan kan je er ook voor kiezen om een groepsreis in Guatemala te boeken. Vaak is dit in combinatie met Mexico, Honduras of Belize.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!