Ga naar content

Guatemala

Guatemala is een kleurrijke bestemming in Midden-Amerika, vol bezienswaardigheden voor cultuur- én natuurliefhebbers. De gigantische Maya tempels in het noorden, de vulkanen, meren en schitterende natuurgebieden maken een rondreis in Guatemala een bijzondere aanvulling op je reisportfolio.

Natuur Guatemala

Hoe is de natuur? Het landschap bestaat grofweg gezegd uit een aaneenschakeling van jungle, veel vulkanen (3 van de 33 zijn nog actief) en een fraaie kust. In het noorden ligt een groot kalksteenplateau, terwijl de korte kuststrook in het noordoosten aansluit bij de Golf van Honduras.

Guatemala betekent letterlijk vertaald "Land van de Bomen", maar het wordt ook vaak het "Land van de Eeuwige Lente" genoemd.

In het westen vind je een langere kustlijn, bij de Stille Oceaan. Twee grote meren staan vaak op het reisprogramma: het Izabalmeer in het oosten en het Atitlanmeer in het westen van Guatemala.

Volcán de Fuego
Deel op Pinterest

De Maya tempels bevinden zich vooral in het noordelijke deel, en ook hier is natuur alom aanwezig. Naar Guatemala ga je niet voor een natuurreis óf een cultuurreis, maar voor een combinatie van beiden.

Mooiste plekken in Guatemala

Wat zijn de mooiste gebieden om te zien tijdens een rondreis in Guatemala? Organiseer je zelf een reis of kies je voor het gemak van een georganiseerde rondreis? Bekijk onze tips voor het plannen van jouw reis naar de mooie plekken in het land.

1. Antigua Guatemala

Na een eerste overnachting in Guatemala stad, voelt het alsof een rondreis pas écht aanvangt tijdens een bezoek aan Antigua Guatemala. Dit kleurrijke stadje ligt aan de voet van de Volcán de Agua, ten westen van de hoofdstad. Zelfs natuurreizigers mogen het niet overslaan, daar is het te mooi voor.

Arco de Santa Antigua Guatemala
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Antigua is erg toeristisch, maar is voor velen dan ook de mooiste stad van Midden-Amerika. Struin langs de vele bijzondere koloniale gebouwen, zoals de gele Merced kerk, Calle del Arco met de Arco de Santa boog en de witte Kathedraal aan het centrale park. Hou je van bijzondere interieurs, drink dan een kop koffie in de mooiste Starbucks ter wereld.

Bij helder weer is Cerro de la Cruz park een letterlijk hoogtepunt, met een fraai vergezicht op de stad en Volcán de Agua. Fotogeniek is zeker ook de kleurrijk geklede lokale bevolking. Vrouwen poseren graag voor de camera, terwijl ze mango's of handgeknoopte tapijten verkopen. 

Deel op Pinterest

De stad staat uiteraard op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een goede uitvalsbasis om vulkanen in de omgeving te beklimmen.

2. Pacaya vulkaan

Een van de populairste activiteiten is een beklimming van de perfect gevormde Pacaya. De vulkaan is nog steeds actief en daarom zijn beklimmingen tot aan de krater niet meer toegestaan, maar je kunt nog steeds een mooie trektocht maken vanaf het bezoekerscentrum tot aan de zwartgeblakerde lavavelden die de hellingen bedekken. Een waanzinnig mooi avontuur.

Pacaya
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Tikal Nationaal Park

Een bezoek aan de bekendste Maya tempels van Guatemala kan natuurlijk niet ontbreken op je rondreis. Het tempelgebied bevindt zich in het noordelijke deel van het land, in het Petén departement. Bekendste tempels zijn die van Tikal, maar ook de minder bekende Maya opgravingen van El Mirador, Seibal en Uaxactun zijn de moeite. De natuur in dit deel van het land vormt een ononderbroken aaneenschakeling van regenwoud.

Mundo Perdido in Guatemala
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In Tikal dwaal je urenlang rond langs fascinerende tempels van de Maya's en geniet je van de natuur in het gelijknamige Nationaal Park. Het mag dan wel een van de toeristische trekpleisters van Guatemala zijn, vanwege de grootte van het complex voelt het veel rustiger aan dan bijvoorbeeld Chitzen Itcha in Mexico.

4. Museo Nacional de Arte Maya in Guatemala City

Aansluitend meteen mijn volgende tip. Wil je meer weten over het leven van de Maya's en de belangrijkste archeologische vondsten, breng dan in het begin of het einde van je reis een bezoek aan het Museo Nacional de Arte Maya in Guatemala City. Het is een super mooi hedendaags museum, met een perfecte balans tussen ruimte, design en tentoongestelde objecten.

Maya Museum Guatemala City
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Naast gravures en beelden, vind je hier potten en sieraden van jade. Dit mineraal wordt nog steeds veel gebruikt in juwelen, maar in de oudheid werd het zelfs gebruikt om gaatjes in tanden te vullen. 

5. Atitlánmeer

Het Lago de Atitlán of Lake Atitlán, in het zuidwestelijke deel van Guatemala, is een van de mooiste gebieden van Guatemala. Voor velen is het zelfs het mooiste meer van onze planeet. Dat komt omdat het omringd wordt door 12 vulkanen, door de lokale bevolking de "12 apostelen" genoemd. Maar dat is niet het enige: het water van het meer straalt een enorme sereniteit uit, waardoor rust en natuur het enige zijn wat je voelt en ziet. Atitlan is gelegen in de westelijke hooglanden van Guatamala.

Atitlanmeer
Deel op Pinterest

Vanaf Guatemala City kun je best met de bus of een huurauto naar Panajachel rijden. Hiervandaan worden verscheidene excursies georganiseerd. Het is mogelijk om met bootjes (die als bus fungeren) de pittoreske dorpen rond het meer te bezoeken om er te kajakken of te duiken. Met 335 meter is het het diepste meer van het land. Let wel, de middagwind die over het meer waait, kan het water soms opzwepen tot verraderlijk wit schuim.

6. Fuego vulkaan

De Volcán de Fuego, poëtisch vertaald als de "Vuurvulkaan", is een iconische stratovulkaan. Met een indrukwekkende hoogte van 3.763 meter, domineert de meest actieve vulkaan van Guatemala het omringende landschap. Samen met de Volcán de Agua biedt dit een panorama dat zelfs vanuit de hoofdstad en het vliegtuig bewonderd kan worden.

Fuego vulkaan Guatemala
Deel op Pinterest

De laatste grote eruptie vond plaats in september 2012, waarbij 33.000 mensen gedwongen werden hun huizen te verlaten terwijl de vulkaan as en lava in de atmosfeer spuwde.

7. Tajumulco

Een andere noemenswaardige vulkaan is de Tajumulco. Met 4.222 meter de hoogste van heel Midden-Amerika. Het is een slapende vulkaan, die fantastisch is voor outdoor activiteiten. Je kunt hier wandelen, klimmen en kamperen. Er groeit en bloeit van alles op de flanken van de berg waardoor een beklimming naar een van de twee toppen prachtig is!

8. Lanquín en Semuc Champey

Ook in het centrale deel van het land - in de departementen Verapaces - zijn er mooie bezienswaardigheden. De grotten van Lanquin bij de gelijknamige stad zijn gigantisch en onwaarschijnlijk mooi. De plaats is heilig voor de Maya's. Tijdens een bezoek is het mogelijk door de grotten te wandelen of per opblaasband de Lanquinrivier af te varen.

Ook het nabijgelegen Semuc Champey natuurgebied, met haar natuurlijke zwembaden, vormt een leuke excursie vanaf Lanquin. Bovendien is de streek vooralsnog bespaard gebleven van groepen toeristen. Er zijn prachtige ecolodges in de natuur te vinden, waar je heerlijk kunt bijkomen van je avonturen. 

Pools Guatemala
Semuc Champey pools
Deel op Pinterest

9. Dulce rivier en Izabalmeer

De Dulce rivier (Rio Dulce) en de omgeving vormt een prachtig natuurgebied in het oosten van Guatemala. Er worden bootexcursies georganiseerd naar het Izabalmeer (Lago de Izabal) en het dorpje Livingston, of je kunt zelf kanoën over het water. Onderweg zie je tal van dieren, waaronder bontgekleurde vogels en aapjes en met heel veel geluk zie je een jaguar. Bezoek zeker ook de minder bekende ruïnes van Quirigua. Het meer staat in verbinding met de Golf van Honduras. 

Natuuractiviteiten Guatemala
Deel op Pinterest

10. Vogels en dieren in Guatemala

Er zijn meer dan 700 verschillende vogelsoorten geteld, waarvan 50 endemische, die dus alleen voorkomen in Guatemala. Vooral het centrale bergachtige deel van het land, op de hellingen aan de kant van de Stille Oceaan, heeft veel gebieden waar je vogels kan observeren. De meest voorkomende soorten vind je terug in dit Guatemala vogelgidsje.

yellow winged tangare
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Nabij Guatemala City kan je wandelen in het Cayala Ecological Park en Muxbal Scout Camp en wie de nationale vogel, de majestueuze quetzal wilt spotten, kan daarvoor best zijn pijlen richten op Biotopo Mario Dary Rivera, dat ook wel Biotopo del Quetzal wordt genoemd. 

Overige dieren die je kunt zien in Guatemala zijn jaguar, neusbeer, jaguarandi, poema, margay, coyote, miereneter, gordeldier, halsbandpekari, kaaiman en krokodil.

Rondreis Guatemala

De meeste mensen boeken een compleet verzorgde rondreis op maat. Er worden soms ook fietsvakanties georganiseerd langs de grensgebieden van Belize, Mexico en Guatemala. Hier kan je de voortlevende cultuur van de Maya’s in je opnemen terwijl je langs tempels fietst. Een ding is zeker, hoe je een reis naar Guatemala ook organiseert, je zal geen spijt krijgen.

Een fantastisch land, met een ongelooflijke cultuur en prachtige natuur. Wie graag de touwtjes in eigen handen heeft, maar toch wil kunnen terugvallen op een reisorganisatie, kan een reis naar Guatemala samenstellen met bouwstenen. Op Riksja Mexico bijvoorbeeld vind je een aantal excursies om je reis zelf te bouwen.

Vind je het gezellig om met meerdere mensen te reizen, dan kan je er ook voor kiezen om een groepsreis in Guatemala te boeken. Vaak is dit in combinatie met Mexico, Honduras of Belize.

Mijn reis werd mede mogelijk gemaakt door CATA Centro America en Travelproof.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!