Ga naar content

Semuc Champey en Alta Verapaz

Guatemala - Paula Bran van Let's go to Guatemala vertelt ons graag over de mooiste plekken in haar land. Net als Tikal en het Meer van Atitlán is ook Semuc Champey in het departement Alta Verapaz een van de belangrijke bezienswaardigheden.

Mooiste plekken in Verapaces

Vele malen is mij gevraagd of Verapaces en het Cobán gebied in Guatemala de moeite waard zijn om te bezoeken. Mijn definitief antwoord is ja! 

Guatemala is geografisch verdeeld in 22 departementen of staten. Alta Verapaz en Baja Verapaz zijn twee van deze staten, die we samen Verapaces noemen, en die één van de 7 toeristische regio's van het land vormen. Cobán is de grootste stad in deze regio.

Mooie natuur bij Lanquín
Deel op Pinterest

De Verapaces zijn een natuurlijk paradijs in Guatemala met een sterke Maya-identiteit. Een ideale bestemming voor avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers, die naast mooie plekken in de natuur ook kennis willen maken met de bijzondere cultuur.

1. Natuur in Verapaz

De natuur is adembenemend mooi. Hier vind je bergen bedekt met dichte bossen, tropische jungle en kristalheldere rivieren. Voor een natuurliefhebber die Guatemala bezoekt, moeten de Verapaces zeker deel uitmaken van de reisroute. 

Quetzal
Deel op Pinterest

2. Semuc Champey

Het natuurreservaat Semuc Champey is voor mij de must-see. Dit is een bijzonder natuurfenomeen, omdat er kalkterrassen gevormd zijn boven op een rivier. Deze terrassen hebben natuurlijke baden gevormd, met azuurblauw helder water. Bij mooi weer komen zowel locals als toeristen hier zwemmen tussen de prachtige natuur. Want, Semuc Champey is omgeven door weelderige groene jungle en ligt in een fraaie kloof.

Toerist bij Semuc Champey
Deel op Pinterest

Wat ook bijzonder is, is dat de rivier onder deze natuurlijke baden doorstroomt en verderop weer aan de oppervlakte komt.

Onlangs is een deel van de weg geasfalteerd, waardoor Semuc Champey beter toegankelijk is dan jaren geleden. Het eerste deel vanaf Lanquin is nu verhard, maar het laatste deel nog niet. Voor de route van Lanquin naar Semuc Champey heb je dus op het moment van schrijven nog wel een 4WD voertuig nodig. Maar een tuc-tuc die je meeneemt met alle tijd van de wereld kom je hier ook tegen. Normaal vind je in Lanquin pickups die je naar Semuc Champey brengen. 

Semuc Champey
Deel op Pinterest

Een gids heb je niet nodig in dit natuurgebied. Eenmaal aangekomen volg je de borden om naar het uitkijkpunt te gaan. De wandeling duurt ongeveer 30 minuten. Het pad is vrij steil. Boven aangekomen heb je het beste panoramische uitzicht.

Afdalend en na de inspanning bereik je de 6 poelen met kristalhelder water en is het puur genieten van een verfrissende duik, het gevoel is simpelweg heerlijk. Om goed voorbereid te zijn: neem water, iets te eten, comfortabele schoenen die niet glad zijn, waterschoenen en zwemkleding mee.

3. Overige natuurgebieden

Behalve het prachtige natuurreservaat  Semuc Champey zijn er verschillende andere natuurreservaten te bezoeken in de omgeving van Cobán en Lanquin. Denk bijvoorbeeld aan mooie plekken zoals Hun Nal Ye, Finca Chijul, Finca Sacmoc en Las Victorias National Park.

Hun Nal Ye
Deel op Pinterest

Andere natuurlijke bestemmingen in de regio zijn Laguna Lachuá, Río Sachichá, Río Cahabón en Las Conchas. 

Las Victorias
Deel op Pinterest

4. Lanquín

De meeste toeristen kiezen voor een verblijf in Lanquín. Het leven hier wordt bepaald door de bijzondere cultuur van de Maya Q'eqchí-bevolking. Het basisprincipe van hun cultuur is respect voor alles wat je omringt, dwz fauna en flora maar ook moreel verantwoord omgaan met je medemens. Deze basis prevaleert vaak boven juridische aspecten,

Het immense grottencomplex Grutas de Lanquín, ligt 1 km van de stad. 11 km ten zuiden van Lanquín loopt de rivier de Cahabón met het natuurmonument Semuc Champey. Lanquín is vaak het startpunt voor excursies naar Semuc Champey.

5. Cobán

Veel toeristen kiezen ervoor om in Lanquín te verblijven, waar je hostels vindt met een spectaculair uitzicht op de bergen, Semuc Champey te bezoeken, en daarna de toeristische route te volgen zonder Cobán te bezoeken. Dat is jammer, want naast alles wat er te doen is, is het een prachtige plaats waar je een heerlijke energie voelt.

Ook is het een aanrader om één van de kleine plaatsjes rond Cobán te bezoeken, op het centrale plein te zitten en alle kleuren en gewoontes van de inwoners te beleven. Als ik aan Cobán denk, denk ik aan water en niet alleen vanwege de rivieren, watervallen en lagunes. Het regent hier regelmatig, een lichte en aanhoudende motregen die chipi-chipi genoemd wordt.

Door het klimaat en de hoogte is Cobán één van de belangrijkste producenten van koffie en kardemom in Guatemala, twee van de belangrijkste exportproducten van het land. 

kardemom
Deel op Pinterest

Tijdens een wandeling door de stad is het aanbevolen om de kerk van El Calvario te bezoeken: een symbool van de Cobán-cultuur op de top van een heuvel, met een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.

Activiteiten in Verapaz

Het aanbod aan excursies en tours is divers: er zijn mogelijkheden om te raften, tubing, en ziplinen. Ook zijn er tochten naar grotten zoals de Grutas del Rey Marcos, Grutas de Lanquin met zijn vele vleermuizen en die van Candelaria als je tussen Alta Verapaz en Petén reist. 

Cueva Lanquin
Deel op Pinterest

Andere tochten met gids zijn koffie-tours, orchidideen-tours en bird watching.

Gastronomie

De overvloed van het gebied komt ook tot uiting in de gastronomische rijkdom. Dit is de ideale plek om een van de typische gerechten te proberen: kaq'ik, een kalkoensoep vergezeld van rijst en tamale. 

Kaq'ik
Deel op Pinterest

Een van mijn aanbevelingen voor eten is Casa Aurora, waar je de prachtige omgeving van de boerderij kunt verkennen en een waardevolle koffietour kunt maken. Casa D'Acuña en Café La Granja zijn mijn favorieten voor het ontbijt.

Paula Bran
Februari 2022

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Paula Bran
Geschreven door
Paula Bran
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!