Ga naar content

Tikal

Natuur in Guatemala - Soms komt het voor dat je eerst door andere landen reist voordat je door je eigen land reist. Hoewel ik geboren ben in Guatemala bezocht ik de Mayaruïnes van Tikal voor de eerste keer toen ik 25 jaar oud was. Elke keer dat ik in Tikal ben, herleef ik de emotie die ik voelde toen ik er voor het eerst was.

Tikal Tours

Een van de dingen die me het meest verwondert, is het gebrul van brulapen, vooral als je de vroege ochtendtour doet. Tijdens een tour in Tikal ga je voor zonsopgang het park in, luister je naar de brulapen in het donker en zie je de jungle ontwaken; dit terwijl de toppen van de piramides over de boomtoppen midden in de dichte jungle worden getekend. Dat is voor mij de definitie van de top van de wereld.

Belangrijke tip: als je deze tour doet, verblijf dan in het hotel dat zich in het Tikal Nationaal Park bevindt (Jungle Lodge) om je slaapuren zoveel mogelijk te verlengen. Het hotel is mooi, de kamers zijn super comfortabel en de service en het eten zijn uitstekend. Het biedt privékamers en gedeelde kamers. Interessant feitje: dit hotel huisvestte ooit de ontdekkingsreizigers die Tikal hebben opgegraven. Een slaapplek met een verhaal dus!

Maya's van Tikal

Het bestaan van Tikal, dat bekend was bij de inwoners van het gebied, werd officieel gemeld in 1848. Het werd uitgeroepen tot nationaal park in 1955 en tot UNESCO-werelderfgoed in 1979. Tikal verscheen ook in de eerste Star Wars-film in 1977. Mijn kinderen zouden het me niet vergeven als ik dit niet toevoegde. 

Tikal was een van de machtigste steden van het Maya-rijk. Een bruisende metropool met een stedelijke omgeving met wegen, geplaveide pleinen, belangrijke piramides, tempels en paleizen, evenals duizenden huizen om mensen te huisvesten die er woonden. Recente studies onthullen, met behulp van lasertechnologie, een stad die groter is dan eerder werd aangenomen. Zeer goed verbonden met andere naburige steden en een uitgebreid wateropvangsysteem.

Maya ruines Tikal
Deel op Pinterest

De Maya-beschaving had grote astronomische, wiskundige en agrarische vooruitgang. De Maya's ontwierpen een kalender van 365 dagen, gebruikten 0 in hun wiskundige berekeningen en creëerden een waterfiltratiesysteem bijna tweeduizend jaar voordat soortgelijke systemen in Europa werden gebruikt.

Meer dan 80% van de nu bekende structuren zijn nog niet opgegraven. Het uiterlijk van Tikal blijft hetzelfde als jaren geleden. Maar weten hoeveel er nog te ontdekken valt, maakt een bezoek aan Tikal nu veel spannender.

Tikal bezoeken

Als ik een plaats zou moeten noemen die Guatemala definitief identificeert, zou het Tikal zijn. Het omvat alles wat Guatemala te bieden heeft: natuur, cultuur en avontuur. Het is een natuurreservaat in het hart van de Maya-wereld dat ons het gevoel geeft een oude verloren stad midden in de jungle te ontdekken. Het is een symbool van de Guatemalteekse identiteit. 

Tikal bezoeken
Deel op Pinterest

De energie van de natuur en de plechtigheid van de monumenten creëren een magische en spirituele omgeving. Tikal wordt door de huidige Maya's beschouwd als een heilige plaats waar ze op speciale data ceremonies en rituelen uitvoeren. Het verbaast me dat er in Guatemala 3.288 heilige plaatsen zijn die officieel door de overheid zijn erkend, waarvan 469 in het departement Petén in het noorden van het land liggen, waar ook Tikal te vinden is. 

Een bezoek aan Tikal voelt als een ontdekkingsreis, of een tijdreis. Je innerlijke kind zal zich verbazen over elk klein wonder van de natuur en de unieke geschiedenis. Tikal is een van die plaatsen waar je minstens één keer in je leven naartoe moet. Niets wat ik je vertel zal de echte ervaring vervangen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Paula Bran
Geschreven door
Paula Bran
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!