Ga naar content

Meer van Atitlán

Guatemala - Het meer Atitlán is een van de mooiste meren ter wereld. Naast de natuurlijke schoonheid, hangt hier een energie waar Guatemalanen en buitenlanders verliefd op worden.

Gelegen op 1500 meter hoogte en beschermd door 3 vulkanen, heb je in Atitlán bijna overal een prachtig uitzicht. Het is met 340 meter het diepste meer in Midden-Amerika. Op de bodem werden overblijfselen gevonden van een oude Maya-stad, Samabaj, die meer dan 2000 jaar geleden bestond. Duikactiviteiten zijn momenteel niet toegestaan in Samabaj, maar de gevonden stukken zijn te bezichtigen in het Lacustrine Museum in Panajachel.

Natuur bij Lake Atitlán

Het meer is omgeven door vulkanen en die bepalen het hele beeld. De natuur is prachtig en nodigt uit om verkend te worden.

Dorpen bij Lake Atitlán

Het meer Atitlán is verder niet samen te vatten in een enkele plaats of bestemming. Rond het meer liggen verschillende dorpen, elk met hun eigen vibe en persoonlijkheid. Afhankelijk van wat je zoekt, vind je in elk van de plaatsjes rond het meer verschillende opties. 

Kleurrijke bevolking
Deel op Pinterest

De meest praktische manier om de verschillende dorpen te bezoeken is per boot. Er is een dagelijkse bootdienst die de dorpjes met elkaar verbindt en je kunt altijd een boot voor een dag huren om je overal in je eigen tempo te brengen. Eenmaal in een dorp aangekomen, kun je het niet alleen te voet verkennen, maar ook een tuk-tuk nemen en jezelf een aantal steile straten besparen.

Op een bepaald tijdstip in de middag is het normaal dat de wind sterke golven in het meer veroorzaakt. Dit fenomeen staat bekend als Xocomil en is gehuld in vele legendes en liefdesverhalen. Er bestaat een mythe waarbij de wind de zonden van de bewoners van de gemeenschappen aan de oevers van het meer verzamelt. 

Kortom, de boottocht is rommelig, dus het is beter om niet met de boot te gaan als er Xocomil is.

1. Panajachel

Vanuit de hooglanden van Guatemala is Panajachel de toegangspoort tot het meer Atitlán. Hier is een grote verscheidenheid aan hotels en restaurants voor alle smaken en budgetten. Ik ging er vaak heen toen ik een tiener was. Het groeide enorm door het toerisme, waardoor het erg bruisend is.

2. Santa Catarina Palopó

Santa Catarina Palopó ligt heel dicht bij Panajachel en is het meest kleurrijke stadje. Dat komt door het project "Pintando Santa Catarina Palopó", dat geïnspireerd is op de Maya-huipiles (kleding). Doel van het project is om alle 850 huizen van de stad te beschilderen met traditionele kleuren en ontwerpen.

3. San Juan La Laguna

Dit plaatsje is de artistieke bestemming van het meer. Hier vind je tal van kunstgalerijen en straatkunst, textielcoöperaties, cacao-, honing- en medicinale werkplaatsen. Vanaf het centrale plein kun je de heuvel Mayan Nose beter zien, een berg met het profiel van een Maya-gezicht. Een bezoek aan het uitzichtpunt van de Kaqasiiwaan-heuvel is tegenwoordig onvermijdelijk.

San Juan La Laguna
Deel op Pinterest

Kijken naar de zonsopgang vanaf het Mayan Nose is een ervaring die je niet wil missen. Het uitkijkpunt heeft een van de beste uitzichten op het meer, waarvan je de 3 vulkanen kunt zien. Afhankelijk van waar je verblijft, moet je vroeg opstaan om per boot of te voet te vertrekken.

4. San Marcos La Laguna

San Marcos La Laguna biedt een meer spirituele omgeving. Het is een mooi, rustig stadje met veel aanbieders van yoga, holistische en alternatieve geneeswijzen. Er zijn ook veel restaurants, veelal met een veganistisch of vegetarisch menu. Tijdens een wandeling door de straten bewonder je de handgemaakte muurschilderingen en voel je dat de natuur overal aanwezig is.

Bij San Marcos ligt de Tzankujil-heuvel. Het is een van de meest indrukwekkende gemeenschappelijke parken rond het meer, waar je vanaf een hoogte van 10 meter in het meer van Atitlán kunt springen. Geweldig!

5. San Pedro La Laguna

San Pedro La Laguna is de feestplek van het meer. De meeste backpackers trekken naar dit kleine stadje, dat goedkope accommodaties en feesten biedt. Voorbij de straten vol bars, reisbureaus en restaurants zijn er ook rustige plekken.

6. Santiago Atitlán

Santiago Atitlán is het grootste dorp rond het meer. Het heeft een sterke Maya Tzutujil-identiteit die op elke hoek te zien is. Er zijn twee dingen die ik aanbeveel om hier te doen: bezoek Maximón, de Maya-heilige die voortkomt uit het Maya-katholieke syncretisme, die elk jaar van huis verandert en naar wie je in de stad kunt vragen.

De tweede aanrader, zeker als je van natuur houdt, is een bezoek aan Mirador Rey Tepepul, een natuurreservaat waar je de bontekleurde quetzal,kunt zien. 

Quetzal
Deel op Pinterest

Reizen naar Lake Atitlán

Er zijn meer dan 12 dorpen rond het meer, elk met hun eigen charme. En zo zijn er ook accommodaties naar ieders wensen en budget, zowel hotels als Airbnb.

Ontbijt
Deel op Pinterest

Als eten net zo belangrijk is voor jou als voor mij, zou in dit geval mijn aanbeveling zijn dat je zeker weet waar je gaat eten als je eenmaal een reisbestemming rond het meer hebt gekozen. Dit vermeld ik omdat sommige plaatsen niet de verscheidenheid aan restaurants bieden die je in andere aantreft. Maar een bezoek aan elk van de dorpen is een groot avontuur. Ik adviseer je graag over de leukste eetmogelijkheden.

Natuur in Atitlán

En over avonturen gesproken, er is een plek die ik graag bezoek: het natuurreservaat Atitlán. Het is een privéreservaat met de meest verbazingwekkende zipline tussen twee bergen en het meer als achtergrond. Voor meer ontspannen activiteiten zijn er paden met hangende bruggen en een vlinderkoepel waarmee je jezelf kunt onderdompelen in het bos en deel kunt gaan uitmaken van de natuurlijke omgeving.

Ook heerlijk is kajakken op Lake Atitlán, in alle rust geniet je dan van de omgeving en de natuur. 

Kajakken meer van Atitlan
Deel op Pinterest

Het beklimmen van de vulkanen rond het meer is ook een populaire activiteit, waarbij je in contact komt met de natuur en je een spectaculair uitzicht op het meer hebt. Van de drie is de vulkaan San Pedro de eenvoudigste. De Atitlán-vulkaan is de derde hoogste in Guatemala op 3.537 meter boven zeeniveau en wordt beschouwd als een van de moeilijkste te beklimmen, samen met zijn tweeling, de Tolimán-vulkaan, waarmee hij aan de basis is verbonden.

Als je van avontuur houdt en geen hoogtevrees hebt, biedt paragliden je een uniek uitzicht en dat kan vanaf verschillende punten rond het meer.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Paula Bran
Geschreven door
Paula Bran
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!