Ga naar content

Rio Lagartos

Mexico - Het kleurrijke vissersplaatsje Rio Lagartos ligt in het noorden van Yucatan. Vanaf Valladolid is het een rechte weg naar boven. Alleen Ek Balam is noemenswaardig als tussenstop; daar zijn gave tempels en kan je Ek Balam village bezoeken, om kennis te maken met het alledaagse leven van de Maya’s die er nog wonen. De enige andere plaats tussen Valladolid en Rio Lagartos is Tizmin, waar je buiten winkeltjes voor het inslaan van wat levensbehoeften niet veel te zoeken hebt.

Natuur in Rio Lagartos

Rio Lagartos ligt in een baai, midden in een natuurreservaat. Het langgerekte schiereiland aan de overkant is beschermd gebied, dat vooral uit mangroven bestaat. Bij binnenkomst in Rio Lagartos word je verwelkomd door roze stoepranden en een net zo vrolijk welkomstbord.

Welkom
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De straten van Lagartos monden uit bij de kust, waar steigers met rieten hutjes en de witte vierkante vuurtoren te zien zijn. Het dorp bestaat vooral van toerisme, op elke hoek van de straat is een hotel, restaurant of touraanbieder. Maar druk is het niet.

Mooiste plekken en bezienswaardigheden

Rio Lagartos mag eigenlijk niet ontbreken op je reisprogramma. Niet omwille van de accommodaties, wie geen al te hoge eisen stelt kan hier prima overnachten. Maar wildlife en natuurliefhebbers beleven hier de topdagen van hun reis! Wat te zien en te doen in Rio Lagartos Mexico?

1. Vogels

De voornaamste reden voor een bezoek aan de kustplaats zijn de grote aantallen roze flamingo’s die hier foerageren. In sommige periodes van het jaar kleurt de horizon roze van de steltlopers. Omdat ze zich in beschermd natuurgebied bevinden, kun je er niet op eigen houtje heen rijden of varen, maar er worden nature tours aangeboden die ca. 3 uur duren.

Nature tour
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vertrek als het kan vroeg in de ochtend, dan zie je meestal meer dan wanneer je later op de dag een excursie boekt.
Na het oversteken van de lagune tegen vrij hoge snelheid, mindert de schipper vaart. Vanaf dat moment laten allerlei vogels en andere dieren zich zien. Aalscholvers drogen hun veren op een uitstekende tak, terwijl we hogerop in de mangrovestruiken verschillende roofvogels zien.

Aalscholvers Rio Lagartos
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Krokodillen en krabben

Even verderop legt het bootje aan tussen de wortels van de mangroven en worden we getrakteerd op een cicadeconcert. Wie goed oplet ziet krabbetjes wegschieten in hun hol.

De gast waar de schipper op had gehoopt is echter niet aanwezig, dus varen we verder. Onderweg komen we hem wel tegen, een prehistorische staart glijdt door het water: een krokodil. Hoewel wij goed afstand houden van de randen van de boot, hangt de schipper half overboord. Hopelijk weet hij wat hij doet!

Krokodillen Mexico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Flamingo's

Het is nog een stukje varen voor we aankomen bij het echte hoogtepunt van Rio Lagartos, de flamingo’s. Nooit eerder zagen we zulke roze flamingo’s. Het is duidelijk een andere, grotere soort dan diegenen die we in Chili en in Europa zagen. De sierlijke vogels voeren een paringsdans uit of vangen hun lunch uit het water.

Fotograferen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tussen de flamingo’s door zoeken ook reigers en ibissen naar voedsel en op een zandbank zit een hele groep pelikanen te genieten van de zon.

4. Las Coloradas

Een andere bezienswaardigheid die vaak gecombineerd wordt met een bezoek aan Rio Lagartos zijn de nabijgelegen roze meren. Roze, als je geluk hebt, want op het moment dat wij dit bezochten kon je met veel moeite misschien een roze gloed zien. Het water kleurde eerder geel.

Roze meer Mexico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Let op, de boot vaart niet helemaal door naar de zoutmeren, met de auto kun je daar dan weer wel heen. Wij hebben deze uitstap gemaakt, maar door het miezerige weer hadden we hier dus ook geen mooie roze kleuren. Schijnt bij zonnig weer wel heel mooi te zijn, dus zeker waard om een poging te wagen denk ik.

5. San Felipe vuurtoren en strand

Na een overload aan dieren en vogels vaart het bootje richting het westpunt van het schiereiland. 

Vuurtoren van San Felipe
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wanneer je het uiterste punt voorbij de San Felipe vuurtoren (Faro de San Felipe) voorbijvaart kom je uit in de Golf van Mexico. De meeste boottours brengen je hier heen omdat het naastliggende witte zandstrand een prachtige plek is om te zwemmen. Terwijl onze zoon snorkelt in het water loop ik een eind over het poederwitte zand.

Strand San Felipe
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Modderbadje

Vraag van tevoren aan de bestuurder van de boot of hij ook een stop wil maken bij een strand voor een modderbad. Het zand bevat hier diverse mineralen en andere bestanddelen die goed zijn voor de huid. 

Rio Lagartos mud bath
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Rio Lagartos bezoeken

Als je naar Mexico reist is dit zeker een aanrader. Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Riksja Family. Bij Riksja Travel kun je naast rondreizen voor stellen en losse bouwstenen ook een aangepaste reis met kinderen boeken. Je verblijft dan in kleinschalige, kindvriendelijke hotels en neemt deel aan toffe excursies waarbij respect voor mens en natuur voorop staan.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!