Ga naar content

Mangrove

Mangroven zijn bomen en struiken die met hun wortels boven het water uit steken. Ze komen meestal voor bij kusten en rivieren in een tropisch gebied met eb en vloed. Hier vormen zij een verdedigingslinie tegen golven en wind.

Vakantie nabij mangrove gebieden

Mangrovemoerassen hebben we als een apart onderdeel voor natuurvakanties behandeld, omdat de bossen vaak een rijk leefgebied vormen voor dieren. Zowel vogels, reptielen als zoogdieren kunnen ongestoord leven tussen de wortels van de bomen. Ook cultureel zijn de mangroven vaak van grote invloed. Bijvoorbeeld in Gambia, waar vrouwen oesters van de mangrovewortels halen. De oesters worden niet alleen gegeten, men maakt er ook wegen, verf en cement van. Het hout van de mangroves wordt gebruikt als brandhout, om huisjes mee te maken en uit sommige mangroven wordt olie gehaald.

Mooie mangrovegebieden

In welke landen vind je mangroven? Een overzicht van mooiste landen met mangroves, lees meer over de natuur, mangrovegebieden en mooie plekken:
- Mooiste plekken Thailand
- Mooiste plekken Filipijnen
- Mooiste plekken Florida
- Mooiste plekken India
- Mooiste plekken Bonaire
- Mooiste plekken Curacao
- Mooiste plekken Madagaskar
- Mooiste plekken Panama 

Dieren en de mangrove

Het grootste mangrovegebied in de wereld is Sundarbans, een natuurreservaat dat zich uitstrekt in de delta van de Vrahmaputra, Ganges en Meghna rivieren in India en Bangladesh. Rhesusmakaken vinden er hun onderkomen, al moeten ze wel uitkijken dat ze niet ten prooi vallen aan Bengaalse tijgers. Ook krokodillen, dolfijnen, krabben en slangen leven in de meanderende beken en rivieren van het mangrovebos. In de mangrovebossen bij de kustlijn van Texas broeden bruine pelikanen en fregatvogels. In de meeste landen waar men mangrovebossen heeft, vaak Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen, worden boottochten georganiseerd over de rivieren.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!