Ga naar content

Snorkelen met walvishaaien

Wat is de ultieme adrenaline kick? Wij weten het: zwemmen met walvishaaien!

Wildlife spotten is hetgeen wat mij als reiziger het meest gelukkig maakt. Natuurlijk is de ene ontmoeting de andere niet en zijn er van die momenten die voor altijd op je netvlies staan gegrift. Met stip bovenaan de bucket list stond al jaren een ontmoeting met walvishaaien. Sowieso heb ik iets met zeedieren. Dat heeft wellicht te maken met mijn vader, die een aquariumwinkel had en me inspireerde met zijn verhalen over duiken tussen reuzenmanta’s en hamerhaaien.

Walvishaaien zien
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Toen ik voor het eerst hoorde dat je op sommige bestemmingen kan snorkelen met walvishaaien, denderde dit meteen binnen in de top 10 van grootste reiswensen. Ik hoopte dat dit een keer zou gebeuren bij de Filipijnen of Thailand, maar het is in Mexico dat de wens in vervulling ging. Toen we de kans kregen om met Riksja Travel in de zomer naar Mexico te reizen, zocht ik meteen de mogelijkheden op.

Walvishaaien

Walvishaaien zijn de grootste vissen / haaien ter wereld. Het zijn vredige dieren en zullen je niet aanvallen. Ze eten immers ook geen grote dieren. Waarom is het zwemmen naast een walvishaai dan zo geweldig? Omdat walvishaaien wel 15 meter lang kunnen worden! Beeld je in dat je naast een van deze zeedieren zwemt of snorkelt, wat een machtig gevoel dat moet geven.

Beste plekken om te zwemmen met walvishaaien

Wat zijn de beste bestemmingen om te zwemmen met walvishaaien? Er zijn verschillende plaatsen op aarde die bekendstaan om het snorkelen bij deze dieren. Wellicht vind je elders ook nog excursies, maar de vijf bekendste plekken om te zwemmen met walvishaaien zijn:

1. Filipijnen

Donsol op de Filipijnen is de bekendste plek om te snorkelen naast een walvishaai. Lees meer over zwemmen met walvishaaien op de Filipijnen

2. Mexico

Onze rondreis door Mexico sloten we af met een meerdaags bezoek aan Isla Holbox,. De walvishaaienexcursie kan ook geboekt worden vanaf Cancun en Isla Mujeres, maar de meeste mensen kiezen voor Holbox vanwege de heerlijke vibes op dit eiland.

De excursie om te snorkelen met walvishaaien kan je rechtstreeks boeken bij een van de aanbieders, via Tripadvisor / Viator of op het eiland. Wanneer je bij een Nederlandse reisorganisatie boekt, is het mogelijk om alles van tevoren te boeken. Zo kan je het bij Riksja Travel bijvoorbeeld toevoegen aan deze bouwsteen.

Holbox is een plaats in het toeristische gebied Yucatan in Mexico. Combineer een rondreis langs Mayatempels en jungle met een zonvakantie bij het strand. Bekijk tips voor een rondreis Yucatan

walvishaaien
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Indonesië - West-Papua

West-Papua is het Indonesische deel van het eiland Nieuw-Guinea. Hier kan je op diverse plekken snorkelen of duiken met walvishaaien. Triton Bay en Nabire zijn goede plekken. Maak ook een excursie naar traditionele dorpen. Met een beetje geluk zie je ook enkele paradijsvogels!

4. West-Australië

Ningaloo Reef ligt op ca. 12 uur rijden vanaf Perth in het westen van Australië. Het gebied rond Ningaloo Reef is een van de weinige plekken in Australië waar walvishaaien met regelmaat voorkomen. Excursies kunnen tussen half maart en eind juli geboekt worden vanaf Exmouth en Coral Bay. Naast walvishaaien kan je hier ook zeeschildpadden, dolfijnen, pijlstaartroggen en andere haaien zien. Bekijk onze tips rondreis West-Australië.

5. Thailand

De laatste jaren worden walvishaaien steeds vaker gezien bij de kust van Thailand. Met name tijdens het duiken bij Koh Chang, een eiland in het oosten van Thailand, ziet men ieder jaar verscheidene walvishaaien. Tijdens onze laatste reis werden ze zelfs gezien op de dag dat wij zelf gingen duiken, maar wij hadden minder geluk dan de andere duikers!

Bedreigde diersoort

Wist je dat de walvishaai een bedreigde diersoort is? Let dus wel goed op wat je doet, want naar schatting leven er nog slechts 1000 van deze vissen. Meestal gelden er dus ook strikte regels om te zwemmen met walvishaaien. En bovendien gaat het sowieso om een dier, dus wie respect heeft voor de natuur, gaat zich hiernaar gedragen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!