Ga naar content

Western Australia

Mooiste plekken Australië - Een reis door de natuur in Western Australia in de planning? De Westkust en het uitgestrekte binnenland bieden een grote diversiteit aan landschappen. De grootste staat van het land is tevens de meest uitgestrekte: 11.000 km aan kust, mooie privéstranden, bijzondere natuurparken en eindeloze wegen kenmerken je reis. Naturescanner toont je de mooiste plekken in West-Australië.

Mooiste gebieden Western Australia

Hoe is de natuur bij Perth en bij de westkust van Australië? De natuur in Western Australia is fenomenaal en bijzonder veelzijdig. Wat zijn de hoogtepunten in West-Australië, de niet te missen bezienswaardigheden en mooiste natuurgebieden? Hieronder in een overzicht de TOP 12 van mooiste plekken in West-Australië.

1. Stirling Range

"Mountains of Mystery", dat was de omschrijving van het gebergte door een reisjournalist begin jaren '30, in een artikel over zijn reis naar Stirling Range National Park, ook de Stirling Ranges genoemd, in het uiterste zuiden van West-Australië.

2. Cottlesloe Beach - Perth

Een prachtig strand vind je in een buitenwijk van Perth. Cottlesloe Beach heeft naast een goudkleurig strand een historisch Indiana Tea House. Het strand wordt omzoomd door naaldbomen. De grootste trekpleister is de branding, een walhalla voor surfers. In het rustigere water kun je prima snorkelen.

3. Rottnest Island

Voor de kust van Perth ligt het eiland Rottnest. Een van de toeristische bezienswaardigheden is de superschattige quokka, die hier nog veelvuldig voorkomt. De wallaby is er niet schuw en laat zich makkelijk fotograferen. De quokka komt ook voor op andere plekken in het zuidwesten van West-Australië, maar is daar zeldzaam door de bedreiging van ingevoerde vossen. Op Rottnest Island komen ook veel zeeleeuwen en zeehonden voor en het is een belangrijk vogelgebied.

4. Nambung National Park

Nambung National Park staat vooral bekend om de "Pinnacles": duizenden kalkstenen zuilen in een maanlandschap, een verbluffend plaatje. Rond zonsopgang en zonsondergang kan je de mooiste foto's maken. 

Mooiste plekken Western Australia
Deel op Pinterest

5. Kalbarri National Park

Meer naar het noorden ligt het Kalbarri National Park. Hier kan je prachtige, korte wandelingen maken naar bezienswaardigheden als de Z-bend en Nature's Window. Dit uitzichtpunt is een gat in een rode rotsformatie, dat prachtige vergezichten oplevert.

6. François Peron National Park en Monkey Mia

Net onder het François Peron NP ligt het toeristische Monkey Mia. Best een bezoek waard, want hier komen dolfijnen tot aan de kust om gevoed te worden. Met een beetje geluk kiest de ranger jou uit om de dolfijnen te voeren. Een magisch en onvergetelijk moment. Ook het schelpenstrand van Shell Beach is de moeite waard. Met een beetje geluk kan je haaien zien vanaf de kust. Beste kans maak je bij het uitzichtpunt Eagle Bluff.
Boek hier je Excursie Monkey Mia.

Shark Bay, de eilanden en het land eromheen omvat drie belangrijke natuurlijke kenmerken: een gigantisch zeegrasgebied, een grote populatie van zeekoeien (dugongs) en de algenkolonies of stromatolieten. Deze worden als zeer belangrijk gezien voor begrip van het ontstaan van leven op aarde. Sinds 1991 staat Shark Bay op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Highlights West-Australië
Deel op Pinterest

7. Cape Range National Park

De plek in Western Australia om wildlife te zien: kangoeroes, emoes en kleinere dieren als hagedissen verschuilen zich tussen de rode ravijnen van de canyons.

8. Karijini National Park

Op dezelfde hoogte, meer in het binnenland, bevindt zich Nationaal Park Karijini. Een landschap van door rivieren uitgesleten kloven is hier te bezichtigen. 

Natuurgebieden Western Australia
Deel op Pinterest

9. Ningaloo Marine Park en de Coral Coast

Ook deze kant van Australië biedt een uitgelezen kans om mooi koraalrif te ontdekken. Voor de liefhebbers van de onderwaterwereld is het dan ook aan te bevelen een stop te maken om de pracht van Ningaloo Reef in het noordelijk deel van de Coral Coast met eigen ogen te bekijken. Hier kun je zowel duikend als snorkelend het koraal en zijn bewoners bewonderen.

Ook is het mogelijk om bij de Coral Coast te duiken of snorkelen met walvishaaien. Tussen april en juni komen deze voorbij om zich te goed te doen aan de plankton in deze wateren en is het mogelijk om ze al snorkelend te volgen. Ook surfers genieten langs de hele kustlijn van de immer brekende golven. Er zijn hier diverse surfspots en zodoende is er voor elk niveau een goede plek te vinden. En er zijn ook voldoende stranden die je helemaal voor jou alleen hebt. 

Dieren West-Australie
Deel op Pinterest

10. The Kimberley

Een gebied dat alles overtreft in schoonheid en verscheidenheid is the Kimberley, in het noordelijk deel van Western Australia. Schitterende watervallen (de Mitchell Falls en King George Falls), het mooie Lake Argyle, steile rotswanden, tropische graslanden, een prachtige roodgekleurde kust (Cape Leveque), bijzondere rotsformaties (de zandstenen bulten van the Bungle Bungles in het Purnululu NP) en rivieren die men per 4WD moet doorkruisen. Gibb River en de Bungle Bungle Range zijn met een gewone huurauto bereikbaar, maar wil je alle hoogtepunten van het gebied zien, dan raden we toch een 4WD aan.

11. Mount Augustus

Een goed alternatief voor het bekendere Uluru: Mount Augustus is een bijzonder mooie solitaire berg die maar liefst twee keer zo groot is als Ayers Rock. Wandelpaden rondom deze 860 m hoge berg leiden naar rotstekeningen en grotten en een pad voert naar de top. De Aboriginals noemen hem Burringurrah. Wildlife gegarandeerd: rode kangoeroes, slangen en knaagdieren hebben hun leefgebied rond Mount Augustus. Bereikbaar via Gascoyne Junction, 490 km van Carnarvon.

12. Pink Lake Hillier

Pink Lake is een roze zoutmeer in de Goldfields-Esperance streek, bij Esperance aan de zuidelijke kust van Australië. Het meer is niet altijd roosgekleurd, het water verandert in kleur naargelang de concentratie algen.

Deel op Pinterest

Niet alleen de kleur is bijzonder, het is ook een belangrijk vogelgebied, met grote hoeveelheden zwartkopplevieren en bandsteltkluten (soms komt ruim 1% van deze kluten wereldwijd voor bij dit meer).

Wandelen en fietsen in Western Australia

Leuke tip: fietsen en hiken in de natuur in West-Australië! Een aanrader is de Munda Biddi Cycle Trail. Munda Biddi betekent "Pad door het bos", en dat is precies waar deze fietsroute van maar liefst 498 kilometer je heen brengt. Deze off road fietservaring voert door indrukwekkende eucalyptusbossen, rivierdalen en langs bloemen en planten die nergens anders op de wereld te vinden zijn. Je komt onderweg diverse dorpjes en kampeerplekken tegen waar je eventueel de nacht kunt doorbrengen, voordat je weer verder gaat.

Beste reistijd Western Australia: maanden april - oktober.

Visum

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!