Ga naar content

Quokka

Wildlife in Australië - De fluffy quokka hopt altijd vrolijk rond met een big smile op zijn gezicht. Hij wordt daarom ook wel gezien als het schattigste en gelukkigste dier op Aarde. Die wil jij natuurlijk in zijn natuurlijke habitat spotten! Daarom geven we je op deze pagina tips om ze op verantwoorde manier te zien én geven we je leuke weetjes over de quokka.

Kenmerken van de quokka

  • Ze hebben het formaat van een kleine kat.
  • Ze hebben ronde oren, een pluizige bruine vacht, een rond zwart neusje en een dikke harde staart.
  • Ze kunnen 10 tot 15 jaar worden.
  • De quokka valt onder de wallaby's en is familie van de kangoeroe. Ze hebben dan ook een buidel en hun jongen worden joeys genoemd. Ook springen ze om zich voort te bewegen.
  • De quokka lijkt altijd te lachen, maar eigenlijk is dit gewoon de vorm van hun mond. Vergelijkbaar met de luiaard, die ook altijd vriendelijk lacht. Wanneer quokka's het warm hebben doen ze hun mond open en steken ze hun tong uit, net als honden. Hierdoor lijkt het alsof ze nog breder lachen, maar eigenlijk proberen ze warmte kwijt te raken.

Leefgebied quokka

De quokka komt slechts in één land op aarde voor: Australië. Ze leven in het zuidwestelijk deel van het land. Op het vasteland vind je ze in onder andere Two Peoples Bay Nature Reserve in Western Australia. Door het verlies van habitat, vijanden (vossen, katten en honden) en de gevolgen van klimaatverandering neemt de populatie hier echter af. De kans dat je ze hier ziet is dan ook relatief klein.

Quokka op Rottnest Island

Veel beter ga je naar Rottnest Island, voor de kust van Perth. Toen Willem de Vlamingh het eiland ontdekte in de 17e eeuw zag hij de quokka's aan voor grote ratten. Hij noemde het eiland 'Rattennest', later in het Engels verbasterd tot Rottnest. Het eiland is dus echt vernoemd naar de quokka.

Quokka Rottnest Island
Deel op Pinterest

De populatie quokka's op Rottnest Island bestaat naar schatting uit 12.000 dieren. Ze hebben geen vijanden en genoeg te eten waardoor de populatie enorm groeit. Ze zijn totaal niet schuw en het is dan ook heel makkelijk om ze op dit eiland van dichtbij te bewonderen en te fotograferen. Ze zijn zo brutaal dat je zelfs een selfie met de quokka kan maken. Dit is toegestaan, mits je ze niet aanraakt. Je riskeert een fikse boete als je dat wel doet.

Quokka en toerisme

Toen in 2012 #quokkaselfie viral ging, kreeg het toerisme op Rottnest een enorme boost. Iedereen wil de dieren met eigen ogen zien en een selfie maken. Er wordt gewerkt aan een duurzamer toeristenbeleid zodat het voor mens en dier leuk en veilig blijft. Er wordt toegezien dat toeristen de dieren niet voeren, aanraken en lastigvallen en dat selfies worden gemaakt met een selfiestick en alleen als de dieren er zin in hebben. Ga je zelf naar Rottnest Island om de quokka’s te zien, gebruik dan je gezonde verstand en behandel de dieren met respect.

Boek hier je quokka excursie:

Quokka voedsel

Wat eten quokka's? Van nature voeden quokka’s zich met gras, bladeren, schors en stengels. Maar door de komst van toerisme is het dieet van de Rottnest populatie flink uitgebreid. Van brood tot friet en andere menselijke etenswaren. Dit is ontzettend slecht voor de quokka's, zeker als er veel zout in zit. Hierdoor drogen de dieren uit en bovendien kunnen de dieren ziektes ontwikkelen door menselijk eten. Voer ze dus niet!

Quokka voedsel
Deel op Pinterest

Weetjes

Tot slot enkele fun facts over de quokka.

  • De quokka is een nachtdier, maar omdat ze weten dat mensen eten brengen zijn ze op Rottnest ook overdag actief.
  • De quokka is super manipulatief. Ze weten precies hoe ze op mensen in moeten spelen zodat ze gevoerd worden.
  • Voordat de Europeanen in Australië kwamen hadden de quokka’s geen natuurlijke vijanden. De Europeanen hebben katten en honden geïntroduceerd die nu een bedreiging vormen voor de quokka. Dit is het geval op het vasteland, niet op Rottnest.
  • Quokka’s hoeven maar heel weinig te drinken, ze halen het meeste vocht uit de planten die ze eten.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!