Ga naar content

Northern Territory in Australië

Natuur in Australië - Een reis naar het Northern Territory in Australië staat voor veel verscheidenheid. Hier vind je zowel tropische natuur als de onmetelijke leegte van de woestijn. Een overzicht van mooie plekjes in de natuur in het Northern Territory en een aantal leuke reistips.

Waar ligt het Noordelijk Territorium?

Het Northern Territory is het centraal noordelijke deel van Australië. Op de kaart ligt het ingeklemd tussen Queensland en Western Australia. Grofweg kan je het gebied opdelen in het Red Centre (Uluru en de steile rode rotswanden van de Outback), The Top End (met de tropische natuur van het Kakadu National Park), Alice Springs, Darwin en Arnhemland. In het Noordelijk Territorium beleeft elke enthousiaste natuurliefhebber een onvergetelijke rondreis!

Reis Northern Territory Australië

Is je reisdoel exotisch Australië te zien, plan dan een rondreis in het noorden van het Northern Territory met vertrek vanaf Darwin. Hiervandaan reis je naar het Kakadu National Park en omliggende natuurparken in combinatie met Cairns. Kies je voor het centrale deel van Australië en is de eindeloze outback in Australië het doel van je reis, dan is Alice Springs een goede uitvalsbasis. Op iets meer dan 500 kilometer van Alice Springs bevinden zich Ayers Rock en de Olga's, imposante rotsen te midden van de woestijn.

Reis Northern Territory Australië
Deel op Pinterest

Het is ook mogelijk om een reis naar zowel het noorden als het zuiden te combineren in een enkele rondreis. Dit kan je individueel regelen, als self drive of met een camper. Ook groepsreizen maken vaak een combinatie van de contrasten tussen het noorden en het zuiden van het Northern Territory, zie bijvoorbeeld de groepsreis van Djoser. Om je te helpen bij het boeken van een reis hebben we een selectie gemaakt van reisaanbieders met een mooie rondreis in het Northern Territory.

Mooiste plekken in het Northern Territory

Wat zijn de mooiste plekken in het Noordelijk Territorium? Op de lijst van hoogtepunten mogen volgende niet ontbreken: Kakadu National Park, Katherine Gorge, Litchfield National Park, Arnhemland, Darwin, Alice Springs, Uluru, Kings Canyon en het Devils Marbles Conservation Reserve.

1. Noorden Northern Territory

Het noordelijke deel van het Northern Territory wordt ook The Top End genoemd. In het noorden van "de woestijnstaat" vind je geen woestijn, maar exotische natuur en moerassen in het grootste nationaal park van Australië, het Kakadu National Park. Het park kent maar liefst zes seizoenen, met elk hun eigen kenmerken. Tijdens het regenseizoen kan het er bijvoorbeeld gigantisch overstromen, maar alles kleurt dan prachtig groen. Enkele maanden later is het landschap dor en droog. Ook de diversiteit aan planten en dieren in dit deel van het Northern Territory is enorm.

Mooiste plekken Northern Territory
Deel op Pinterest

De natuur varieert van moerassen en wetlands, heuvels en vlaktes tot zelfs tropisch regenwoud. Vanaf Darwin is het ongeveer drie uur rijden naar dit bijzonder mooie natuurgebied. In de omgeving liggen nog diverse andere natuurparken die ook de moeite waard zijn. Combineer je trip naar Kakadu bijvoorbeeld met een kanotocht in de Katherine Gorge en een plons in de poelen van Litchfield National Park. In Arnhemland kom je terecht in het land van de Australische Aboriginals, en kan je bushwalks maken in volledig ongerepte natuur. Voor avontuurzoekers hebben we ook nog een leuke tip. In Darwin kan je zwemmen tussen krokodillen in "Crocosaurus Cove", de ultieme adrenaline kick!

2. Centrale deel Northern Territory

Een leuke bezienswaardigheid in het midden van het Northern Territory is het Devils Marbles Conservation Reserve, de knikkers van de duivel. Dit natuurgebied bevindt zich 100 kilometer onder het plaatsje Tennant Creek. Het natuurreservaat heeft zeer bijzondere stenen. Het gaat om enorme ronde keien, met soms wel 7 meter doorsnede. Voor de Aboriginals is dit een heilige plek. Je kan er als toerist rondwandelen over aangelegde paden met nuttige informatie.

3. Zuiden Northern Territory

Vanaf Alice Springs kan je een prachtige rondreis door de outback van Australië maken. Ideale manier om dit te doen is natuurlijk met een camper. In het midden van Australië ligt het adembenemende Red Centre met zijn beroemde Uluru, oftewel: Ayers Rock. Bij zonsopgang geniet je hier van de meest spectaculaire kleuren. Sinds eind 2019 is het niet meer toegestaan om de meest iconische rots van Australië te beklimmen.

Hoogtepunten Northern Territory
Deel op Pinterest

Vanuit Alice Springs is een veelzijdige meerdaagse wandelroute zeer de moeite: de Larapinta Trail. Deze voert niet alleen langs de rode rotsen van de Australische Outback, maar ook langs groene vegetatie en verkoelende waterpoelen. Slaap in de open lucht onder een prachtige sterrenhemel. Tip: een goed alternatief voor Ayers Rock is de minder bekende Mount Augustus in het Westen van Australië.

Een ander hoogtepunt van het Red Centre is de Kings Canyon van Australië, een diepe kloof met felrode torenhoge rotswanden. Bezoek indien mogelijk ook het MacDonnellgebergte, bijzonder mooie bergen die zich uitstrekken in de omgeving van Alice Springs.

4. Kings Canyon Australië

De Kings Canyon is een prachtig gebied om te wandelen in het Northern Territory. De kloof maakt deel uit van het Watarrka Nationaal Park en bevindt zich op ca. 300 km zuidwestelijk van Alice Springs.

Kings Canyon
Deel op Pinterest

Torenhoge rode wanden, met duizelingwekkende hoogtes tot 300 meter, omringen de wandelpaden en Kings Creek. Er zijn verschillende korte wandelroutes in Kings Canyon, van een uurtje tot 4 uur wandelen. Een aanrader is de Kings Canyon Rim Walk, naar de top van de kloof. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!