Ga naar content

Wandelen in Australie

Australië biedt fantastische mogelijkheden om te hiken. Het veelzijdige karakter van het land, de ongereptheid van veel wandelgebieden en het klimaat dragen bij aan de unieke ervaring. Er zijn vele dagtochten en natuurlijk zijn er ook populaire meerdaagse wandelreizen in Australië. Wie op eigen houtje gaat wandelen, kan goede en interessante wandelgidsen vinden bij De Zwerver.

Mooie wandelgebieden Australië

New South Wales, Tasmanië en Victoria bieden, net als andere mooie plekken in Australië, een groot aantal trektochten en zijn populaire wandelgebieden. De wandelroutes in Australië zijn duidelijk aangegeven en onderweg kom je veel kampeer- en rustplaatsen tegen. Ook vind je er voldoende informatie over instappunten en de moeilijkheidsgraad ervan. Hiken in Australië is goed georganiseerd, en het staat je toe om de mooiste natuurwonderen van dichtbij te voet te beleven. Tips voor de mooiste wandeltochten en wandelroutes vind je hieronder. Heb jij al zin in een wandelreis in Australie?

1. Wandelen op Tasmanië

Overland Track Tasmanië - Iets wat je niet mag missen als je een bezoek brengt aan Tasmanie, is hiken op de Overland Track. Deze 6-daagse tocht (80 km) is een van de mooiste hike ervaringen die je in Australië zal tegenkomen en misschien wel de mooiste wandeltocht ter wereld. Geniet van de fantastische wildernis van het Tasmaanse binnenland.

Mooiste wandelroutes Australië
Deel op Pinterest

Onderweg loop je langs prachtige meren omringd met besneeuwde bergtoppen, uitgestrekte vlaktes en donker regenwoud. Bij elke stap die je op deze tocht zet, wil je weer even stilstaan om al deze natuurschatten in je op te nemen. Tasmanie is een eiland met veel dieren, zo zie je tijdens de Overland Track misschien wel wombats of Tasmaanse duivels. De hiking route is zelfs geschikt voor de onervaren wandelaar. Beklim onderweg ook Cradle Mountain en geniet van de spectaculaire natuur in Tasmanie. Een reis waar je nog jaren over praat.
Beste tijd: december t/m maart. Richting: Enkel mogelijk van noord naar zuid.
Accommodatie: hutten (first come, first served) - tent.
Reistip: Groepsreis Walkabout - bouwsteen Riksja Australië.
Ook in Tassie: de Southwest National Parks Coast Track.

2. Australian Bicentennial National Trail

De BNT is een 5.330 km lange route die loopt van Cooktown, Queensland tot Healesville in Victoria en de contouren van de Australische kust volgt. De hele tocht is onderverdeeld in 12 delen. Hiken, paardrijden of mountainbiken; er zijn verschillende manieren waarop je deze trekking kunt afleggen. De route loopt door de Australische bush, over bergtoppen, dwars door riviertjes en recht de wildernis in. Er is voor ieder niveau een passende wandelroute te vinden, voor zowel de wandelaar die een rustige wandeling zoekt als de gevorderde hiker die van een uitdaging houdt. Wil je de gehele tocht afleggen? Dat is absoluut een onvergetelijke ervaring, maar dit kan meer dan een jaar duren...

3. Great Ocean Walk

Voor de echte natuurliefhebber is er The Great Ocean Walk. Deze trektocht voert je langs de westkust van Victoria in het zuiden van New South Wales. The Great Ocean Walk is een variant op "The Great Ocean Road", een bekende tocht waarbij je met de auto langs de Australische kust rijdt. The Great Ocean Walk haalt je juist uit de auto en laat je kennismaken met de mooie natuur, waar je onder andere koala’s en zeeleeuwen in het wild ziet. Of aanschouw de vele eeuwenoude bomen in de bossen.

Mooiste trails Australië
Deel op Pinterest

De 91 kilometer lange tocht brengt je uiteraard ook langs de hoogtepunten van de Great Ocean Road, zoals de wereldberoemde Twelve Apostles, een statige en enorme rotspartij die midden in de oceaan staat. Dit zijn wellicht de meest gefotografeerde rotsen ter wereld.
Bekijk excursies Great Ocean Road bij Get Your Guide.

4. Cape to Cape Trail - West-Australië

Zin in een lange wandeling? Dan loop je de Cape-to-Cape trail in Western Australia. Deze lange tocht voert je langs prachtige plekken aan de Australische westkust. De 135 kilometer lange route loopt onder andere langs smalle rotspaden, witte stranden en neemt je mee door de bossen van Australië. Onderweg geniet je van de prachtige omgeving die de westkust van Australië je te bieden heeft!

5. The Great North Walk

The Great North Walk is een lange wandelroute van Sydney naar Newcastle in Australië. De trektocht loopt door bossen, langs kusten en over uitgestrekte vlaktes. Met een lengte van maar liefst 250 kilometer is The Great North Walk niet bepaald een dagtochtje. Wil je deze tocht van begin tot eind lopen, houd er dan rekening mee dat je daar ongeveer 2 weken voor uit moet trekken. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze wandeling op te delen in dag- of weekendtochten.

6. Larapinta Trail

Northern Territory - Centraal Australië - Alice Springs. De Larapinta Trail in het midden van Australie bestaat uit meerdere stukken met verschillende moeilijkheid gradaties, variërend van eenvoudig tot zwaardere meerdaagse hiking tochten. De Larapinta voert vooral over de West MacDonnell Ranges, een natuurgebied ten westen van Alice Springs en is een van de meest afgelegen wandelroutes in het land en erg ongerept. Volgens velen is dit een van de mooiste hiking tochten van Australie. De totale route is 223 km.

Wandelroutes in Australië
Deel op Pinterest

Wil je de hele tocht lopen? Dit neemt ongeveer 3 weken in beslag, maar laat een goed beeld van dit deel van Australië zien. Als je slechts een gedeelte van de tocht wilt lopen, laat je dan informeren en ontdek welk instappunt voor jou het meest geschikt is. Er zijn 12 verschillende instappunten voor een dagtocht of tweedaagse wandeling. Het echte vertrekpunt van de Larapinta Trail is Alice Springs Telegraph Station. Bekijk meer informatie over de Larapinta Trail in Australië bij specialist Walkabout.

 7. White Sands Walk

Geen zin in een lange tocht, maar wil je wel de prachtige kust van Australië zien terwijl de zoute zeewind door je haren waait? Volg dan de White Sands Walk ten zuiden van Sydney. Wat ga je zien gedurende deze tocht? Helder blauw water aan de ene kant, het witte zand tussen je tenen en de groene bossen van het park aan de andere kant. Laat het hectische bestaan even achter je op deze korte, ontspannen tocht met een lengte van slechts 2 kilometer.

8. Six Foot Trail - Blue Mountains

Nabij Sydney zijn er mooie trektochten te maken. Hike de Six Foot Trail en slaap te midden van wilde kangoeroes in de prachtige Blue Mountains. Deze trip – onder begeleiding van een gids – biedt 3 dagen en 2 nachten lang vertier. De landschappen en uitzichten die je hier tegenkomt zijn zo overweldigend dat ze eeuwig op je netvlies blijven branden.
Reistip: dagwandeling in de Blue Mountains van Walkabout.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!