Ga naar content

Queensland - Australië

Te voet, te paard, duikend of rijdend in een 4x4. Een rondreis in Queensland kan je op vele manieren plannen en het is een van de mooiste bestemmingen ter wereld voor een natuurreis. 

Mooiste plekken Queensland

De natuur in Queensland biedt een grote diversiteit aan unieke landschappen! Tijdens een trektocht in het regenwoud ontdek je de meest uiteenlopende vogelsoorten, Fraser Island is betoverend mooi en duiken in de onderwaterwereld van het Great Barrier Reef is een must do. Reis naar Queensland en zie de mooiste bezienswaardigheden van Australië. Wat zijn de mooiste plekjes en gebieden en wat mag je niet missen?

1. Great Barrier Reef

Duikers weten het al jaren en willen niets liever dan duiken in het water van het Great Barrier Reef, een prachtig beschermd stuk natuur in Queensland. De zee van het wereldberoemde rif zit vol met kleurrijk koraal en eindeloos veel vissen. Lokale organisaties bieden duiktrips aan, waarvan sommigen je meenemen op een meerdaagse duikreis om je de mooiste plekken van het koraalrif te laten zien.

Het is echter ook mogelijk je (individuele) reis van tevoren samen te laten stellen bij een Nederlandse organisatie. En anders zijn er ter plaatse genoeg trips van 2 uurtjes te boeken. Ook voor onervaren duikers zijn er veel mogelijkheden, er zijn vele duikscholen en aanbieders van snorkeltrips.

Het fijne van dit gebied is dat je niet bang hoeft te zijn om in een overbevolkt stuk water te duiken. Het Great Barrier Reef is immers ongekend groot. Kortom, duiken in Queensland Australië is een fascinerende ervaring en is iets wat iedereen een keer in zijn leven moet meemaken! Zorg ervoor dat je goed voorbereid begint aan je trip. 

2. Lamington National Park

In het uiterste zuiden van Queensland, op de grens met New South Wales, bevindt zich het regenwoud van Lamington National Park. Het nationaal park is makkelijk te bereiken vanaf Brisbane (ca. 100 km zuidelijker). Het is een deel van de MacPherson Ranges, en de natuur in dit deel van Queensland bestaat uit een woest berggebied, met idyllische beekjes, watervallen en een prachtige jungle.

3. Fraser Island Australie

Zoveel verschillende schoonheden van de natuur vind je zelden op één eiland. Fraser Island (ook wel eens Frasier Island gespeld) is beschermd erfgoed, en het grootste zandeiland ter wereld. Een van de unieke kwaliteiten die dit eiland heeft is de diversiteit in vegetatie. De planten van het regenwoud halen enkel voeding uit regen en zand, maar het woud van Fraser Island weet te overleven op de weinig vruchtbare bodem. Ook zijn er verschillende meren waar je heerlijk kunt zwemmen.

Natuur in Queensland
Deel op Pinterest

Daarnaast leeft er op Fraser Island een gevarieerd aantal soorten zoogdieren, insecten en reptielen. Hou de camera maar klaar voor de bekende dingo! En de vogelspotter komt al helemaal aan zijn trekken; maar liefst 354 vogelsoorten zijn er te ontdekken. 

Een ideale manier om Fraser Island te ontdekken is door rond te cruisen in een 4x4. Vergeet alleen niet om af en toe uit te stappen, stil te staan en te genieten van het adembenemende landschap. Maak in ieder geval tijd om Fraser Island te bezoeken tijdens je rondreis in Queensland, het is zonder twijfel een van de mooiste gebieden. Hervey Bay is een perfecte uitvalsbasis met voldoende accommodaties. Mooie hotels in Hervey Bay vind je op Booking.com.

4. Whitsundayeilanden

Deze bijzonder mooie archipel biedt tal van opties voor een meerdaagse verblijf. Heerlijk relaxen op de stranden van een tropisch eiland, zeilen, wandelen en natuurlijk ook snorkelen en duiken.

5. Daintree National Park

Een bijzonder mooi gebied is Daintree National Park, waar azuurblauwe zee fel contrasteert met de parelwitte stranden en groene vegetatie.

6. Cape Tribulation

Cape Tribulation is een landtong en dorp in het Daintree nationaal park. Een weg geeft vanaf het zuiden toegang naar de veerboot over de Daintree River. In Cape Tribulation kan je 4x4 tours maken, paardrijden, wandelen en nachtwandelen. 19 km ten oosten van Cape Tribulation ligt het Great Barrier Reef en je kan deelnemen aan snorkelexcursies. Uiteraard komen ook hier veel bijzondere planten en dieren voor, waaronder de bijzonder mooie en steeds meer zeldzame kasuaris, een struisvogelachtige met een blauwe hals en botachtige helm op de kop. De beste reistijd om dit gebied te bezoeken is de droge tijd van mei tot november.

Helmkasuaris vogel
Deel op Pinterest

7. Australian Bicentennial National Trail

Ga hiken in Queensland. Het gebied is niet alleen een ideale bestemming om te duiken, ook boven water is de natuur overweldigend. Er zijn tal van mooie hiking routes in dit oostelijk gedeelte. De Australian Bicentennial National Trail (BNT) is een 5330 km lange route van Cooktown, Queensland tot Healesville in Victoria. Wandelen, paardrijden of mountainbiken; de route is op vele manieren af te leggen. Lees meer over hiken in Australie.

8. Cape York

In het uiterste noorden ligt de laatste ongerepte wildernis van Australië: het schiereiland Kaap York of Cape York. Het gebied is alleen per 4WD te bereiken en is een absolute aanrader voor elke natuurreiziger.

Mooie plekjes Queensland
Deel op Pinterest

Dieren en vogels in Queensland

Het noordelijke deel van Queensland is een van de mooiste gebieden ter wereld om vogels te kijken. Lees meer over Cairns en de schitterende mogelijkheden voor vogelreizen in Queensland. Ook Lamington National Park is een bezoek meer dan waard voor het spotten van vogels en buideldieren. En wist je dat Queensland (bijvoorbeeld Eungella NP) ook een goede plek is voor het spotten van vogelbekdieren?

Tip: bekijk ook onze overige tips over de mooiste plekken Australië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!