Ga naar content

Cairns in Australië

Natuur Queensland - In het noordoosten van de Australische staat Queensland bevindt zich het levendige Cairns, naar onze mening de mooiste stad van Australië. De bruisende stad heeft een prachtige ligging tussen bergen en zee en is hiermee de ideale uitvalsbasis voor een natuurreis. Een overzicht van mooie plekken in de omgeving van Cairns.

Natuur bij Cairns

Cairns is het centrum van de onvoorstelbaar rijke natuur van tropisch Queensland. Diersoorten uit de binnenlanden van Papua New Guinea (paradijsvogels, boomkangoeroes en helmcasuarissen) ontmoeten hier Australische muiskangoeroes, vogelbekdieren en elfjes (blauwe winterkoninkjes).

1. Mooiste plekken bij Cairns

Wat zijn de mooiste plekjes bij Cairns? Aan de westkant wordt de stad ingesloten door het regenwoud op de flanken van het Australisch plateau, daarachter begint de onmetelijke outback. Bekende gebieden zijn de Atherton Tablelands, Mount Molloy en Mossman, Kuranda. Schitterend is ook Granite Gorge ten westen van Cairns.

Op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod aan schitterende hotels in en rond Cairns, maar je kan er uiteraard ook op de bonnefooi een hotelletje of hostel zoeken.

2. Vogels Cairns

Cairns kijkt als kustplaats uit over de Koraalzee. Flaneren op de boulevard doe je met een verrekijker om vooral niets te missen van waadvogels. Gesprekken gaan hier over Siberische wulpen en terekruiters en niet over de laatste badmode. Voor de echte zeevogelliefhebbers zijn er excursies die in één dag zowel de zeevogelkolonie op Michaelmas Cay als Hastings Reef (Great Barrier Reef Marine Park) bezoeken.

Vogels in Cairns
Deel op Pinterest

Een vogelreis vanaf Cairns door Queensland is niet ongewoon. Er wordt meestal een combinatie gemaakt van de Atherton Tablelands en het noordelijk gebied rond Mount Molloy en Mossman. Er zijn diverse opties om de Tablelands te bezoeken, maar het is aan te raden om te beginnen in Kuranda, noordwestelijk van Cairns.

Na Kuranda wordt het kiezen. Davies Creek National Park of toch meteen naar Wooroonooran waar de vogelbekdieren nog net niet op de camping komen. Maar in ieder geval mag je de bekende kratermeren Barrine en Eacham niet missen. Woudreuzen met paradijsvogels en zwarte kaketoes. En dat allemaal in een landschap dat doet denken aan de Hoge Eifel. Overnachten kan in lodges, maar huur eens een camper en blijf een paar nachten bij de Australische Grielen (steltlopers) van het Tinaroo meer. Nog verder zuidelijk ligt het beroemde kraanvogelgebied van Malanda en de vogelkijkhut van Hasties Swamp.

Als slot van twee weken natuurreis bij Cairns kun je via Mareeba, met rotswallabies rond de Granite Gorge, noordwaarts koersen richting Julatten. Hier ligt Kingfisher Lodge, bij vogelaars net zo bekend als Kuranda. Hier echter geen regenwoud maar het begin van de Outback wildernis. Er komen op en rond het terrein van de lodge zoveel vogelsoorten voor dat elke ochtend en avondexcursie weer nieuwe soorten op kan leveren. Nog makkelijker: kies een strategische plaats en blijf gewoon zitten. Geniet van de dubbeloogvijgpapegaaien, een passerende reuzenkoekoek of ’s avonds van driekleurige rallen rond de veranda.

Cairns, ook jij zult er van overtuigd raken dat het een toplocatie voor vogelaars is.

Dieren in Cairns
Deel op Pinterest

3. Duiken bij Cairns

Maar Cairns heeft ook betoverend mooie stranden en een prachtige onderwaterwereld. De stad is tevens de uitvalsbasis voor duiken in het Great Barrier Reef. Snorkelaars kunnen op Hastings Reef ook kennismaken met bonte koraalvissen. Voor iedereen die liever droge voeten houdt, gaat een glasbodembootje mee voor een korte rondvaart. Snorkeltrips, duiktrips en andere bouwstenen vanaf Cairns kunnen online geboekt worden als losse excursie via Get Your Guide, of als bouwsteen op Riksja Australie. Bekijk hieronder en hiernaast meer tips voor een reis naar Cairns.

Camperrondreis vanaf Cairns

De meest gebruikelijke manier om een rondreis vanaf Cairns te maken is per camper. Er zijn campers te huur in alle maten en soorten, van budget hippie busjes tot luxe uitgeruste campers. Bekijk onze reistips voor de beste verhuursites.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!