Ga naar content

Daintree National Park

De voordeur van tropisch Australië, dat is Daintree National Park. Ervaar samen met NatureScanner hoe hier het asfalt ophoudt en de jungle van Australië je welkom heet.

Bezienswaardigheden Daintree NP

Daintree is een tropisch regenwoud aan de noordoostkust van Queensland. Waarom zou je dit natuurgebied niet mogen missen tijdens een reis naar Australië? Wat zijn de bezienswaardigheden en mooiste plekken in Daintree National Park?

1. Daintree regenwoud

Daintree Rainforest is het grootste regenwoud van Australië, en aan de noordelijke kant van de Daintree River reikt de jungle tot aan het strand. Het regenwoud omvat het Daintree National Park en enkele andere natuurgebieden en privéterreinen. Voor wetenschappers en biologen is dit een zeer interessant gebied, met zeldzame en eeuwenoude planten en bomen, maar ook voor de natuurreiziger is er veel te ontdekken.

Syzygium monospermum bloem
Deel op Pinterest

Het landschap is zeer divers, met bergen, heldere riviertjes, watervallen, diepe kloven en dicht oerwoud. Voeg daar tropische witte zandstranden en uitmuntende snorkelgelegenheden aan toe en je begrijpt waarom Daintree Regenwoud een paradijs op aarde is. 

2. Vogels in Daintree

De zon is nauwelijks boven de horizon als een elektromotor brommend tot leven komt. Het is stil boven de rivier, de laatste vliegende honden hangen inmiddels aan hun boom en de eerste reigers kijken voorzichtig uit hun veren. Murray Hunt heeft in 2011 de beroemde natuurexcursies op de Daintree rivier (Queensland, Australië) van Chris Dahlberg overgenomen. Hij kan laten zien wat een bezoeker van het Daintree National Park nooit te zien zal krijgen.

Meer dan 430 vogelsoorten leven er in Daintree en een gids weet waar ze te vinden. Van de reusachtige Sumatraanse reiger en reuzennachtzwaluwen tot het dwergje, de Papoea ijsvogel en de helmcasuaris. Voor de niet-vogelaars zijn er kikkers, zoutwaterkrokodillen en diverse slangen in de aanbieding. Het gebied heeft een zeer grote biodiversiteit. 

Helmcasuaris
Deel op Pinterest

3. Vliegende honden

Pas na de pont over de Daintree begint het echte nationale park. Hier houdt ook het asfalt op, maar tot aan Cape Tribulation is de weg met elk type auto of camper uitstekend te berijden. Wel is het oppassen voor overstekende Helmcasuarissen, de "bos loopvogel" van Queensland en Nieuw-Guinea. Stop even bij de eerste zijweg links en speur de bomen boven de weg af.

Vaak verraadt het nodig gefladder en gepiep al waar gekeken moet worden: hier slapen de vliegende honden. Het tropische regenwoud gaat naar rechts over in een mangrovebos waar het zeewater ver landinwaarts doordringt. Op een aantal plaatsen raakt de weg even het oogverblindend witte strand. Koraalzand en palmbomen, een Bounty reclame verbleekt erbij.

4. Cape Tribulation

Veel bezoekers aan Daintree National Park rijden door naar Cape Tribulation of stoppen even bij het informatiecentrum voor het ophalen van informatie over wandelen in dit bijna maagdelijke natuurgebied. De kaap steekt als een stenen vinger ver uit in de oceaan. Verder noordelijk begint de ruige natuur van Cape York. Grote borden maken duidelijk dat, zeker in de natte tijd, deze weg alleen toegankelijk is voor een 4WD. Zeker de eerste tientallen kilometers moeten er diepe rivieren doorkruist worden.

Prachtige natuur bij Daintree
Deel op Pinterest

Voorbij Cape Tribulation gaat een onverharde weg verder naar het noorden. Van februari tot april is dit deel vaak gesloten. Doorrijden naar Cooktown is landschappelijk zeker de moeite waard maar in het stuk zuidelijk van de Kaap is al voldoende te zien voor een geslaagde natuurreis. Overnacht eens op Noah Beach, laat je verrassen door Oranje Boshoenders en probeer de zeldzame en schuwe boomkangoeroe te zien. De beste tijd om het gebied te bezoeken is van mei tot november.

Reizen naar Daintree National Park

Daintree is meestal de noordelijkste bestemming voor natuurreizen rond Cairns (Queensland), vanaf de Atherton Tablelands, Julatten en Mossman. Eenvoudig te bereiken met een huurauto vanaf het vliegveld in Cairns en geplaatst in de top tien van favoriete bestemmingen in Australië. Wil je verder naar Cape York? Dan heb je absoluut een 4WD nodig. Houd tevens rekening met het natte seizoen ("the Wet"), dan zijn wegen soms onbegaanbaar en rivieren te woest om door te rijden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!