Ga naar content

Kakadu in Australië

Tijdens een rondreis door het Northern Territory kan je niet om het mooiste stukje natuur van Australië heen: het Kakadu National Park. Dit uitgestrekte natuurgebied ten oosten van Darwin is het grootste nationale park van Australië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het maakt deel uit van de regio The Top End en ligt aan de voet van Arnhemland, het mystieke aboriginalgebied. In de 13 kilometer lange Katherine Gorge kan je kanoën en wandelen. Vaak wordt een bezoek aan de moerassen van Kakadu tevens gecombineerd met een bezoek aan de poeltjes van Litchfield National Park, waar je heerlijk kan zwemmen.

Nationaal Park Kakadu

In Kakadu National park vind je een enorme diversiteit aan flora en fauna die nergens anders op de wereld te zien zijn. Wanneer je door het park loopt, zie je de mooiste panorama’s die Australië te bieden heeft: van riviertjes, indrukwekkende watervallen en poeltjes tot uitgestrekte wetlands, groene heuvels tot eeuwenoude bossen en gigantische termietenheuvels: Kakadu heeft het allemaal!

Reistips:

6 seizoenen in Kakadu National Park

Het park ziet er in elk seizoen weer anders uit, en de Aboriginals die er wonen onderscheiden maar liefst zes verschillende jaargetijden! Elk seizoen heeft zijn eigen kenmerken, hoogtepunten en bezienswaardigheden.
- Gudjewg (monsoon seizoen): december tot maart. Het echte regenseizoen, met storm, hevige regens en overstromingen.
- Banggerreng: april. Heldere hemel, het water vloeit weer weg. Soms hevige stormen.
- Yegge: mei tot juni. Koeler, maar nog steeds vochtig. Vroege ochtendmist bedekt de vlaktes.
- Wurrgeng: juni tot augustus. "Cold weather season" met temperaturen van 17 tot 32°C. Veel uitgedroogde grond.
- Gurrung: half augustus tot half oktober. Heet, droog weer, 23°C - 37°C. Schildpadden leggen hun eieren.
- Gunumeleng: oktober tot eind december. Pre-monsoon storm seizoen. Regelmatig steekt er een storm op en het park wordt weer groener.

Reistips:

Kakadu National Park gebieden

Wat zijn de mooiste plekken in Kakadu? Het nationaal park wordt onderverdeeld in diverse gebieden: Jabiru region, South Alligator Region, Yellow Water Region en de Mary River region. Er zijn drie bezoekerscentra verspreid over het park.
South Alligator: rivier en mooie wetlands met een grote verscheidenheid aan vogels en de kans om krokodillen te spotten.
Jabiru: belangrijkste uitvalsbasis van Kakadu, met veel voorzieningen.

Natuur in Kakadu
Deel op Pinterest

East Alligator: regenwoud, rotsformaties, rotstekeningen, uitgestrekte vlaktes en de prachtige East Alligator rivier.
Nourlangie: rotstekeningen, prachtige uitzichtpunten (Gunwarddehwardde en Nourlangie Rock).
Yellow Water: wereldberoemde wetlands. Hier bevindt zich ook het Warradjan Cultural Centre, met veel informatie over de Aboriginals.
Mary River: prachtige bushwalks, met imposante watervallen en waterholes.
Jim Jim Falls and Twin Falls Gorge: Vooral bekend om de imposante Jim Jim watervallen die prachtig omlaag vallen tussen de groene struiken. In het droge seizoen bijzonder mooi om hier te wandelen, in het regenseizoen is het mooi om dit tijdens een vlucht te bewonderen.

Reis naar Kakadu National Park

Meestal kiezen mensen voor een Australië rondreis langs Kakadu. Kakadu National Park bevindt zich in het noorden van het Northern Territory. Het is het hele jaar open. Met de bus of een huurauto kan je vanaf Darwin of Katherine het park bereiken. Het is ongeveer 3 uur rijden vanaf Darwin. Er worden ook diverse groepsreizen naar Kakadu National Park georganiseerd. In het park zijn diverse lodges en kampeerplaatsen.

Reistips:

Tours in Kakadu National Park

In het park kan je deelnemen aan diverse excursies en tours. Deze verschillen per seizoen, want er is steeds weer wat anders te zien en te doen. Er worden diverse gratis activiteiten aangeboden, onder begeleiding van een gids of ranger.

Daarnaast kan je deelnemen aan betaalde excursies; rondleidingen in de natuur, bird watching, begeleide wandelingen en culturele tours, boottochten, avontuurlijke jeeptochten, helikoptervluchten, cruises en begeleide dagtrips in het park. Er zijn zelfs speciale tours voor een bezoek met kinderen aan Kakadu National Park.
In samenwerking met Get Your Guide bieden we de mogelijkheid om enkele meerdaagse trips en excursies in Kakadu online te boeken.

Dieren in Kakadu National Park

Krokodillen zijn de bekendste bewoners van het park, maar er leven ook wallbies, koala's, dingo's, zeekoeien, schildpadden, slangen... Vogelspotters kunnen tijdens een wandeling onder begeleiding van een gids duizenden vogels observeren in de beroemde wetlands van het park. Er zijn 4 vogelsoorten die alleen hier voorkomen. Dus neem je verrekijker zeker mee. Rondom het nationaal park vind je ook nog Arnhemland en het Nitmiluk National Park.

Visum aanvragen

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!