Ga naar content

Zuidereiland

Nieuw-Zeeland natuur - De grandioze natuur van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is uniek op aarde... en maakt het een van de meest gekoesterde vakantiebestemmingen op aarde, het overtreft voor de meesten zelfs het Noordereiland. Naast tal van indrukwekkende bezienswaardigheden op het Zuidereiland vind je er maar liefst 4 van de top 10 mooiste trektochten op aarde, en tal van andere hoogtepunten.

Rondreis Zuidereiland Nieuw-Zeeland

De natuur op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is zeer veelzijdig. Het met idyllische gouden stranden bedeelde Abel Tasman Nationaal Park in het noorden van het eiland is totaal verschillend van de zuidelijker gelegen grillige kustlijn, waar woeste golven tegen zwarte rotsen beuken.

Milford Sound Zuidereiland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De bergpassen in het zuiden vormen tijdens een rondreis over het Zuidereiland bocht na bocht een adembenemend beeld en behoren tot de meest bijzondere bezienswaardigheden van het Zuidereiland. Een kort overzicht van de hoogtepunten op gebied van natuur.

Tips voor unieke reizen

Top 10 bezienswaardigheden Zuidereiland

Top 10 van bezienswaardigheden en mooiste plekken op het Zuidereiland als je van natuur houdt:
- Abel Tasman National Park
- Pancake Rocks in Punakaiki
- Arthur's Pass National Park
- Mount Cook
- Doubtful Sound en Milford Sound
- Catlins en Dunedin
- Dolfijnen en walvissen bij Kaikoura
- Moeraki Boulders
- Azuurblauwe meren: Lake Tekapo en Lake Manapouri
- Queenstown en Lake Wakatipu
- Banks Peninsula

Gave groepsreizen

1. Westkust Zuidereiland Nieuw-Zeeland

Op het Zuidereiland zijn er veel hoogtepunten die je gezien moet hebben en velen daarvan bevinden zich aan de mooie westkust.

Het noordelijke deel van deze kust kenmerkt zich door ruige stranden en rotsen, omzoomd door gifgroene bergen. In het uiterste noorden zijn de goudgele stranden van Abel Tasman National Park een waar paradijs; op de eindeloze zandstranden kan je tot rust komen na het wandelen of kajakken op zee.

Abel Tasman NP
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zuidelijker, in Punakaiki, hebben wind, regen en water de buitenaards ogende Pancake Rocks gevormd: als pannenkoeken opgestapelde rotslaagjes torenen deze boven het water uit. Vanaf een platform heb je een schitterend uitzicht op de rotsen en de woeste zee die er tegen aan beukt.

Pancake Rocks Nieuw-Zeeland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het zuidelijke deel van Nieuw-Zeeland wordt gevormd door het fjordengebied, met steile bergen en kleurrijke meren. De Nieuw-Zeelandse Alpen, en vooral de Mount Cook (met 3.764 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland), zijn imposante bergen die de meest spectaculaire vergezichten opleveren. Met een camper of een huurauto rijd je zigzaggend tussen de bergreuzen en langs schitterende meren die, vanwege de mineralen in het water, felblauw tot limoengroen kleuren. Gletsjers zoeken hun weg van de bergtoppen naar de lager gelegen valleien, waar kuddes schapen vredig grazen.

Mount Cook
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Queenstown Nieuw-Zeeland

Op avontuur in de natuur! Queenstown, een plaats in het midden van het zuidelijke deel, is de verzamelplaats voor backpackers en jonge avonturiers. Adrenaline gegarandeerd wanneer je gaat bungee jumpen, parachutespringen of met een speedboot over de Shotover River scheurt. Zorben, in een bal van een helling rollen, kent net als bungee jumpen zijn oorsprong in Nieuw-Zeeland.

Natuur bij Queenstown
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Nabij Queenstown kun je zelfs skiën. Een excursie die we persoonlijk zeer erg aanbevelen is een avontuurlijke jeeprit door een van de allermooiste plekken op aarde, met de toepasselijke naam "Paradise". Je rijdt langs de oevers van Lake Wakatipu naar het afgelegen plaatsje Glenorchy, uitvalsbasis van het zeer mooie Mount Aspiring National Park.

Onderweg geniet je van de meest verbluffende landschappen ter wereld en rijd je langs filmlocaties uit Lord of the Rings trilogy en X-Men: Wolverine! Kortom, in de omgeving van Queenstown kan je volop genieten van een actieve vakantie, tal van bezienswaardigheden, maar ook van alle rust die het landschap uitstraalt.

3. Meren Zuidereiland

Het zijn misschien wel de meren die het meest op je netvlies gebrand zullen blijven na je reis naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland: Lake Wanaka, Lake Hawea, Lake Wakatipu, Lake Te Anau, Lake Tekapo... elk meer vormt een prachtige bezienswaardigheid door haar mooie omgeving. Lake Tekapo is een droom voor iedere fotograaf. Het meer heeft een opvallende blauwe kleur, die veroorzaakt wordt door "rotsmeel" wat door de gletsjers naar beneden wordt gehaald. Op de oevers van het meer staat het bekende kerkje "Church of the Good Shepherd", waarvandaan je een schitterend zicht hebt op Lake Tekapo, met daarachter met sneeuw bedekte bergtoppen. Van half november tot december bloeien er duizenden paarse lupines rond het meer, wat prachtige foto's oplevert. 

4. Fiordland nationaal park

In het uiterste zuiden vormen fjorden een onherbergzaam natuurgebied, het Fiordland National park, waar je kan deelnemen aan meerdaagse trektochten en natuurcruises. In een van die fjorden, de Milford Sound, rijst de meest gefotografeerde berg, de Mitre Peak, 1692 meter steil op uit het water. Zelfs de weg die ernaartoe voert staat op de top 10 lijst van mooiste routes ter wereld, het is de bekende Milford Road. Het woeste natuurgebied is het leefgebied van de Kea, de enige bergpapegaai en een van de intelligentste dieren op aarde. Let wel, de olijfgroene vogels zijn erg nieuwsgierig en schromen niet om je spullen te doorzoeken of banden kapot te bijten.

natuurgebieden Zuidereiland
Deel op Pinterest

Op de rotsen in de Milford Sound vinden duizenden pelsrobben hun toevlucht. Ook de kuifpinguïn leeft hier zijn solitaire leventje en vanaf een bootje of kayak zie je regelmatig dolfijnen. Het zuiden van Nieuw-Zeeland is tevens een paradijs voor sportvissers en voor wandelaars. In het Southland kun je deelnemen aan een van de mooiste 5-daagse trektochten ter wereld, maar je dient soms wel een jaar van tevoren te reserveren. Gelukkig kan je de trektochten ook van tevoren reserveren. Reserveer de Milford Track, de Humpridge Track en de Routeburn Track als bouwsteen op Riksja Nieuw-Zeeland of bij Walkabout. Wat ook leuk is, mocht je minder zin hebben in een actieve reis; een overnachting op een boot in de fjord. Bekijk een overzicht van reizen en meer informatie over de Milford Track.

5. Oostkust van het Zuidereiland

De Moeraki boulders, mysterieuze bolvormige rotsen bij de kust in North Otago, vormen een fraai beeld en ook een van de bekendste hoogtepunten van het Zuidereiland. De ronde stenen liggen bij de kust, 80 km ten noorden van Dunedin, tussen Moeraki en Hamden. Vanaf Dunedin kun je een fraaie treinreis maken, de Otago Central Rail Trail, te combineren met een mountainbiketocht naar Queenstown. Reserveren kan bij de lokale verkeersbureaus.

Christchurch is een leuke stad voor een kort bezoek. Leuker is het echter om de omgeving te verkennen. Net ten zuiden van Christchurch ligt het schiereiland Banks Peninsula, met een lieflijk landschap van blauwe baaien en groenbruine heuvels. Bij het plaatsje Akaroa kan je tijdens een boottocht dolfijnen zien en je kan er zelfs zwemmen met dolfijnen.

6. Stewart Island

In het zuiden van Nieuw-Zeeland kunnen fotografen en vogelaars ook nog enkele dagen doorbrengen op Stewart Island, een compleet ongerept vogelparadijs. Maar eigenlijk is ieder stukje van het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland betoverend mooi. Een eiland waar natuurkrachten het nog winnen van de mens…

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!