Ga naar content

Natuur bij Queenstown

Natuur in Nieuw-Zeeland - Mijn vriend en ik zijn een jaar aan het backpacken en leiden een vrij nomadisch bestaan in Nieuw-Zeeland. Zwervend van baan naar baan werken we als plukkers op een fruitgaard of in kleine koffietentjes als barista, alles om ons volgende avontuur in de wildernis te kunnen bekostigen. 

Ik werd verliefd op Queenstown op het moment dat we aankwamen. De stad ligt in het Queenstown-Lakes District van de regio Otago op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, prachtig verscholen tussen indrukwekkende bergen, ruige bossen en direct aan het kraakheldere meer van Wakatipu. Het bruist er van de energie en maar zelden kom je steden tegen die zo verweven zijn met de natuur en het omliggende landschap als hier. 

Natuur bij Queenstown

Hoe is de natuur in en rondom Queenstown? Het stadje ligt aan de oevers van het Wakatipumeer en neemt een van de weinige stukjes vlak land in de omgeving in beslag. 

Natuur bij Queenstown
Deel op Pinterest

De immense hoogte van steile, rotsige bergen rondom de stad vormen een natuurlijke barrière tegen koude windvlagen vanuit het westen. Dat, in combinatie met de relatief hoge ligging van het stadje zorgt ervoor dat Queenstown een gematigd zeeklimaat heeft met aangename zomers en winters. 

Je treft hier een grote verscheidenheid aan bloemen, planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. 

Mooiste plekken in Queenstown

Wat zijn de mooiste groene plekjes in Queenstown zelf? De Queenstown Gardens zijn ontzettend leuk om te verkennen tijdens een dagje stad. Ook Queenstown Beach is lekker vertoeven en biedt prachtige uitzichten over een helderblauwe baai en het meer van Wakatipu. 

Natuur in Queenstown
Deel op Pinterest

Wil je een korte wandeltocht ondernemen vanuit de stad? Queenstown Hill Walking Track is zeker een aanrader, je wandelt door het dennenbos naar de top van de berg Te Tapu-nui waar je wordt beloond met adembenemende vergezichten.

1. Natuur rondom Lake Wakatipu

Met een lengte van 80 kilometer is het meer van Wakatipu het langste meer van Nieuw-Zeeland en is minstens imposant te noemen als je het schitterende blauwe water af ziet steken tegen de achterliggende bergketens, die op grillige wijze boven het landschap uitrijzen. Hier wordt veel aan watersport gedaan, van fanatiek sportvissen tot het duiken naar schatten.

Queenstown natuur
Deel op Pinterest

Bij het meer van Wakatipu vind je ook veel gelegenheid om te wandelen, hike een rondwandeling nabij de stad of ga meerdere dagen trampen in de ruige omgeving van het meer. 

Een aantal persoonlijke aanbevelingen zijn:

 • Bobs Cove Track tot Twelve Mile Delta: 2 uur rondwandeling
 • Lake Rere Trail: 4-6 uur rondwandeling
 • Mt. Judah / Heather Jock Tracks: 3-4 one-way, mogelijkheid tot overnachten

Deze drie tochten hebben wij zelf gedaan en zijn goed uit te voeren door wandelaars van alle niveaus, van beginners tot gevorderden.

2. Natuur bij Glenorchy

Het kleine dorpje Glenorchy wordt ook wel 'Head of the Lake' genoemd, vanwege de noordelijke ligging ten opzichte van het Wakatipu-meer. Deze kleine nederzetting ligt ongeveer 45 kilometer bij Queenstown vandaan en is een must-visit als je in de omgeving bent.

Hier vlakbij ligt het plaatsje Paradise, wat zijn naam eer aan doet, omdat het omringende landschap werkelijk waar een 'wow' van je lippen af doet glijden. Het lokale landschap werd gebruikt als een van de decors in Peter Jackson's Lord of the Rings-films en mede om die reden worden er veel speciale tours georganiseerd om het gebied te verkennen, bijvoorbeeld te paard.

Langs het dorpje Glenorchy stromen zowel de Dart-river en de Rees-river die beiden uitmonden in het meer van Wakatipu. Super gaaf om te ondernemen is jetboot varen, waarbij je in een razend tempo over de rivier vliegt en je flinke dosis adrenaline ervaart. Andere activiteiten zijn onder meer kajakken, mountainbiken, canyoning, skydiven en vliegvissen.

Mooiste plekken bij Queenstown
Deel op Pinterest

Glenorchy ligt aan de voet van Mt. Aspiring National Park en het Fiordland National Park. Vanaf hier start je gemakkelijk aan de Routeburn Track, een van de bekendste wandelroutes in Nieuw-Zeeland. Heb je maar een dag in de omgeving? Loop dan de Glenorchy Lagoon Walkway, een korte wandeling over een promenade nabij het dorpje. Binnen een uur heb je een mooie rondwandeling gemaakt met prachtige vergezichten op het omliggende landschap.

3. De Remarkables & Coronet Peak

Er op uit gaan en 'doen' is waar het in Queenstown eigenlijk allemaal om draait. Nergens kan dat beter dan in de gigantische bergketens die boven de stad uittorenen. De Remarkables en Coronet Peak zijn beiden grote commerciële skigebieden met een uitgebreid scala aan pistes om op te skiën en snowboarden, op relatief korte afstand van de stad.

 • De Remarkables: ligt het dichtst bij Queenstown, schilderachtig genesteld in de bergketen met mooi zicht op de stad en het meer.
 • Coronet Peak: iets hoger dan de Remarkables en biedt ook een indrukwekkend uitkijkplatform voor wie liever niet wil skiën.

4. Arrowtown

Op 20 kilometer rijden vanaf Queenstown bevindt zich het charmante en eigenzinnige dorpje Arrowtown. Het staat bekend als 'de schat van Nieuw-Zeeland', gezien dit historische stadje bekend is geworden vanwege zijn goudmijnen, die tijdens de 19e eeuw flink benut werden.

Vandaag de dag zijn de mijnen gerestaureerd en vind je door het dorp heen nog kleine, lieflijke mijnwerkershuisjes. Het dorp ligt verscholen onder prachtige bergtoppen en wordt omringd door de sprankelende Arrow-rivier, ideaal om een paar dagen te vertoeven en de omliggende natuur te verkennen.

Avonturenhoofdstad van Nieuw-Zeeland

Queenstown staat bekend als een hoogtepunt voor liefhebbers van extreme sporten en outdoor-activiteiten, door de brede verscheidenheid hieraan wordt het ook wel 'de avonturenhoofdstad van Nieuw-Zeeland' genoemd.

Enkele must-do activiteiten zijn:

 • AJ Hackett Bungy jumpen
 • Shotover Jet Boaten
 • 'Lugen' oftewel rodelen vanaf de Skyline naar beneden
 • Mountainbiken in de bergen
 • Met helikopter de pieken van Mt. Aspiring National Park verkennen
 • Skydiven uit een vliegtuig boven Lake Wakatipu

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!