Ga naar content

Noordereiland

Nieuw-Zeeland natuur - Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland biedt een zeer gevarieerde natuur. Het is iets minder ruig en wild dan het Zuidereiland, maar de groene regenwouden en sudderende aarde van de vulkaangebieden maken ook dit deel van Nieuw-Zeeland tot een van de mooiste eilanden ter wereld. Naturescanner ging zelf op reis naar het Noordereiland en geeft je een overzicht van hoogtepunten en bezienswaardigheden.

Natuur op het Noordereiland

Sommige reizigers kiezen ervoor om alleen het Zuidereiland te bereizen, maar dit is werkelijk zonde. Want ook de natuur op het Noordereiland is adembenemend, met bijzonder mooie gebieden en natuurparken waar het andere eiland niet aan kan tippen. Zo vind je er reusachtige bomen, dampende vulkanische gebieden met geisers en modderpoeltjes, witte zandstranden en schitterende wandelgebieden.

Bezienswaardigheden op het Noordereiland

Top 10 van bezienswaardigheden op het Noordereiland:

  1. Bay of Islands
  2. Kauribomen
  3. Waikoto rivier en de Hobbiton filmset - Get Your Guide
  4. Huka Falls
  5. Waitomo Caves - zie excursies op Get Your Guide
  6. Rotorua en Wai-O-Tapu - zie tours op Get Your Guide
  7. Coromandel
  8. Mount Tongariro
  9. Mount Egmont
  10. Wijnstreek rond Napier

Ook de steden Auckland en Wellington zijn een bezoek meer dan waard.

Mooiste gebieden op het Noordereiland

Wat zijn de mooiste plekken op het Noordereiland en wat zijn de bezienswaardigheden in ieder gebied? Kortom, de niet missen hoogtepunten tijdens een rondreis en een overzicht van mooie gebieden:

1. Noordwestelijke punt

Het noordwesten van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland wordt gevormd door een langgerekt schiereiland. In dit gebied overheerst de natuur; je rijdt door weelderige regenwouden; een grote verscheidenheid aan varens, mossen en groene vegetatie. In het uiterste puntje van het noorden kun je Cape Reinga en het nabijgelegen idyllische Ninety Mile Beach bezoeken. The Bay of Islands wordt gezien als een van de mooiste gebieden van Nieuw-Zeeland. Bootjes liggen er lieflijk op het azuurblauwe water tussen de eilanden en er zijn veel mogelijkheden tot zeilen, duiken, golfen en wandelen.

Reuzenbomen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wat verderop maken de eilanden plaats voor dichte tropische wouden. In de wouden van het schiereiland groeien de reusachtige kauribomen; sommigen zijn wel duizend jaar oud en de omvang van deze bomen is gigantisch. Van alle kauriwouden in Nieuw-Zeeland is Waipoua Forest, aan de westkust bij Dargaville, het bekendste. Dit woud is een van de laatste stukken oerbos, waar verscheidene kauribomen staan. Op 5 minuten wandelen vanaf de weg staat de "Tane Mahuta", de grootste kauriboom van Nieuw-Zeeland.

Deze reuzenboom is wel 50 meter (!!) hoog en heeft een diameter van 5 meter! Hij is naar schatting 2.000 jaar oud en groeit nog steeds. De weg ernaartoe voert langs verscheidene andere kauribomen en reusachtige varens. Een andere belangrijke boom is de Te Matua Ngahere, die naar schatting tussen 2.500 en 3.000 jaar oud is. In Waipoua Forest komen ook vele zeldzame vogels voor.

2. Midden van het Noordereiland

Nabij Auckland stroomt de Waikato rivier. Een bijzondere bezienswaardigheid, want helderblauwe watervallen, zoals de Huka Falls, storten er in lager gelegen poelen. De Waitomo grotten zijn ook zeker een bezoek waard tijdens een reis naar het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

Waitomo Nieuw-Zeeland
Deel op Pinterest

Je vindt er namelijk een uniek natuurfenomeen: duizenden glimwormen hechten zich vast aan het plafond van de grotten. Wanneer je met een boot of rubberen band over het riviertje in de grotten glijdt, geniet je van een fenomenaal schouwspel van duizenden lichtjes.

Vulkanische gebieden
Het centrale deel van het Noordereiland is zeer vulkanisch en telt tal van thermale bronnen. Tussen Rotorua en Taupo kan je verschillende vulkanische gebieden bezoeken. Wandel langs kokende poelen en bubbelende modderbaden. Laat je verwonderen door de schoonheid van spuitende geisers en kleurrijke zwavelmeren. In Wai-O-Tapu vind je de meest kleurrijke natuurtaferelen, waaronder de oranje Champagne Pool en enkele gifgroene zwavelmeren. Bij Taupo kun je zelfs een verkwikkend bad nemen in een van de warmwaterbaden van Wairakei.

Vulkanisch gebergte
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij de noordelijke kust van het Noordereiland is de baai en het schiereiland Coromandel een bezoekje waard. De doorloop naar de baai is Cathedral Cove, een grot met prachtig doorkijkgat. Hier contrasteren witte krijtrotsen met de azuurblauwe zee. Dit strand werd gebruikt als filmlocatie voor Narnia! Graaf een kuil in het zand, deze vult zich met natuurlijk heet water door de vulkanische activiteiten en je krijgt een gratis heet bad, op het strand! 

Witte krijtrotsen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Excursietip: Waitomo - Riksja Nieuw Zeeland.

3. Tongariro National Park

In het midden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland vind je het Tongariro National Park, met 3 vulkanen. Een van deze vulkanen deed dienst als decor van de duistere Mount Doom in The Lord of the Rings. Bij de Tongariro vulkaan zijn fantastische wandelroutes uitgestippeld.

De Tongariro Moon Crossing (19,4 km) brengt je in 6 - 8 uur tijd naar de top van de vulkaan, waarbij je zwarte maanlandschappen, rode kraters en gele graslanden doorkruist. De donkere kleuren van de bergen contrasteren fel met de felle blauwe kleuren van de mineraalmeren. Je kunt de Tongariro Crossing van tevoren reserveren als losse bouwsteen of als deel van een rondreis.

4. Mount Egmont

In het zuidwesten van het Noordereiland vind je de Mount Taranaki, ook bekend als Mount Egmont. Deze vulkaan heeft een perfecte kegelvorm, die boven de groene lappendekens van weilanden uitsteekt. Ook in deze omgeving zijn er mooie trektochten te maken.

5. Wijnstreken

De zonnigste streken van Nieuw-Zeeland bevinden zich aan de zuidoostkust van het Noordereiland. De omgeving van Napier is een wijngebied bij uitstek en het is heerlijk om hier mountainbikes te huren. Fiets over de glooiende heuvels van wijngaard naar wijngaard en proef (of koop) heerlijke wijnen.

Wijntour
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Lees ook meer over het Zuidereiland, indien je beide eilanden wilt ontdekken tijdens je vakantie in Nieuw-Zeeland.

Beste reistijd Noordereiland

De beste periode voor een rondreis op het Noordereiland is tussen eind augustus en mei. Het voorjaar begint in september en het kan dan al aangenaam warm zijn op het Noordereiland. In oktober en november lopen de temperaturen op tot 24 graden, dit is de groenste periode. De periode tussen kerst en half januari kan je beste vermijden omdat de Nieuw-Zeelanders dan zelf vakantie hebben. Half januari t/m maart is een goede tijd om te overwinteren. Vanaf maart is de rustigste en goedkoopste reistijd. 

Noordereiland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!