Ga naar content

Tongariro Crossing

Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland

Heb je zin in een onvergetelijke en waanzinnige trekking? De Tongariro Crossing, ook Tongariro Alpine Crossing genoemd, is een van de bekende hikes in Nieuw-Zeeland. De 7-8 uur durende trektocht voert door het op de Werelderfgoedlijst figurerende Tongariro National Park op het Noordereiland.

Wandelen op een vulkaan

De tocht voert grotendeels over vulkanisch gebied. De Tongariro vulkaan (1.978 meter) heeft meerdere kraters en is nog steeds actief. De berg bevindt zich ca. 20 km ten zuidwesten van Lake Taupo en domineert het centrale gebied van het Noordereiland. De Tongariro Alpine Crossing voert langs Mount Tongariro en Mount Naguaruhoe en is slechts een van de vele wandelpaden in de omgeving. Het vulkanische terrein levert bijzondere plaatjes op: stomende aarde, verharde lava en een gortdroog lavalandschap. Een van de mooiste stukken van de trekking is het deel waarbij je langs de azuurblauwe meren wandelt. Deze contrasteren prachtig met het omliggende zwartbruine vulkanische gesteente van het Tongariro National Park.

Het is een echte "crossing", dus je begint aan de ene kant en eindigt aan de andere. Je kunt ter plaatse een shuttle bus regelen (advies om dat voor vertrek te doen), die je terugbrengt bij het startpunt. Sommigen kiezen er voor om naar de lakes te lopen en daarna terug te gaan naar het startpunt. Wij adviseren om de crossing te maken.

Mooiste trektocht op het Noordereiland

Voor veel mensen die in Nieuw-Zeeland hebben gereisd, is de Tongariro trekking een van de mooiste belevenissen op het Noordereiland. Wel moet je geluk hebben; toen wij zelf in Nieuw-Zeeland waren, waren de weersomstandigheden té slecht om de wandeling te maken. Ook in de zomermaanden januari of februari kan er sneeuw liggen. Heb je wel het geluk om deze dagtocht te maken, zorg dan voor een goede voorbereiding. Het is af en toe een pittige klim, maar vervolgens word je beloond met een prachtig uitzicht over het maanlandschap van Mount Tongariro. Vooral voor de "Devil stairs" heb je een goede conditie nodig en/of daar moet je echt de tijd nemen. Tijdens de crossing zijn her en der nog wat extra wandelingen, zoals bijvoorbeeld een hike van 3 uur extra naar de top van Mt. Ngauruhoe, die als set is gebruikt voor Mount Doom in de filmklassieker Lord of the Rings.

Klimaat

Het Tongariro gebied is een alpine gebied, waardoor het weer elk moment kan omslaan. Dus behalve goed voorbereid zijn wat eten en drinken betreft, dien je je ook goed voor te bereiden op allerlei soorten weer. Je kunt met zon naar boven gaan en boven sneeuw hebben. Bovendien loop je nergens in de schaduw, dus bij mooi weer pet, zonnebril en zonnebrand mee.

Duur Tongariro Crossing

De Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland heeft als indicatie 7-8 uur. De meeste mensen starten tussen 7.30 en 9 uur 's ochtends. Als je niet in een file wilt lopen kun je beter daarvoor (mits de zon al op is) of daarna starten.

Lees ook meer over andere bekende trektochten in Nieuw-Zeeland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Josien Westdorp
Geschreven door
Josien Westdorp
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!