Ga naar content

Wandelen in Nieuw-Zeeland

De natuur in Nieuw-Zeeland maakt het tot een van de mooiste landen ter wereld om te wandelen. Te voet ontdek je de mooiste plaatsen. Op beide eilanden zijn veel wandelroutes uitgezet, van korte tochten tot meerdaagse hikes, waarbij je kampeert in hutten. Wandel langs tropische baaien, vulkanen, gletsjers en over ruige bergtoppen.

Mooiste wandelroutes Nieuw-Zeeland

Wat zijn de mooiste wandelgebieden in Nieuw-Zeeland? 9 wandeltochten staan bekend als "The Great Walks". Dagelijks krijgen slechts enkele wandelaars toegang tot deze wandelroutes. De tochten kunnen pittig zijn, maar de meerdaagse wandelingen brengen je diep in de natuur. De bekendste Great Walks zijn de Abel Tasman Coastal Track en de Milford Track. Voor gedetailleerde informatie raden we aan om een van de Nieuw-Zeeland wandelgidsen te kopen bij De Zwerver.

Naast de vele meerdaagse tochten kom je in Nieuw-Zeeland allerlei kortere wandelingen tegen, waarbij je de auto even aan de kant zet en bijvoorbeeld een mooie waterval te voet bezoekt. De mooiste trektochten worden als bouwsteen aangeboden door Riksja Nieuw-Zeeland en als groepsreis door SNP. Een overzicht van de mooiste wandelroutes in Nieuw-Zeeland:

1. Tongariro Crossing - Noordereiland

Ervaar een van de meest waanzinnige trektochten van Nieuw-Zeeland: ga wandelen in het Tongariro National Park, een maanlandschap van actieve vulkanen en azuurblauwe meren. Het is een park waar extremen elkaar afwisselen, van sprookjesachtige bossen en stille weilanden tot zwarte ruige bergen. De Tongariro Crossing is een van de bekendste hikes van Nieuw-Zeeland. Hoogtepunten zijn de Tama meren, de Otarere woestijn, de Red Crater Emerald, de Blue Lakes, Ketetahi Hot springs en tal van andere natuurverschijnselen.

2. Routeburn Track - Zuidereiland

Hike in het Fiordland National Park op het Zuidelijke eiland; een van de mooiste Great Walks in Nieuw-Zeeland is de Routeburn Track. De trail is een bijzonder mooie wandeltocht op het zuidereiland, opgenomen in de top 10 van mooiste trektochten ter wereld.

Wandelroutes Nieuw-Zeeland
Deel op Pinterest

Wandel door met mos bedekte bossen, kristalheldere meertjes, schitterende watervallen en de mooiste plekken om de bergen van Nieuw-Zeeland te bezichtigen. De 32 kilometer lange wandeltocht voert door de adembenemende natuur van het Mount Aspiring en Fiordland National Park.
Reserveren kan online via Riksja Nieuw-Zeeland, een 5-daags arrangement met vertrek vanuit Queenstown. 

3. Abel Tasman Coast Track - Zuidereiland

De Abel Tasman Coast Track, de populairste Great Walk van Nieuw-Zeeland, is een 51 km lange wandelroute. Zoals de naam al verklapt voert deze trail door het Abel Tasman Nationaal Park. Het voert van Marahau in het zuiden naar Wainui in het noorden, met tal van kleine zijroutes. Je kan de route op eigen houtje lopen of van tevoren reserveren. Campings en hutten moeten sowieso gereserveerd worden in de drukste maanden van het jaar. SNP biedt een groepsreis waarbij je een stuk van de route loopt.

Wandelreis Nieuw-Zeeland tips
Deel op Pinterest

Ook tijdens de groepsreis van Sawadee kan je optioneel in Abel Tasman wandelen. Het klimaat in het Abel Tasman park is het hele jaar door goed, waardoor deze route het hele jaar door open is. Het pad is goed onderhouden en makkelijk te volgen. De volledige afstand kan in 3 tot 5 dagen gelopen worden. Vaak wordt het gecombineerd met kajakken, want daar staat Abel Tasman National Park ook bekend om. Naast de Abel Tasman Coast Track voert ook de Abel Tasman Inland Track (38 km) door het nationale park, van Tinline Bay naar Torrent Bay.

4. Maori Forest Track - Noordereiland

Wandelen bij Rotorua, vulkanische hotspot. Rotorua is de plek in Nieuw Zeeland waar je meer leert over de Maori cultuur en je tegelijkertijd verbaast over de thermale wereld met metershoge geisers, fluorescerende zwavelmeren en borrelende modderpoeltjes. 

Wandelen bij Rotorua
Deel op Pinterest

Een bijzondere manier om meer te weten te komen over de Maori is een wandeling door het Whirinaki Forest. Samen met een Maorigids en klein groepje wandel je door een Nieuw-Zeelands woud met een bijzondere betekenis voor de Maori’s. De gids vertelt je alles over de heilige plekken in deze bossen en brengt de natuur tot leven met levendige verhalen. Ook leer je alles over de flora en fauna en geneeskundige kruiden die voorkomen in het gebied.

5. Milford Track - Zuidereiland

Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland vind je enkele van de bekendste hiking routes ter wereld. De bekendste ligt in het betoverend mooie Fiordland, de zogeheten Milford Track. Tijdens de route vormen weelderig begroeide bergen, moerassige wetlands, torenhoge watervallen (tot 580 meter!) en prachtig regenwoud het decor. Aan het einde wordt je extra beloond voor je inspanningen met het zicht op de Milford Sound. Totale lengte: 53,5 kilometer.

6. Queen Charlotte Track - Zuidereiland

Wandelen in de Marlborough Sounds. Deze 65 kilometer lange wandelroute strekt zich uit in het noordoosten van het Zuidereiland. Voor velen is dit een van de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland, omdat het een zeer afwisselende trek is. 

Queen Charlotte Track
Deel op Pinterest

Je maakt kennis met de oerbossen van het land, waar je wandelt onder enorme boomvarens, langs een grote diversiteit aan mossen en mooie planten. Deze prachtige bossen worden afgewisseld met mooie uitzichtpunten over de kust. Tot rust komen kan op een van de idyllische zandstranden.

7. Kepler Track - Zuidereiland

De Kepler Track is een 60 km lange rondwandeling op het Zuidereiland, die in beide richtingen gewandeld kan worden. Uitvalsbasis is het plaatsje Te Anau. De trail voert door de mooiste landschappen van het Fiordland National Park: over bergkammen met weidse vergezichten, langs ruige rotsbergen, wouden, diepe kloven, wetlands. Wandel door de Kepler bergen, vernoemd naar Johannes Kepler, langs heldere meren en woeste rivieren.

Mooiste trails Nieuw-Zeeland
Deel op Pinterest

De infrastructuur op de Kepler Track is zeer goed: goed onderhouden bruggen, goed aangelegde paden en waar nodig afgewerkt met treden. Het is van een gemiddelde moeilijkheidsgraad en de totale wandeling neemt ca. 3 tot 4 dagen in beslag. Hij kan ingekort worden door bij de Rainbow Reach hangbrug te vertrekken of te stoppen. De afstand tussen de Brod Bay en Iris Burn campings is een hike van ca. 10 uur, maar je kan ook een eerste nacht overnachten in de Luxmore hut, dan vervolgen naar de Iris Burn camping voor een tweede overnachting en de volgende dag eindigen bij Rainbow Reach.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!