Ga naar content

Natuur bij Auckland

Noordereiland Nieuw-Zeeland - Auckland is niet de hoofdstad van Nieuw-Zeeland zoals sommigen denken, wel de grootste stad. Een reis naar Nieuw-Zeeland vangt vaak aan met een verblijf van enkele dagen in de bruisende wereldstad. Vervolgens kan je langs alle hoogtepunten van het Noordereiland richting het zuiden rijden. Een omweg naar het Northland (het noordelijke schiereiland) is een aanrader! In een straal van drie uur rijden vanaf Auckland vind je de meest diverse natuur, van reusachtige bomen tot felgekleurde poelen en idyllische eilanden.

Mooiste plekken bij Auckland

Wat zijn de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in en rond Auckland? Wij geven je alvast een aantal tips voor daguitstapjes en excursies vanaf Auckland.

1. Parken in Auckland City

Het grootste en oudste park in Auckland is het "Auckland Domain". Hiervandaan heb je zicht op de Golf van Hauraki en het Rangitoto eiland. Andere mooie parken in het centrum zijn het Albert Park, Myers Park, Victoria Park en Western Park. One Tree Hill (in het Cornwall Park) is een vulkanische kegel die het uitzicht van de zuidelijke voorsteden van Auckland bepaalt. Bij het Museum of Transport and Technology (MOTAT) en de dierentuin van Auckland ligt ook een gigantisch park. Voor natuurliefhebbers zijn ook de Auckland Regional Botanic Gardens bij Manurewa, ten zuiden van Auckland, de moeite om te bezoeken.

2. Eilanden bij Auckland

Vanaf de stad kan je de boot nemen naar een van de eilanden ten noorden van Auckland. Waiheke Island is een van de grootste eilanden in de Golf van Hauraki; het biedt mooie stranden, bossen, wijngaarden en olijfboomgaarden. Het vulkanische eiland Rangitoto ligt dichter bij het stadscentrum en bepaalt het uitzicht vanaf grote delen van Auckland. Een bijna perfect symmetrische vulkaan herbergt een natuurreservaat op dit 5,5 km lange eiland.

Natuur bij Auckland
Deel op Pinterest

Verscholen achter het Rangitoto Scenic Reserve ligt het kleinere eiland Motutapu. Groene weilanden strekken zich uit en de stad lijkt er erg ver weg. Deze eilanden zijn met een ferry vanaf Auckland te bereiken. Het kleinere Browns Island bij Auckland is niet met een veerboot te bereiken, wel met privébootjes of zeevliegtuigjes. Browns Island bestaat uit een ingezakte krater te midden van een groen landschap.

3. Overige leuke bezienswaardigheden in Auckland

Naast Harbour Bridge, de Auckland Town Hall en diverse interessante musea zijn er nog meer bezienswaardigheden in Auckland die we graag even in de kijker willen zetten. Het Kelly Tarlton's Sea Life Aquarium is een leuk aquarium bij Mission Bay, waar je pinguïns, schildpadden, haaien, pijlstaartroggen, tropische vissen en andere zeedieren kan bewonderen. Bij Hobson Wharf is het National Maritime Museum leuk voor wie meer wil weten over de maritieme geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Mooie plekken in de omgeving van Auckland

Wat zijn de bezienswaardigheden in de omgeving van Auckland? Wat kan je zien binnen enkele uren rijden vanaf Auckland? Je hoeft niet ver te rijden om vanaf Auckland de betoverende natuur van Nieuw-Zeeland te ontdekken. Een TOP 5 van mooiste plekjes in de omgeving van Auckland:

1. Northland

Het Northland, het noordelijke schiereiland ten noordwesten van Auckland, is een van de mooiste delen van het Noordereiland.

- Bay of Islands
Op ca. 3,5 uur rijden vanaf Auckland ligt een van de populairste bestemmingen op het Noordereiland, de Bay of Islands. Een schitterende baai, waar de helderblauwe kleur van het water prachtig contrasteert met de gifgroene heuvels en goudgele stranden. De 16 km lange baai is een trekpleister voor vissers, zeilers en alle soorten toeristen. Paihia is het toeristisch centrum van de Bay of Islands. Hiervandaan kan je plezierige boottochtjes maken naar de omliggende eilandjes. Onderweg zie je wellicht dolfijnen.

Bay of Islands
Deel op Pinterest

- Kauri reuzenbomen
Bij de westelijke kust, ten noorden van het plaatsje Dargaville, bevinden zich nog enkele echte oerbossen, met 's werelds grootste bomen, de kauribomen. Van alle kauriwouden in Nieuw-Zeeland is Waipoua Forest het bekendste. Op slechts 5 minuten wandelen vanaf de grote weg kom je bij de Tane Mahuta, waarschijnlijk de grootste boom die je ooit in je leven zal zien. 

Deze "Lord of the Forest" is ca. 2000 jaar oud en bevindt zich in een groene oase van groen regenwoud, met zeldzame vogels, immense varens en vele andere reuzenbomen. Een boom in Waipoua Forest is nog ouder, de Te Matua Ngahere, "Father of the Forest": naar schatting is deze boom tussen 2500 en 3000 jaar oud.

2. Waitakere Ranges Regional Park

Westelijk van Auckland liggen de Waitakere Ranges in het Auckland Centennial Park, heuvels die doorlopen tot bij de westkust en daar overgaan in ruige kliffen. Het hele park omvat meer dan 16,000 hectaren oerwoud en kust, 250 km aan wandelpaden, mooie stranden, adembenemende vergezichten, watervallen en kliffen.
Piha Beach is een van Aucklands bekendste zwarte zandstranden. Het is een populair oord voor zwemmers en surfers. De stranden aan de westkust van Nieuw-Zeeland zijn over het algemeen wilder dan de stranden aan de oostkust. 

natuur bij auckland
Deel op Pinterest

3. Schiereiland Coromandel

Coromandel in Nieuw-Zeeland behoort tot een van de populairste bezienswaardigheden. Het bevindt zich op twee uur rijden vanaf Auckland. Azuurblauw water, idyllische stranden, omringd door veel groen en witte rotsen zorgen voor een prachtige setting. Sommige stranden werden gebruikt als filmlocatie, bijvoorbeeld Cathedral Cove in de film Narnia.

Een ander hoogtepunt van het schiereiland Coromandel is Hot Water Beach. Het vulkanische strand heeft warm water. Graaf een kuil in het zand en je kan een heet bad nemen! Wel even opletten dat je je niet verbrandt!

4. Waitomo

2,5 uur in zuidelijke richting kom je bij het plaatsje Waitomo. De omgeving is groen en heuvelachtig. De belangrijkste bezienswaardigheid van Waitomo zijn de grotten met glimwormen. Op een bootje vaar je door de donkere grotten, die op natuurlijke manier verlicht worden door de duizenden glimwormen bij het gewelf.

5. Rotorua

Op nog geen 3 uur rijden vanaf Auckland bevindt zich het vulkanisch gebied van Rotorua. De stad wordt vaak genoemd als mooiste stad van Nieuw-Zeeland, vanwege de bijzondere natuur die je hier treft. De geothermische activiteiten in dit gebied zorgen voor indrukwekkende natuurfenomenen, zoals geisers en fluorescerend gekleurde poelen. De bekendste poel, met oranje oevers is de Champaign Pool. Orakei Korako staat bekend om het grootste vulkanische terras van Nieuw-Zeeland, het Emerald Terrace.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!