Ga naar content

Stirling Range National Park

Australië natuurreis - "Mountains of Mystery", dat was de kernachtige omschrijving van de "Albany Advertiser" in 1937 in een artikel over zijn reis naar Stirling Range National Park, ook de Stirling Ranges of Koikyennuruff genoemd, in het uiterste zuiden van West-Australië.

Wereld van geesten

Oeroud gesteente, ontstaan ver voor er ook maar enig leven bestond en vandaag een keihard rompgebergte van 750 tot 1073 meter hoog. Voor de Mineng en Goreng Aboriginals was Stirling Range National Park een wereld van geesten met de hoogste top, Bluff Knoll, als woonplaats van Noyt. Zichtbaar als nevelslierten rond de in oog-vorm uitgesleten holtes van deze stenen puist. In 1937 was het ook voor de meeste witte Australiërs alleen bekend als een nevelige en verborgen wereld, gelegen boven de havenstad Albany. 

Top drie natuurbestemmingen

Voor de reiziger anno nu behoort Stirling Range National Park bij de top drie van natuurbestemmingen in West-Australië. Dat komt met name door de vele mooie bloemen die er bloeien en de prachtige top van de Bluff Knoll. Vanaf Perth en Albany zijn de Stirling Range uitstekend per auto of camper bereikbaar. Houd er rekening mee dat niet alle wegen in het reservaat geasfalteerd zijn.

Bloemen in de Stirling Ranges

Sinds 1913 heeft de 65 kilometer lange bergrug van de Stirling Range een beschermde status als nationaal park. Ook toen was het al bekend dat er op deze plek in Australië een botanische schatkamer gevonden was. Met 1500 soorten komen er meer planten voor dan in het veel grotere Nederland. Nog belangrijker is dat 87 plantensoorten nergens anders ter wereld groeien. De Stirling Range doet daar ook niet geheimzinnig over, iedereen mag het zien en meemaken als de grote voorjaarsbloei aanbreekt. 

Bloemen in de Stirling Ranges
Deel op Pinterest

Waar het asfalt ophoudt, en de onverharde weg over de bergrug begint, lijkt het wel of er een boerenbont kleed over de heuvels uitgespreid is. Laag bij de grond vind je tientallen soorten vlinderbloemigen, hoger uitgroeiend de knalrode en alleen hier voorkomende Mountain Bells (Darwinia). En overal een duizelingwekkend scala aan orchideeën. Spinorchissen (Caladenia), Ezelsorchissen (Diuris), het determineren van al deze planten is voor een toerist onmogelijk.

Overnachten bij Stirling Range
Kamperen is niet toegestaan in het park. In het hart van de Stirling Range ligt een kleine accommodatie, waar elke reiziger geholpen wordt. Wie hier niet overnacht kan er ook terecht om te genieten van de natuur en te wandelen rond de lodges en camping. Tientallen soorten wilde planten zijn hier van namen voorzien. Nog beter is het om eens mee te gaan op een begeleide excursie. De eigenaresse Ayleen Sands laat het bloeiende landschap spreken door gasten mee te nemen naar de meest bijzondere locaties in de omgeving.

Bluff Knoll

Stirling Range in Australië is echter niet alleen een orchideeënparadijs. Het herbergt ook een fraaie natuur: een uniek berglandschap met elke dag weer bizarre wolkenformaties rond de hoogste toppen. De bekendste bezienswaardigheid van de Stirling Ranges is de top van de Bluff Knoll. Deze 1,099 meter hoge berg is de hoogste in de verre omtrek en een van de weinige plekken in West-Australië waar wel eens sneeuw valt. 

Natuur Stirling Range
Deel op Pinterest

De top is vaak in mist gehuld en heeft dan ook iets mysterieus. De Aboriginals noemden de berg de Pualaar Miial, wat "berg met veel gezichten" betekent. De Bluff Knoll beklimmen vergt drie tot vier uur tijd. Een 6 kilometer lang pad voert naar de top. Vanaf de top wordt je beloond met een schitterend vergezicht over Stirling Ranges en de kust bij Albany. 

Beste reistijd Stirling Ranges

Wat is de beste periode voor een reis naar Stirling Range National Park? Van september tot januari, het zuidelijke voorjaar, is het gebied bijna letterlijk een orchideeëntuin. Paradijselijk groeiend in een bont getekend landschap van heuvels en beekjes. Goed bereikbaar vanaf Perth of Albany via de Albany Highway en opgenomen in een rondreis langs de beste wilde-bloemen-locaties van de zuidwestelijke hoek van West-Australië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!