Ga naar content

Duiken en snorkelen bij Koh Chang

Wanneer je een vakantie op het eiland Koh Chang in Thailand doorbrengt, is een snorkel- of duikexcursie eigenlijk een must. Hoewel het koraal rond Koh Chang de afgelopen jaren flink verwoest is geweest, biedt het nog steeds een mooie onderwaterwereld.

Koh Chang onderwater

Wat zijn de beste snorkel- en duikplekken en waar dien je rekening mee te houden bij het boeken van een georganiseerde excursie? Naturescanner geeft je tips voor het snorkelen en duiken.

1. Snorkelen rond Koh Chang

Rond het eiland zelf zijn niet heel veel goede snorkelplekken te vinden: veel koraal is de afgelopen 10 jaar gebleekt geweest en er is weinig te zien onder water. De beste snorkelplek bij Koh Chang bevindt zich in het uiterste zuidwesten van het eiland, in de kleine baai bij het Cliff Cottage Hotel. De baai ligt aan het schiereiland, maar aan de andere kant van de Bang Bao Bay. Kies de linkerkant van de baai om het water in te gaan, aan de rechterkant is veel koraal wat beschadigd kan worden als je hier het water in gaat.

2. Snorkelexcursies Koh Chang

Voor het echte snorkelwerk dien je echter een georganiseerde excursie te boeken. De eilanden rond Koh Chang bieden een echt onderwaterparadijs, zoals je dat in Thailand verwacht. In ieder hotel en op elke plaats op het eiland kan je snorkel-excursies boeken. Je hebt daarbij vooral de keuze uit speedboten of houten boten, maar er zijn ook luxe varianten zoals een catamaran of zeilboot.

3. Bang Bao Pier

Met name vanaf de Bang Bao Pier in het zuiden van Koh Chang vertrekken dagelijks talrijke boten. De meeste boten zijn voorzien voor 40-60 toeristen en dat voelt erg massaal aan. Je kan in een lokaal bureau ook een privé boot regelen: dat is uiteraard duurder, maar je wordt dan niet met een hele lading andere toeristen in het water gedropt. Voor ca. 6500 Baht (€200) heb je een boot voor jou en je gezelschap. Wij hebben dit zelf ook geregeld via Explorekohchang.

4. Koh Rang en andere eilanden

De snorkeltours voeren naar het eiland Koh Rang of naar 4-5 kleinere eilanden (Koh Wai, Koh Lao Ya, Koh Khum en Hin Rarp), met uitstapjes op het strand en een stop bij aapjes. Ook tours naar Koh Kood en Koh Mak zijn mogelijk.

Koh Rang is by far de beste plek om te duiken en te snorkelen bij Koh Chang. Verschillende rotseilandjes liggen verspreid langs de kust van dit eiland. Eromheen een betoverend mooie onderwaterwereld: enorme koralen en anemonen, helder water en dus een ver zicht, grote vissen, roggen, barracuda's, zeeschildpadden en talrijke kleine visjes in alle kleuren blijven voor altijd op je netvlies gebrand na een snorkelexcursie.

5. Duiken bij Koh Chang

Ook duiktours kan je overal op Koh Chang boeken. De bekendste organisatie is BB Divers, opgericht door een Belgische man. Populaire duikplekken zijn Koh Rang en de scheepswrakken voor de kust van Koh Chang: het Thonbury scheepswrak, het HTMS Chang- en het T11 wrak. Met heel veel geluk maak je kans op het zien van walvishaaien. Toen wij er waren, begin mei, zijn er twee keer walvishaaien gezien door duikers. Er worden ook PADI cursussen en geavanceerde duiken, zoals fotografie, nachtduik en nitrox aangeboden.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!